Så nära – men ändå inte

Så nära.
Men ändå blev elitserieplatsen en bit bort där i andra halvan av den andra halvleken.
– Vi har behövt rett ut ett par situationer på ett bättre sätt för att ha nått hela vägen fram i kväll, sa LBK-tränaren Patrik Larsson efter 3-4-förlusten mot Tillberga.

Fyra segrar och en uddamålsförlust.
Ändå är inte LBK elitserieklart. Den här ”dödens grupp” kommer att avgöras i den sista omgången.
LBK hade chansen att avgöra det hela redan i torsdagskvällens match hemma på IP mot Tillberga. Tillberga som kom till match med kniven på strupen – tappad poäng hade inneburit att elitserieeran skulle varit över för dem.

Och att det var ett desperat lag på besök syntes. Man avdelade, till exempel, Kim Barklund, (med Ivan Lebedev som avbytare i den rollen) att sköta punktmarkeringen av LBK:s spelmotor Misha Svechnikov och det lyckades väl så där.

Rent spelmässigt så började Tillberga bäst och man skaffade sig också en 1-0-ledning i den 10:e minuten när Robin Andersson tilläts åka igenom i mitten, skjuta och så satt bollen i nät bakom Jonsson. Sen spikade mål-Svensson igen och nästa mål kom att bli LBK:s, det var en långhörna som Jonas Pettersson klämde i.
Och Jonas Pettersson gav också LBK ledningen med 2-1. Målkungen var het igen och i röran framför motståndarmålet var han sist på bollen.

I det här skedet av matchen var LBK bra – både defensivt och offensivt – och man gick till pausvila med 2-1-ledning. Tillberga var en bra bit från elitserien i det läget, kändes det som.
Men den här LBK-ledningen stod sig bara i dryga minuten in på den andra halvleken när Robin Andersson kvitterade på hörna. Fortfarande var dock Tillberga ur elitserien med det resultatet.
Men så kom två snabba mål för bortalaget efter en Hawaiiliknande period när lagen bytte halvchanser med varandra.
Först ett skott som Robin Andersson kastade iväg från ganska långt håll och som smet in långt nere till höger om Jonas Svensson, 2-3, och bara fyra minuter senare 2-4 när Ivan Lebedev bökade in bollen på ett inspel från vänsterkanten.
Det kom en sen reducering för LBK, 3-4 i den 92:a minuten, men längre nådde inte LBK.
– Jättesmå marginaler, det var inte långt borta att vi gjort 3-1 i slutet av den första halvleken och istället kommer en kvittering tidigt i den andra. Nu är det är bara att ladda om, åka till Kalix och göra ännu en bra prestation, sa LBK-tränaren Patrik Larsson.
För kollegan Oskar Robertsson blev det förstås en lyckans afton.
– Ja, för sjutton, det här var skönt. Nu ska vi se till att fixa det här hemma mot Nässjö på lördag så är ordningen återställd.

Text: Leif Sundell

Fakta
Elitseriekval Grupp A
Ljusdals BK – TB Tillberga 3-4 (2-1)
Målen: 0-1 (10) Robin Andersson, 1-1 (16) Jonas Pettersson, 2-1 (37) Jonas Pettersson, 2-2 (47) Robin Andersson, 2-3 (69) Robin Andersson, 2-4 (74) Ivan Lebedev, 3-4 (90+2) Jonas Pettersson.
Utv, LBK: -. Tillberga: 2 x 10.