Första serieförlusten – mot nästjumbon

Nån som kommer ihåg vad LBK-tränaren Patrik Larsson sa inför hemmamötet mot Västanfors?
Så här: ”Vi vet att Västanfors har ett vasst anfallspar i Fredrik Nyberg och nyförvärvet, hemvändaren, Klas Nordström. Det är väl de två, plus vi själva, som är de tuffaste motståndarna”.
Och så rätt han hade.
– Vi stod inte alls att känna igen, vi gör många tekniska misstag som vi inte gjort tidigare, sa Patrik Larsson efter 4-6-förlusten.

Serieledaren mot nästjumbon.
Två säkra poäng? Nja, man skulle kunna tro det, men det blev inte en enda för LBK den här gången. Och därmed säsongens första serieförlust när gästerna vann med 6-4. Inga trän…passar bra in.
Skillnaden: Ja, inte bara det att Västanfors hade de här två målskyttarna av rang, Fredrik Rydberg – han som ett tag var aktuell för LBK – svarade för tre av målen och Klas Nordström två. Klas Nordström var också upphovet till Västanfors sjätte mål när han sköt och där Jonas Svensson lämnade retur och då pekade Robin Rebermark in bollen i nät.
– Vi ligger ju lite illa till i tabellen och jag kom hem (från Hammarby, reds anm) för att bidra med det jag är bra, på det vill säga att göra mål, men i dag var det kollektivet som tog de två poängen, sa Klas Nordström.
Så rätt.

Västanfors taktik var uppenbar. Mycket folk hemåt, Fredrik Rydberg och Klas Nordström på topp och dit skulle bollen då fort det bara gick. Väl inne i LBK:s straffområde så jobbades det stenhårt. Och under hård press kom misstagen av det annars så säkra LBK-försvaret.
– Vi vet att LBK är ett ruskigt bra lag och vår chans var just att täta till bakåt och spela över deras mittfält. Jag gjorde väl tre, men hade chanser till tre-fyra till, men då räddade Jonas Svensson. Jag har lite svårt med honom, han är bra. Man kan säga att vår taktik gick hem till hundra procent i dag, sa Fredrik Rydberg. Och så log han med hela ansiktet över de två mycket viktiga poängen att ta med sig hem till, Fagersta.

Apropå bra målvakt så var Västanfors Adam Johansson en bidragande orsak till segern. Han hade en hel del att göra, framförallt i början av matchen när LBK hade ledningen med 1-0 och hade bud på åtminstone ett par mål till innan kvitteringen kom. Och även efter det ska sägas för LBK började matchen godkänt, men avslutade inte bra. Eller, man kan säga att det var under en tiominutersperiod i mitten av den andra halvleken där det hela avgjordes. Då gick Västanfors från underläge 2-3 till ledning 5-3. Det slutade med seger för gästerna med 6-4.

Om Västanfors har två duktiga målskyttar så har LBK en. Jonas Pettersson överglänste både Fredrik Rydberg och Klas Nordström i det fallet, och han befäster sin position som seriens suveräna målkung, nu gjorde han fyra.
Men vad hjälpte det.

Text: Leif Sundell

Foto: HG Eriksson

Fakta
Allsvenskan Norra
Ljusdals BK – Västanfors IF Bandy
Målen: 1-0 (11) Jonas Pettersson,, 1-1 (24) Fredrik Rydberg, 1-2 (40) Robin Rebermark, 2-2 (45) Jonas Pettersson, 3-2 (56) Jonas Pettersson, 3-3 (60) Fredrik Rydberg, 3-4 (61) Klas Nordström., 3-5 (70) Fredrik Rydberg, 4-5 (74) Jonas Pettersson, 4-6 (89) Klas Nordström.
Utv, LBK: 1 x 10. Västanfors 1 x 10.
Hörnor: 7 – 6.
Publik: 435.
Domare: Team Stefan Johansson.