En förening är inget utan sina medlemmar – vi behöver bli fler som hjälper till.

, ,

Säsongen 2021/22 är precis i sin linda och första tävlingsmatcherna på försäsongen avverkades i torsdags respektive söndags när Ljusdals BK besegrade Falu BS med 4-2 och Västanfors med 13-4 och är nu klara för finalspel i Supercupen.
Denna säsong känns väldigt spännande på flera vis, A-laget har en ny tränarduo, flera av våra LBK-fostrade spelare har förlängt och vi kommer äntligen kunna ta emot publik på våra matchevenemang. Själv ser jag minst lika mycket fram emot att äntligen kunna dra igång skridskokul igen och att våra ungdomslag kommer att få kunna åka på cuper och vara med i seriespel igen. 

När vi i styrelsen tittar tillbaka på Coronasäongen 2020/2021 visade den ändå på några mycket bra saker som vi kan ta med oss in i denna säsong.
I samhället i stort fick verkligen träna på att ställa om digitalt. Vi fick lära oss att träffas digitalt via en skärm, se bandy över en stream och gå på festival i vardagsrummet. Jag måste erkänna att det var väldigt bekvämt och skönt att sitta framför Tvn och titta på mina favoritband. När konsertkvällen var slut var det nämligen bara några meter till sängen. Det jag tar med mig ur bandysynpunkt från säsongen 2020/2021 är alla våra medlemmar, partners och supporters som visat ett enormt engagemang via bland annat socialamedier, genom att läsa våra artiklar på hemsidan och att stötta klubben i lotterier, tävlingar och med fiktiva “Soffbiljetter”. Bandy är verkligen kultur och vi har många där ute som följer och stöttar vårt arbete i LBK. 

Min största oro inför denna säsong har varit och är fortfarande att vi som publik har blivit bekväma. Att vi kommer dras från att åka någonstans igen nu när vi insett att det är rätt skönt att sitta i soffan. Att vi kommer tycka att det är jobbigt att frysa lite utomhus när vi suttit inne i över ett år. Men jag tror och hoppas att vi ändå kommer tillbaka lite till vikten av fysiska möten. Att ansvarsfullt kunna träffas igen, att samlas kring ett gemensamt intresse som idrott och kultur faktiskt är. Redan nu ser vi att intresset är stort för LBK och ExTe cupen och vi säljer flera förköpsbiljetter dagligen. 

Men det som oroar mig mest är bekvämligheten. Det vi upplevt under flera år och som återigen blir påtagligt är hur man väljer att engagerar sig i en förening. Vi ser ett enormt engagemang på sociala medier men kanske inte av fysisk kraft. Vi behöver också stöd på plats nu när vi ska öppna upp en publik verksamhet igen. Vi som förening behöver bli fler för att kunna bli bättre, mer framgångsrika, och välmående.

 

Så vad är det att vara eldsjäl? Vad är det att vara ideellt arbetande?
Det är att var/göra sig tillgänglig, att ha kraft, tid och engagemang att göra andra bättre.
Och den lönen vissa ideellt arbetande vill ha är att se A-laget vinna sina närkamper, göra sitt maximala varje gång dom är på isen, ge publiken 2 poäng så ofta det bara går. Men det är också att se klubben ge chansen till så många barn som möjlighet att hitta till bandyn och idrotten i stort, ge dessa barn och ungdomar en miljö som dom gillar att vara i och utvecklas med, ge dom något att drömma om.
Att klubben stöttar, hjälper och ser till att Ljusdals kommun blir en bättre plats att leva och verka i, att må bättre genom evenemang och sitt engagemang för att ge människor ett sätt att känna en gemenskap som går att man utvecklas och mår bättre av.

Föreningslivet är verkligen inget utan sina medlemmar och utan sin ideella arbetskraft, för det är så föreningsmodellen fungerar. Vi är många som kämpar på och arbetar otaligt många ideella timmar men vi behöver bli fler. Både för att kunna underlätta för dom som redan arbetar massor men också för att fortsätta kunna arrangera och göra roliga saker för alla invånare i kommunen. 1 timme, 5 timmar eller 100 timmar. Allt engagemang är lika viktigt för klubbens skull. Detta kan vi med emblemet från 1943 göra! – Men emblemet behöver fyllas med människor som hjälper till att skapa vardagen, drömmar och framgång, i det är medlemmar och ideella arbetare nyckelspelare, för tillsammans är vi LBK! 


Slutligen vill jag verkligen tacka och hylla alla er oavsett vilken roll och vilket engagemang ni har i LBK. Oavsett vad du gör för klubben är din insats viktig! Jag vill verkligen att alla ska känna sig sedd och betydelsefull, för det är ni alla. 

Nu ska undertecknad fortsätta sin måndag med några ideella planeringstimmar av ExTe cupen från sin stuga i Älvdalen, visst har ändå distansarbetet sin lilla charm? 

Vi ses på IP i vinter
/Jonas Söderlund, LBKs styrelse.