LBK rustar vidare

, ,

 

Från Ryssland till Ljusdal.

Den bandyresan har gått ofta genom åren.

Nu är det dags igen, den här gången via lite kringelkrokar.

Klimenty ”Klim” Tarasenko, 26 år, med meriter från den ryska högstaligan och senaste säsongen i elitserielaget Hammarby, har skrivit på för LBK.

 

Klimenty ”Klim” Tarasenko – det är lika med en lång bandysaga. Och vad vore annat att vänta eftersom han är född i den ryska bandystaden Chabarovsk långt borta i öster. I samband med att stadens bandylag, SKA Chabarovsk (numer SKA Neftyanik), skulle komma till Ljusdal och World Cup första gången (1985) så räknade cupgrundaren Björn Swartswe ut att laget hade en enkel resa på 738 mil till Ljusdal. I laget spelade förresten Klim Tarasenkos pappa Alexander.

När Klim var sex år gick flytten till den ”bandylösa” staden Sankt Petersburg. Så vad göra?

– Familjen hade länge haft planer på en flytt till Sverige, men innan vi gjorde det så åkte pappa och jag till Sverige varje helg under bandysäsongen för att jag skulle kunna vara med på Hammarbys bandyskola på Zinkensdamm. När jag var sju, eller om det var åtta år, så flyttade vi till Sverige, berättar Klim.

Klim spelade i Hammarbys ungdomslag, blev uttagen i det ryska ungdoms- och juniorlandslagen. Ett VM-guld (U 20) finns på meritlistan, men då representerade han Edsbyn där han gick på bandygymnasiet under tre år och tillhörde under en säsong också A-lagstruppen.

– Det var svårt att slå sig in i A-laget, men jag fick i alla fall träna med laget, jag hade samtidigt ett utlåningsavtal till Borlänge (där var pappan tränare). Sedan  blev det en halv säsong i Rättvik.

Efter det blev det tillbaka till Ryssland för Klims del och till födelsestaden Chabarovsk och det ryska topplaget SKA Neftyanik. Där blev det en kortare sejour innan flytten gick till staden  Kemorovo och laget Kuzbass. Också det ett av de stora lagen i den ryska ligan.

– Jag var där i fyra år och hade en bärande roll på mittfältet. Klubben ville förlänga mitt kontrakt, men jag ville tillbaka till Sverige och skrev på för Hammarby inför förra säsongen. Jag hade definitivt tänkt mig en bättre säsong för mig där, men jag kom aldrig upp i den nivå jag ville och var mest avbytare, säger Klim.

Och nu blir det istället LBK i Bandyallsvenskan?

– Ja, ett steg tillbaka kan tyckas, men det är inget att skämmas över. Jag letar en nytändning och att den ryske legendaren Misha Svechnikov är ny tränare i LBK kommer att betyda mycket för mig – och klubben. Det var också en av anledningarna till att jag nappade på den förfrågan som tidigt kom från LBK.

Någon annan anledning?

– Ja, att jag har flera bandykamrater i Ljusdal och jag har varit i Ljusdal en hel del. Man kan säga att det är både av sportsliga och sociala skäl som jag kommer att spela i LBK.

Du bor i Edsbyn nu, kommer du att flytta till Ljusdal?

– Det är inte helt klart ännu, jag kollar på lägenhet och till att börja med blir det att jag bor kvar i Edsbyn och pendlar till träningarna.

Om du skulle beskriva dig själv som spelare, vad är det LBK får för typ av spelare?

– En mittfältare som sliter och jobbar hårt både i offensiven och defensiven och att jag vill vinna matcher. Många poäng för lagets segrar är bra, men poäng för mig personligt är inte så viktigt för mig. Andra får göra målen.

Vad vet du om LBK?

– Som sagt jag har många bandykamrater i Ljusdal och vet det mesta om laget, om ett ungt framåt och fartfyllt gäng med målsättning att bli ännu bättre.

Andreas Heeger i LBK:s sportkommitté.

– Klim är en spelare med bra fysik och han kommer att passa bra in i vår grupp. En riktigt bra och spännande värvning.

 

//Leif Sundell