En annorlunda annandag

,

Så då var vi äntligen här, annandagen bandyns julafton!

När jag vaknade imorse i byn Näsberg några mil utanför Ljusdal där mitt föräldrahem ligger flög det lite snö. Nu några timmar senare när jag sitter och skriver dessa rader har snön tilltagit lite och på något vis känns det typiskt för annandagen, som att julen och snön kommer idag och ramar in bandyns högtid.

Julafton och juldagen var annars relativt snöfri (läs ingen snö alls) för första gången på flera år. Men nu när Kalle är avklarad och julmaten snart uppäten kan vi leta fram portföljen och koka glöggen.
Exakt så brukar det se ut för många runt om i Sverige. En tillställning där hemvändare samlas och går man ur huse för att besöka en bandyarena. Annandagen förknippas med många fantastiska derbyn och rätt ofta kryper publiksiffran upp på över 500-1000 åskådare till och med på en division 1 match. Fantastiskt!

Jag har själv bevittnat många annandagsmatcher trotts min ringa ålder. Ett av mina största minnen är inte ett resultat. Jag hade under uppväxten min mormor och morfar boendes i Söderhamn. Väldigt praktiskt eftersom att LBK ofta möte Broberg på annandagen. Vi firade jul varannat år i Söderhamn och Näsberg. Ni kan ju gissa vilket år vi var på vilket ställe, heh!
För mig var julafton och juldagen en lång väntan. Det är såklart att som liten blev väldigt glad när jultomten kom och lämnade en julklapp, bäst var det när man fick något bandyrelaterat som man helst samma dag kunde få testa på allmänhetens åkning på IP eller den uppspolade rinken i Korskrogen. Vi hade faktiskt en egen is i Näsberg då också så även där kunde man prova sin nya klubba och boll.

Den annandag jag minns bäst är ett år i Söderhamn när lokaltidningen fångade mig och min lillebror på bild iklädd våra overaller och LBK-halsdukar. Det är ett väldigt starkt minne, förmodligen för att bilden finns kvar och att jag genom den kan minnas jularna i Söderhamn med min mormor och morfar som idag inte är i livet.

Men i år är allt annorlunda! Vi har avverkat ett antal matcher utan publik på våra arenor, vi har ställt om och ställt in evenemang, träningar och aktiviteter. Idrottsparken i Ljusdal ekar tom och ödslig, enbart A-laget får bedriva sin verksamhet där nu.

Det känns i hjärtat att läsa och höra om supportar som missat sin första match denna säsong på tjugotals år och säkert missar många idag sin första annandagsmatch någonsin. Annandagen är en stark tradition för många och vi alla har underbara minnen från den!

Annandagen 2020 kommer också bli ett minne, det året våra arenor var tomma, det året vi miste en familjemedlem eller vän i Corona. Alla kommer vi att ha starka minnen från detta år.

Därför känns det enormt viktigt att vi fortsätter att göra det vi kan för att undvika smittspridning. Genom att hålla vår arena stängd, att hålla avstånd och hålla ut. Tillsammans på avstånd är helt enkelt bäst just nu.

Så matchen då! 15:00 kommer Västanfors IF och gästar Idrottsparken. Gänget från Fagersta ligger på 14e plats i tabellen efter återtåget till Bandyallsvenskan inför denna säsong. LBK har vi på en fjärdeplats strax under kvalplats till elitserien i en annars jämn och haltande tabell. Matcherna mellan Västanfors och Ljusdal brukar vara mycket krig och kamp och en hel del mål. Håll ett extra öga på nr 23 Klas Nordström i gästande Västanfors.

Passa även på att lösa en fiktiv biljett till matchen 50:- eller valfritt belopp på Swishnummer: 1234594263. Jag kan lova att det aldrig har det varit billigare att stötta en annandagsmatch. Dessa pengar är enormt viktiga för oss i klubben denna säsong som annars står helt utan publikintäkter!

Länkar till sändningen:
Bandyplay https://www.bandyplay.se/livestream?id=s-ljusdals-bk-vastanfors-if-ph4ev
Bandypuls https://www.bandypuls.se/artikel/live-tv-14-50-toppen-mot-botten-pa-annandagen-se-ljusdal-mota-vastanfors-har

/Jonas Söderlund, LBKs styrelse.