Inför IK Sirius – Ljusdals BK

Matchpremiär för säsongen för LBK:s del.
Och precis som ifjol så handlar det om Sirius i Relitahallen i Uppsala.
Och frågan är då hur luckorna efter högerbacken Mattias Sand, liberon Johan ”Bejja” Berglund, vänsterhalven Jesper Larsson och den defensive mittfältaren Jens Hermansson ska fyllas?
– Jag spelar helst forward, men spelar där tränaren tycker att jag gör mest nytta, säger Emil Melin, ett av alternativen som libero.

Fyra kom – två har stannat, två har dragit igen.
Ja, för sju år sedan kom kvartetten Emil Melin, Jonas Pettersson, Kalle Mårtensson och Mattias Stavis som nyförvärv till LBK. De två som är kvar är Emil Melin och Jonas Pettersson. Två spelare som flyttats runt i laget under åren. Jonas Pettersson kom till LBK som back/libero – har också spelat på båda positionerna, dessutom som ytterhalv. Förra säsongen blev det, som alla minns, succé som forward.
– Jag vill också spela forward och göra mål, det vill väl alla…nä, skämt å sido, mittfältet är min plats, och så har jag spelet ytterhalv en del också, vi får väl se vad det blir den här säsongen, säger Emil.

 Emil Melin har Broberg som moderklubb och var med i det duktiga P 19-lag som både vann skol-SM och SM-guld 2007. Det blev lite spel i a-laget också innan han flyttade till LBK.
– Och här har man fått vara med om både det ena och det andra. Det har blivit tre seriesegrar i allsvenskan och fem gånger har vi kvalat, två uppåt, tre neråt.
Tidigt den här säsongen pratades det om att Emil Melin skulle bli den som skall ta över som libero när Johan ”Bejja” Berglund återvände till Bollnäs-.

– Det har sagts så, men jag vet inte. Vi ska väl prova oss fram, det finns en del alternativ.

 Du har inte setts i löpspåret på försäsongen?
– Nä, och det beror på att jag haft problem med ryggen i många år. Ifjol provade jag med cykling istället för löpning och då blev det bättre. Därför kör jag samma koncept i år också.

 Vad säger du om den kommande säsongen?
– Om man jämför med när jag kom hit för sju år sedan så är det en helt annan atmosfär nu, det känns att vi vill mer tillsammans.

Ni vann serien förra säsongen och var på vippen att knipa elitserieplatsen. Serievinst nu också?
– Vi ska komma ihåg att vi tappat många rutinerade spelare från förra säsongen. För mycket kan tyckas, men det är som det är med det. Det har fyllts på också och vi har ett bra lag ändå och ska förstås vara med och tampas om seriesegern i år också. I och med att vi ska in med nya spelare i laget och spelare på nya platser jämfört med förra säsongen så krävs det att alla tar sitt ansvar.

Nya serien?
– Det blir kul, lite mer elitserielikt med bättre lag och därmed jämnare matcher.

 Ni har kört ett antal ispass på rinken i Järvsö Arena och fyra pass på stor plan i Edsbyn. Något att säga om det?
– Att man börjar känna sig som en bandyspelare igen efter de första trevande skären. Jag tror alla i laget är sugna på att börja matcha nu.

Och du spelar libero på träningarna?
– Inte bara jag, som sagt vi har alternativ.

Och när tränaren Patrik Larsson presenterade premiärlaget i samband med rinkpasset i Järvsö Arena på torsdagskvällen så behåller Emil Melin sin defensiva mittfältsplats från förra säsongen. Nyförvärvet Kalle Jonsson blir den som tar liberoplatsen.
– Man kan säga att pusslet börjar nu. Det är ju några nya positioner som ska fyllas jämfört med förra säsongen och för att  göra så få byten som möjligt så blir det så att Emil spelar kvar på sin vana plats och att Kalle Jonsson startar som libero, säger Patrik Larsson.

Och fortsätter:
– Det har sett bra ut på träningarna både i Järvsö och Edsbyn, det som har varit negativt är att vi varit för få, det är först den här veckan som Kalle Jonsson och Jesper Norrman flyttat upp och vårt tredje nyförvärv Artem Varlamov har inte kommit än. Tittar man till premiärlaget så saknas också Misha Svechnikov, till Champions Cup till veckan så är både Misha och Artem med.

Så här ser LBK:s lag ut mot Sirius på lördag:
Jonas Svensson (Axel Nilzon) – Olle Sundin, Erik Olsson, Kalle Jonsson, Mattias Blom, Jesper Norrman – Marcus Wikman, Emil Melin, Marcus Öhman, Christoffer Norgren – Jonas Pettersson – Isak Flodberg, Elias Swartswe, Elias Schröder, Edwin Persson.

Text & Foto: Leif Sundell