Vilken härlig start på kvalet

Vilket segerjubel.
Det klart vassaste jublet på länge på Idrottsparken i Ljusdal.
Det efter det att hemmalaget Ljusdals BK vann den första kvalmatchen till elitserien mot Kalix.
Och man gjorde det efter en mycket bra andra halvlek där man vände underläge i paus 1-2 till seger 3-2.

Det var precis den start som Ljusdals BK ville ha. Och visst låg det lite i luften att Kalix skulle få det besvärligt i starten av kvalspelet. Dels kom man till spel på Idrottsparken med bara en seger den här säsongen (för fyra månader sedan) och dessutom med bara en inspelad poäng på bortaplan på hela säsongen, 2-2 mot Tellus. Dessutom var det två veckor sedan man spelade match senast.

Nu verkade det ändå som om Kalix trivdes bättre än Ljusdal under den snöiga första halvleken,
och man hade också ledningen två gånger om. Först ledningsmålet fram till 1-0 i den 18:e minuten (Anders Eklund) och sedan ett, trodde man, jätteviktigt 2-1 mål på hörna i det allra sista som hände i den första halvleken. Det här hände alltså efter det att LBK stuckit emellan och kvitterat på straff sedan Misha Svechnikov blivit neddragen av Olov Englund.

LBK hade förresten chansen att göra ett 2-1-mål bara minuten innan Kalix gjorde sitt ledningsmål. Jonas Pettersson rundade målvakten Abbe Bodin, men blev dragen bakifrån precis när han skulle lägga bollen i nät. Han tog hand om straffen själv, men sköt den utanför.

Det blev helt andra förutsättningar i den andra halvleken. Den blöta snön slutade att falla och till att börja med blev riktig så kallad dribbelis. Och då trivdes Misha Svechnikov än bättre och överrocken Johan Sundqvist fick allt större problem att hänga med.

LBK:s första dryga kvarten var riktigt bra och lägen skapade man också. Först flippade Jens Hermansson fram bollen till Jonas Pettersson i friläge och så var det kvitterat, då hade man spelat fem minuter av den andra. Och sen hade LBK en rad chanser till ytterligare mål. Olle Sundin hade det första, men satte bollen rakt i bröstet på Abbe Bodin, Misha Svechnikov det andra och sen blåstes Jonas Pettersson av för en hårfin offside.

Och efter den här finfina öppningen tog Kalix över taktpinnen skapade inte så många heta lägen, men det var på vippen till genombrott några gånger.
Och i det läget, vid dryga tio minuter kvar av den ordinarie matchtiden tog LBK timeout. Och i stort sett efter den kom det som skulle bli segermålet. Ett läckert sådant. Jonas Pettersson kom ner på kortlinjen och i trängt läge satsade han på en lobb över Kalixmålvakten, Bodin vispade ut bollen under ribban och när bollen kom ut i straffområdet klippte Marcus Wikman till direkt
på volley, 3-2.
– Det var inte så mycket att välja på, jag drog till på volley och det blev ett sådant mål som man alltid drömt om att få göra. Att det var ett helt avgörande mål gjorde förstås inte saken sämre.
– Vilken moral av grabbarna. Vi hade en hög nivå i serien, men nu höjde vi oss ytterligare. Jäklar vilken skön seger, sa LBK-tränaren Patrik Larsson.
Kalix då?
– Klart man är lite besviken, men den här matchen är redan glömd. Vi gör det lite för enkelt för Ljusdal och det utnyttjar dom. Dom har ju också en spelare som höjer sig rätt rejält över mängden i Misha Svechnikov, han gör att andra också höjer sig, sa Kalix lagkapten Olov Englund.

Text: Leif Sundell

Foto: HG Eriksson

Fakta
Elitseriekval grupp A
Ljusdals BK – Kalix Bandy 3-2 (1-2)
Målen: 0-1 (18) Anders Englund, 1-1 (33) Jonas Pettersson, str, 1-2 (45+4) Mikael Jansson, 2-2 (50) Jonas Pettersson, 3-2 (82) Marcus Wikman.
Hörnor: 8-9
Utv, LBK: 4 x 10. Kalix: 3 x 10.
Publik: 753.
Domare: Team Jacob Liljegren.