Mattias Blom i landslaget!

LBK-försvararen Mattias Blom i landslaget.

I Storbritanniens.

– Ja, jag har engelsk anknytning, min farfar Stanley Turner är engelsman, och därmed är jag kvalificerad att vara med, säger Mattias.

Det började med ”titta-runt-på Facebook” – och nu är LBK-backen Mattias Blom plötsligt landslagsman. Eller snarare, ska bli, när ett brittiskt landslag ska begå sin nypremiär i Lidköping i mitten av augusti. Det i samband med Villa-Lidköpings första isträning. Nypremiär därför att det var i Storbritannien bandy föddes på 1700-talet.

Och det har fått Lyn Gibb-De Swart, en fd speedskater från Littleport, att utveckla intresse för bandyn i sitt hemland. Hon tycker att bandyn är en vacker sport och på Facebook har hon gjort ett upprop för att få till en bandyplan och ett landslag och hon var också i Stockholm när prins Wilhelm och hertiginnan Kate besökte stan och bland annat fick prova på bandy. Där knöts kontakten mellan Lyn Gibb-De Swart och Anders Gidrup (han jobbar på Sv Bandyförbundet) och det är Anders som nu jobbar med att få ihop det första brittiska landslaget på över 100 år. Målet: Att spela B-VM 2019. Jakten på en förbundskapten pågår.

– Ett skitroligt projekt. Jag tog kontakt med Anders i och med min bakgrund och är en av nio svenska spelare som är klar nu. Det kommer säkert en och annan brittisk ishockeyspelare med också, säger Mattias Blom.

En annan LBK-bekant, Henrik Cervin, nu i IFK Rättvik, finns också med bland de nio.

Det var förresten inte så länge sen som det spelades bandy i England. Den 26 mars 2004 spelades, på ishockeyrinken Streatham Ice Arena mitt i sydcentrala London en uppvisningsmatch mellan ryska HK Vodnik och svenska Edsbyns IF. Matchen slutade 10-10. Matchen var en del i försöket att återstarta organiserad bandy i Storbritannien.

Fotnot: 2010 valdes England in i FIB. 2017 bildades den första klubben i modern tid, Gillingham Bandy Club. (Källa: Wikipedia)

Text och foto: Leif Sundell