Kvalkraschen i Kalix

Kraschen i Kalix.
Eller chocken i Kalix.
För Ljusdals BK hämtade sig aldrig riktigt efter Kalix rivstart med två mål inom loppet av två minuter i inledningen. I den 3:e och i den 5:e matchminuten.
I och för sig, LBK var ett elitserielag ända fram till den 37:e matchminuten, men då rasade allt. Kalix gjorde då 4-1 och samtidigt Tillberga 4-0 på Nässjö.
Det slutade med förlust för LBK, 2-10 och drömmen om elitserien får leva vidare.

Kalix i möte på Idrottsparken i kvalseriens första omgång. Då kom Kalix som ett stukat lag med fyra månader utan seger. Och LBK vann matchen med 3-2.
Men sen blev det hemmaseger mot Nässjö och seger också mot Tillberga hemma och Nässjö på bortaplan för norrbottningarna. Tre segrar på en vecka med allt vad det innebar av ökat självförtroende.

Men när LBK kom till Kalix IP på lördagseftermiddagen så gjorde man det fulla av tillförsikt. Seger var vad som gällde. Förstås.
Men den här gången var det ett helt annat Kalix man ställdes emot – elitserielaget Kalix. Bra defensiv, vass skridskoåkning och bra skytte. Kort och gott, man var numret större än LBK i den här matchen – det syns också i målprotokollet, även om det rann iväg lite väl enkelt efter det definitiva avgörandet i den 78:e minuten när Johan Sundqvist gjorde 6-2.

LBK vann alltså fyra matcher i det här kvalet, man förlorade en med uddamålet och när avgörandets stund var inne, minst kryss eller förlust med ett mål så har det grejat sig, så var laget inte alls sig likt. Och de två tidiga målen som Kalix gjorde såg lite väl enkla ut. Det defensiva fungerade inte och Kalix hittade ofta vägar igenom.
Nu reducerade LBK till 1-2 i den 21:a minuten, men den positiva injektionen fick man inte suga på särskilt länge innan hemmalaget gjorde 3-1 (Johan Sundqvist på hörna). Och när 4-1 kom i den 39:e minuten så blev det förstås än tyngre.

Nu gjorde LBK en bra inledning av den andra halvleken, två mål så skulle man ju vara med i matchen igen, men även om LBK hade sina små chanser så hade hemmalaget fler och vassare. Jonas Pettersson tände ett litet litet hopp när han reducerade till 2-5, men när Kalix gjorde ett sjätte mål bara två minuter efter det så var det kört. Det slutade alltså 10-2 till Kalix.

– Vi hade kniven på strupen, men löste det på allra bästa sätt. Det jag är mest stolt över att det var så många i laget som klev fram när det gällde som mest. Jag tycker att vi var numret större än Ljusdal i dag och vi lyckades neutralisera Misha Svechnikov utan punktmarkering. Skönt för oss att vinna och få spela i elitserien, men tråkigt för Ljusdal. Det kanske är oss LBK ska skylla på för vi borde nog ha tagit en poäng borta mot Tillberga, sa Olov Englund, Kalix försvarsrese.

I LBK-lägret var det förstås deppigt värre.
– Det är klart att det är tungt när det blev som det blev. Vi gör fem bra prestationer av sex i kvalet och tyvärr så räckte inte det den här gången. Jag är stolt ändå över gänget trots den här förlusten. Vi mötte ett bra Kalix som slet för varje meter på planen och när dom gör två snabba på oss tidigt så kom vi liksom aldrig in i matchen.
– Trots utgången så har vi gjort en bra säsong, det kan ingen ta ifrån oss, sa LBK-tränaren Patrik Larsson.
Text: Leif Sundell

Fakta
Elitseriekval Grupp A
Kalix Bandy – Ljusdals BK 10-2 (4-1)
Målen: 1-0 (3) Simon Viklund, 2-0 (5) Leonid Bedarev, 2-1 (21) 2-1 Jonas Pettersson, 3-1 (25) Johan Sundqvist, 4-1 (39) Jimmy Berglund, 5-1 (59) Jimmy Berglund, str, 5-2 (76) Jonas Pettersson, 6-2 (78) Johan Sundqvist, 7-2 (80) Jimmy Berglund, str 8-2 (83) Ivan Detsura, 9-2 (84) Anders Englund, 10-2 (88) Olov Englund.
Utv, Kalix: 4 x 10. LBK: 5 x 10.
Hörnor: 8 – 9.
Publik: 601.
Domare: Team Mikael Hillerius.