Så vill LBK spela den här säsongen


Ljusdals BK:s ”nya” spel har det hetat ett tag nu. Det vill säga, i korta drag betyder det att LBK ska spela en mer offensiv bandy och därmed bli ett attraktivare lag att titta på. Förra säsongen, när LBK vann den norra allsvenskan, så var LBK ett målsnålt lag, både bakåt och framåt. Det räckte till serieseger, men inte att ta sig upp till Elitserien via det kvalspel som följde.

Under vårmånaderna förstärkte LBK sitt lag med tre väldigt duktiga bandyspelare, Misha Svechnikov, Marcus Wikman och Olle Sundin. Och med tanke på det låg en mer offensivt inriktad bandy nära tillhands.
Misha Svechnikov har en roll som offensiv mittfältare, Marcus Wikman, också han mittfältare, och Olle Sundin spelar ytterhalv till höger. Ytterhalv är i grunden en defensiv roll, men i LBK, och ofta i bandyn överhuvudtaget, numer med tydliga order om offensiva utflykter.
LBK vill framåt i planen med mycket folk. Samtidigt beror det här förstås på motståndet också och det är inte alls säkert att laget spelar lika i ett eventuellt kval senare den här säsongen.
– Vi vet att många på läktaren är trötta på att se det ideliga bakåtspelet och att vända ur, men samtidigt så är det ett helt annat spel i Elitserien, där misstag typ bolltapp i fel läge i offensiven, oftast blir väldigt kostsamma bakåt. Utgångspunkten för oss är att våga spela det offensiva tänket så mycket som möjligt, säger LBK-tränaren Patrik Larsson.
Text och foto: Leif Sundell

Bildtext: Visst ser han lite klurig ut, LBK-tränaren Patrik Larsson. Han avslöjar inte allt om hur LBK kommer att spela den här säsongen – det allra hemligaste står skrivet på den ”lilla vita” som han håller i handen.

Kolla mer här nedan hur tränaren Patrik Larsson ser på det hela:

”Jag vill att vi spelar en offensiv bandy med hög fart och kraft och fyller på med många spelare i offensivt straffområde. Vill även att våra ytterhalvor fyller på i vår offensiv.
Ofta blir det relativt raka anfall när man går på fart och kraft, viktigt då är att hitta balans i längden på anfallen så att vi ”hinner” få med det antal spelare som vi vill.
Det här får man ”skruva” på från match till match för att justera så att det blir rätt.
Viktigt tycker jag också det är att få varierade anfall, dvs. att variera mellan utmana centralt i planen, spela över motståndaren och spela runt om motståndaren blir låga och täta.
En annan viktigt grundnyckel i offensiven är att använda varandra med passningar som gör att hela omgivningen blir delaktig och för att bli mindre lättläst som lag.
Motsatsen till detta är om man tänker att dra ner på tempo och hålla bollen inom laget långa stunder med syfte att motståndaren skall få ha så lite boll som möjligt. I detta mer försiktiga tänk vill man ofta INTE fylla på med för många spelare och värderar mer än att våga utmana.
Det är två olika grundtänk i det offensiva spelet som förekommer, och det kan förekomma att man justerar tänket en del på olika matcher och motstånd.
Anledningen till det är att blir det för mycket bolltapp som gör att motståndaren får omställningar och är vassa på det behöver man ibland bli lite ”försiktigare” och noggrannare”.

När det gäller laget till hemmapremiären mot Nitro/Nora så tas det ut efter träningen på fredagseftermiddagen. Klart är att Emil Melin inte kommer att spela efter som han har halsfluss.