Axels stora äventyr i öst!

,

Hej kära Ljusdalingar! Just nu är jag i Krasnoyarsk, Ryssland och representerar Svenska landslaget i Vinteruniversiaden. De flesta av er vet säkert inte vad Universiaden är så tänkte berätta lite mer om detta.

Universiaden är en del av OS-familjen och lillebror till de stora Olympiska spelen. Faktum är att Universiaden är världens näst största idrottsevenemang efter just OS. Här i Krasnoyarsk är det drygt 3000 deltagare från 56 olika länder fördelat över 11 idrotter. 5000 volontärer finns också på plats med diverse uppgifter. Universiaden går vartannat år till skillnad från OS som går vart fjärde, och även här finns det sommar & vinterspel. För att få delta i Universiaden krävs det att man ska bedriva eftergymnasiala studier och vara max 25 år gammal.

I övrigt så är även allt runt omkring likt ett riktigt OS. Vi bor i en så kallad ”Universiadby” där samtliga atleter bor. Här finns bland annat en restaurang (med mat från fyra olika världsdelar), några gym, inomhushallar, lounger, apotek, sjukhus med mera. Det mesta är nybyggt just för denna tävling.
Vi vet ju alla att Ryssland tar värdskapet av idrottstävlingar på största allvar. Enligt uppgifter har man lagt ner omkring 16 miljarder kronor för att arrangera dessa spel, vilket märks väl.

Vi har även varit på en otroligt häftig invigning där bland annat president Vladimir Putin närvarade och invigde spelen. Det var så många som ville se invigningen att de var tvungna att göra den igen dagen efter.

Om vi kollar lite mer på det rent sportsliga så är det faktiskt första gången som bandy är med i Universiaden. Förhoppningen är att detta ska öka bandyns chanser att ta sig in även i OS programmet. Sverige har både ett herr- och damlag på plats. Övriga nationer som deltar på herrsidan är Ryssland, Norge, Finland och Kazakstan.

Man möter alla lag en gång och därefter spelas semifinaler. Hittills har vi hunnit möta Norge (8-0), Finland (10-1) och Kazakstan (13-1). Det häftigaste är att vi har haft ca 4000 åskådare i nybyggda Yenisey Arena på både matchen mot Norge och mot Finland vilket var helt galet, och det var inte direkt 4000 tysta åskådare… Att intresset var stort för bandy i Ryssland visste jag, men först nu förstår man hur otroligt stort det verkligen är, och då har vi inte ens hunnit möta hemmanationen ännu..

Nu har vi tre dagar utan match så nu ska vi passa på att se lite andra idrotter. På fredag har vi sista gruppspelsmatchen där vi möter Ryssland i en match som har varit slutsåld sedan December 2018. Det blir en garanterat häftig upplevelse.
Matchen går kl 06.00 svensk tid och ska gå att se live via fisu.tv för den som är morgonpigg!

Ha det fint!
/27