”Flippa bollen Linnea!” Intervju med författaren Anja Gatu
Tyvärr hann jag inte besöka Ljusdal, även om jag försökte hitta en lucka till det. Jag tittade på bilder, fick beskrivningar av Linnéa och skapade mig en bild utifrån det. Linnéa och jag träffades första gången i oktober och sedan dess har vi jobbat med boken. Själva skrivprocessen går ganska snabbt: ett första utkast på en sådan här bok tar ungefär en vecka att skriva. Men sedan blir det många vändor hos förlagets redaktör för att slipa till historien så att den håller. Och så fick Linnéa säga sitt, och komma med förslag på förbättringar och förändringar. Så vi jobbade på in i det sista innan den skickades till tryck i februari.
Vi fick Linnéas namn som förslag från Damnätverket i Bandyförbundet och direkt när jag träffade henne kände jag att det passade perfekt. Hon har en spännande historia att berätta – det är det viktigaste. Hon brinner för bandyn och är så passionerad i sitt spel och hur hon pratar om sin idrott och det hjälper mig väldigt mycket i skrivprocessen, eftersom jag själv inte spelat bandy. Dessutom är hon en verbal, smart och viljestark person som är en bra företrädare för såväl sporten som boken. Och bra på bandy, såklart. Jag är övertygad om att hon kommer att göra skillnad för många unga spelare, i sin roll som förebild under många år framöver.
För min del var det spännande att skildra en så klassisk bandymiljö som Ljusdal är, ett samhälle där bandyn är så stor. Det är hög igenkänning i boken – Extecupen har en viktig plats till exempel och nästan alla scener utspelar sig på IP.
Alla var så glada när vi presenterade boken i Uppsala! Det var många barnfamiljer, unga spelare, ungdomstränare men också helt vanliga banydsupportrar som var nyfikna och ville prata om boken och köpa den. Det märks att det finns ett enormt sug efter en sådan här bok.
Om jag blir inbjuden kommer jag definitivt! Jag är ute mycket på skolor och bibliotek och pratar om mina böcker, och det skulle vara hemskt roligt att besöka Ljusdal. Jag kommer också börja göra besök på fotbollsturneringar med finansiellt stöd från bland annat Sisu, och det skulle ju vara hemskt kul att göra detsamma med bandyn. De här böckerna om sport (jag har tidigare skrivit sex böcker om fotboll, med samma upplägg med en fotbollsstjärna som huvudperson) är så bra eftersom de lockar barn som vanligtvis inte läser så mycket. Dessutom är de superbra som diskussionsunderlag med barnen eftersom de tar upp mycket av det som barn funderar på: att vara en bra kompis, fuska, vara nervös, tycka att det är läskigt att sova borta, vara en god vinnare/förlorare, jämställdhet osv. Därför är det väldigt roligt att prata med barnen med utgångspunkt i böckerna, det blir så bra och spännande diskussioner.
Jag har följt bandyn på distans men eftersom jag bott 17 år i Skåne har jag aldrig bevakat bandy (jag har jobbat många år som sportjournalist, framförallt på Sydsvenskan). Bandy existerar inte här. Som barn växte jag upp i Kista i nordvästra Stockholm (vi flyttade från Rättvik när jag var ett år) och då spelade vi något vi kallade bandy, men det var innebandy utomhus, på asfalten. Så det har aldrig varit en av ”mina” sporter men jag tycker det är väldigt roligt att ha fått den här genvägen in i idrotten för det är ju en så cool sport! Det är väldigt lätt att se tjusningen.
Lätt förvånat, skulle jag nog säga. De undrade varför det blev just bandy. Men det väcker också stor nyfikenhet här, det märker jag inte minst när jag är ute i skolor och pratar här i Skåne. Barnen vill alltid veta vilken min nästa bok är och när jag då berättar att jag skriver om bandy blir det snart tydligt att de inte har en aning om vad bandy är. Så då berättar jag väldigt pedagogiskt och ritar upp tre klubbor på tavlan: en hockeyklubba, en innebandyklubba och en bandyklubba och gör detsamma med bollarna och pucken. Då börjar de förstå och blir nyfikna. Verkligen folkbildning! Så jag tror att den här boken kan göra att fler får upp ögonen för bandyn, i delar av landet där den i nuläget mest är något exotiskt.
Just nu är jag i slutskedet av en fotbollsbok för åldern 9-12 som kommer ut lagom till fotbolls-VM i sommar. Men sen hoppas jag kunna sätta igång med en uppföljare om Linnéa. Det är alltid så roligt att få följa karaktärerna i flera böcker, och se vad de hittar på.
Jag har jättemånga, haha! Jag kommer på nya böcker jag vill skriva hela tiden. Så min stora utmaning är att balansera skrivtid med aktiviteter som jag kan försörja mig på (som författarbesök och liknande). Där letar jag efter det ultimata upplägget och provar mig fram. Vi tackar Anja för den spännande intervjun och vi lovar att även återkomma med en intervju med bokens huvudperson Linnea Larsson. Förhoppningsvis får vi se dem föreläsa i Ljusdal någon gång under året! |