Lägeskoll med Oscar Jonsson

, , ,

David Sundgren tog ett snack med Oscar Jonsson, den före detta spelaren som nu sitter med i Sportgruppen. Flera ämnen avhandlades, bland annat om cupspelet som avslutas på lördag för Ljusdals BKs del borta mot Bollnäs.

Berätta om dina uppgifter i Ljusdals BK!
Ola Bengtsson hoppade av under förgående säsong samtidigt som Mats Skalberg var relativt ny som ordförande. Jag hjälpte till med ungdomarna i klubben när Mats undrade om jag ville hjälpa till med det sportsliga bland annat runt elitlaget. Jag är av uppfattningen att det alltid blir bättre när man är fler. Jag, Mackan Karlsson och Sebastian Jonsson startade en sportgrupp. Tanken var elitserien år 2, men grabbarna var så grymma och gick upp direkt i våras. Det var mycket som behövde ordnas så vi tog in två grabbar till – Erik Nellbeck och Mats Pohja Nyberg. Behövde fixas kontrakt med spelarna, och mycket annat praktiskt och de grabbarna gjorde ett jättejobb.

Snart avslutas cupen för er del. Hur ser du på era insatser där?
Jag är glad och nöjd faktiskt. Om vi tar det kort match för match så var Siriusmatchen mycket bra, Hammarby grymt bra och vi gjorde en riktigt bra första halvlek mot Edsbyn. Broberg enda plumpen som jag ser det. Det är självklart man vill ha poäng och vinna varje match man spelar, men kollar man hur bra vi står upp mot andra elitserielag är jag nöjd med vad vi presterar.

Något speciellt du imponerats av så här långt?
Att vi står upp, att vi orkar igenom matcherna och att skridskoåkningen sitter där. Man vet ju inte riktigt var man står som nykomling. Vi står oss otroligt bra när det gäller kondition och skridskoåkningen vilket är det viktigaste.

Bollnäs väntar i sista matchen, hur går dina tankar inför den matchen?
Det ska bli intressant. Tror alltid på vinst när ett gulgrönt lag skrinnar in på isen. Bollnäs vill såklart också vinna. Bollnäs är lite snåla i spelet tycker jag, trycker vi på med vår offensivlust och spelar vår bandy kan det bli en rolig match.

Ni har fått behålla i stort sett hela laget som gick upp. Vad har du att säga om spelartruppen?
Vi har en bra spelartrupp, många spelare som tagit kliv spelmässigt. Det är ett bra kvitto att vi gör bra saker att vi får behålla våra spelare. De yngre har växt, inte bara åldersmässigt utan även kompetensmässigt. Vi har en bra mix, det vi saknar är lite rutin på den här nivån om vi ska säga nåt vi saknar.

Marius Åström har tillkommit och Kalle Mårtensson har kommit hem till LBK igen. Vad kan de tillföra till laget?
Kalle var en offensiv frejdig fartspelare och forward när han lämnade oss, nu har han blivit fältherre på mittfältet när han har kommit tillbaka till oss och han har växt som spelare, vilket är riktigt kul att se!
Marius är en frisk fläkt både på och utanför planen, en riktig fart- och genombrottsspelare. Han har trots sin ålder varit med i hetluften redan.

Många lovande yngre spelare. Vad ligger bakom er lyckade ungdomssatsning?
Svår fråga. Man har gjort en satsning på de yngre som vi fortsätter med och tror på. Jag har inget specifikt att peka på. Ibland får man fram flera talanger i samma kull, ibland nån enstaka och ibland ingen alls. Grabbarna själva har gjort ett riktigt bra jobb. Det är lätt att smälta in i laget, då det är idel bra grabbar i laget.

Hur går det med Tim Stjernströms rehab?
Sakta framåt. Träffade honom i Edsbyn i samband med en av våra matcher. Jag har inte full koll på rehabprocessen. Det gäller att ha is i magen och tålamod. Idrottsmän är inte helt bra på det, men han har bra folk omkring sig. Inte helt hundra på hur långt det han har kvar om man ska snacka procent, han är med och åker skridskor nu i alla fall.

Rättvik åkte ur direkt som nykomling. Vad talar för att ni klarar er kvar?
Det kommer bli supertufft naturligtvis. Kommer krävas otroligt mycket av hela klubben. Om vi kollar mot andra nykomlingar så har vi ett mer offensivt och fartfyllt spel som kan utmana de andra lagen som jag ser det.

Hur viktig är bandyn för Ljusdal anser du?
Jag är ju jävig i den frågan, men det är otroligt viktigt att det finns sysselsättning för våra ungdomar. Viktigare än vad många tror. Många som tar bandyn som en självklarhet i Ljusdal. Halldiskussionen är nästa steg att ta, en otroligt viktig fråga för bandyns framtid för att ge förutsättningarna för barn och ungdomar att hålla igång. Många säger att bandyn har satt Ljusdal på kartan, så är det. Och så ska det fortsätta tycker jag.

 Ni har samma tränare som förgående säsong, hur skulle du beskriva Misha och Magnus som tränare?
Vi har en mycket spännande duo. Misha behöver ingen större presentation, en av de främsta spelarna genom tiderna, om inte rent av den främsta. Han är en offensiv kraft som vill att bandy ska vara fartfyllt. Magnus är ett jättebra komplement till Misha. Han är rejäl idrottspojk, med gedigen bakgrund från hockeyn och fotbollen. Han har ett stort driv i det han gör. Vi tycker att de är en perfekt kombo.

Vad är det bästa med Ljusdals BK som förening?
Svår fråga, finns så otroligt mycket. Samhällsnyttan är nog det bästa, både på ungdoms- och elitdelen. 1000 olika svar finns, det är en bred fråga med många svar.

 Något du vill hälsa till läsarna?
Kom upp på IP när Elitserien kör igång och stötta grabbarna. Det är häftigt att vi i Ljusdal får uppleva elitidrott här.

Oscars favoriter
Maträtt: Älgkött i alla dess former.
Dryck: Kaffe kan vi säga.
Lag förutom LBK: Fotboll håller jag på Liverpool, alla som har varit lirare håller på dom. Kommer upp lag sticker upp och sticker ut i alla idrotter som man också börjar gilla.
Hemsida: När du ringer är det alltid Ljusdals BK som är favoritsidan (skratt).
Bandygrytan är man inne på hela tiden, så får säga den tror jag.
Resmål: Skulle vilja besöka kinesiska muren, jag gillar att besöka historiska platser.
Artist/Grupp: Man har ju fått lyssna en hel del av det barnen lyssnar på, vet inte vad de artisterna heter men inga favoriter direkt. Har ingen direkt favoritartist.
Förebild: Otroligt många, men min far har alltid varit en förebild för mig.