LBK-Profiler: Gunnar Palmér, Ljusdals förste landslagsman!

, ,

”Jag har nog spelat på varenda sjö i bygden!”

Gunnar Palmer, LBK:s förste landslagsman i bandy, har varit med om det mesta i sin idrottkarriär. Förutom att ha tränat bandy på Svartsjöarna har han även spelat bandy-VM två gånger, hälsat på nuvarande kungen i samband med en bandylandskamp mot Finland 1965 och spelat både bandy och fotboll med legendaren Orvar Bergmark. Bara för att skrapa lite på ytan…

Gunnar Palmér föddes i Sundsvall 1930 och spelade till en början ishockey innan det blev bandyspel med Heffners. Gunnar spelade i Sundsvallsklubben mellan 1943 – 1953 innan han i sin sista match för moderföreningen var ofin nog att göra tre mål mot sin nya klubb Ljusdal. Sedan 1953 var han emellertid LBK trogen fram tills han som fyrtioåring ”pensionerade” sig från bandy 1970.

”Jag arbetade som kylmontör med eget företag och arbetsdagarna kunde vara 15-16 timmar långa eftersom jag bytte ut kyldiskar över hela södra Norrland. Det fanns helt enkelt inte tid för bandy längre!”

Vilken är den bäste bandyspelare du har lirat med?

Finns många att välja på, men den allra bäste var nog Karl-Erik ”Snobben” Ahlström, en otrolig talang både i bandy och fotboll.

Vem hade hårdaste skottet på bandyplanen?

Björn Swartswe och Lage Norden! 

I Ljusdal var Gunnar Palmér med och spelade upp hälsingeklubben i den allra högsta serien (division 1) i mitten av femtiotalet. Och det var även då han gjorde debuten i landslaget, trots att hans kapten till en början nekade honom permis. ”Jag fick söka upp ett högre befäl och då ordnade det sig med permission.”

”Jag spelade totalt elva landskamper inklusive VM 1961 i Oslo och 1965 i Sovjetunionen. Vi var ju vana vid att spela inför stor bandypublik även hemma i Sverige, men i Sovjet kom det nästan 30,000 åskådare på våra matcher!”

Det här var andra gången som Gunnar åkte på bandyäventyr i Ryssland. Han var ju även dit en sväng med Västerås i ett tidigare sammanhang då VSK tillfälligt ville förstärka klubben. Då fick han bland annat spela med Göran ”Dallas” Sedvall från Broberg som även han lånandes ut inför resan österut.

Idrottsutbytet skedde mitt under det kalla kriget, vilket Gunnar med egna ögon fick uppleva.

”Vi åkte tåg hela tiden så det var långa transporter. Vi spelade ju bland annat i Sverdlovsk (nuvarande Jekaterinburg) öster om Uralbergen. Där hade de precis skjutit ner ett känt amerikanskt spionplan som de visade upp för allmänheten mitt i staden.”

”Vi fick även besöka Lenins och Stalins mausoleum under resan och besöka Röda Torget samt gå på Bolsjojteatern. Det skulle vara intressant att åka tillbaka dit och se hur det ser ut där i dag.”

Väl hemma i Ljusdal kombinerade Gunnar till en början bandyn med fotboll några år innan det var fullt fokus på bandyn. Barmarkssäsongen handlade ofta om att springa runt Kaven, men så fort temperaturen började sjunka så började jakten på att hitta sjöar med tillräckligt tjock is.

När det drog ihop sig till säsongsstart spolade man isen på ”landisbanan” för hand med hjälp av brandkåren.

”Brandkåren hjälpte oss med slangar, men sedan hjälptes vi spelare åt att spola isen hela kvällen och natten genom att jobba i skift om två timmar. Hade man otur så kunde man alltså få stå där mellan tre och fem mitt i natten!”

Eftersom det dessutom ofta var storpublik på matcherna så fick de även hjälpas åt med att skotta ihop snöläktare åt åskådarna. En läktare som kom väl till pass inför toppmötet mellan Ljusdal och Edsbyn den 22:a januari 1956 eftersom den spelades inför smått otroliga 4494 åskådare!

Det hann även bli en SM-final för Ljusdals förste landslagsman i bandy innan han lade skridskorna på hyllan som fyrtioåring. ”Vi hade nog landets bästa halvbackslinje det året. Jag spelade ju ihop med Örjan Modin och Lage Norden, två tuffa spelare som man var glad att ha i samma lag!”

Gunnar Palmér fyller 90 år i slutet av januari och det är omöjligt att sammanfatta en så lång idrottskarriär i en enda artikel. Vi tar därför hjälp av Gunnars urklippsalbum som hans fru Kerstin skapade utan makens kännedom, två album med så mycket historia.

Vi passar även på att gratulera Gunnar i förskott på hans nittioårsdag och tacka honom för alla hans år i LBK. Tack Gunnar!

Gunnar framför en del av hans utmärkelser, men där finns även en balalajka från hans först besök i Ryssland.