LBK-spelarna hälsar dig välkommen

Annandagsbandy – det vill säga bandyns nationaldag.
Och två lag som kommer till spel på Idrottsparken med säsongens två bästa matcher precis bakom sig.
Ljusdals BK serieledaren och HaparandaTornio, trean i tabellen.
Och det utlovas att perfekt bandyväder.
– Kommer publiken så lovar vi att bjuda på bra bandy, säger LBK-tränaren Patrik Larsson.

Det duggar tätt med små seriefinaler för Ljusdals BK:s del just nu. Och de ena utmanaren efter den andra har fått ge sig för ”Kanariefåglarna” – det smeknamn som LBK fick en gång i tiden på grund av sina då helgula (med lite grönt) matchställ.
– Det har blivit lite så och kan vi ta en tvåpoängare den här gången också så kan det bli ett litet ryck poängmässigt sett i tabellen. Vi kommer till spel med två riktigt bra matcher bakom oss (Örebro 7-1 och Rättvik 6-0) och vi vill gärna följa upp de två matcherna med ännu en topprestation, säger LBK-tränaren Patrik Larsson.

HaparandaTornio startade säsongen lite svagt, som man tycker själva, men har varvat upp på sistone och de två senaste matcherna har laget, precis som LBK, gjort säsongens två bästa insatser. 5-4 mot Rättvik, 8-3 mot UNIK. Lagets tränare, hälsingebekantingen Markus Hiukka, har fått ordningen på spelet i laget och framförallt då på den liberoposition som han själv egentligen skulle haft, men det blir inget spel för Markus den här säsongen eftersom han dragit av ett korsband.
Målvaktsposten har också varit ett problem, men nu har man fått med världsmästarmålvakten Pasi Hiekkanen, 38 år, igen. Om han lägger sig i sovbussen vid midnatt, natten mot annandagen, och följer med laget till Ljusdal (och Rättvik där laget spelar på tisdagskvällen) bestäms senare under juldagen. Det är ett par andra frågetecken också som kommer att rätas ut innan avresan.

Vad har då LBK att vänta sig för motstånd från det svensk-finska laget. Jo, ett lag som har massor av rutin med, bland annat, tre vassa ryska spelare, Ilja Sysosev Aleksej Sadovskij, Peter Shirokov, en finsk ytterhalv, Antti Ekman, som styr det mesta av spelet och ett lag med ett riktigt vasst skytte. Det finns förresten inget lag i serien som gjort så många hörnmål (11) som HaparandaTornio. Peter Shirokov och Pekka Hiltunen är det som tar hand om de flesta hörnorna.
– Vi vet att det är ett spelskickligt lag och att de har ett vasst skytte, sen kanske det inte går så fort alla gånger. Vi ska se till att göra vårt och hoppas och vill komma upp i den nivå som vi nu vet att vi har, säger Patrik Larsson som plockar med sig samma manskap ut på planen som i de två senaste matcherna.

Text & foto: Leif Sundell