Födelsedagsbarnet redo för Västanfors! Och plump på bussen…

, ,

Det står 27 på tröjan, men det var fram tills i går. Ljusdals målvakt Axel Nilzon passade nämligen på att fylla 28 år under torsdagen. Men lugn, han spelar i samma tröja även mot Västanfors!

På lördag spelar Ljusdal sin nästa sista match för säsongen då de möter Västanfors på bortaplan. En tillställning som faktiskt innebär bortamatch även för hemmalaget. Den dåliga isen har ställt till det för Fagerstalaget och matchen måste därmed flyttats till närliggande Smedjebacken.

När det gäller LBK-truppen är Affe Nordlund sjuk och ersätts av Kalle Eriksson som gjort en rekordsnabb comeback efter sin knäskada. På målvaktsfronten väntar Patrik Aihonen nytillskott i familjen och ersätts därför av Rasmus ”i buren, rena rama muren” Andersson.

Dagen till ära har vi fått en intervju med födelsedagsbarnet Axel Nilzon för att stämma av läget med honom inför den kommande bortamatchen i Smedjebacken. Framförallt är vi nyfikna på hur det kommer sig att han får sitta i bussens ”vuxenavdelning” trots att nedervåningen på bussen endast är avsedd för spelare och ledare som har fyllt trettio år.

– Han har fått dispens för att sitta med oss vuxna, men det är på det villkoret att han servar oss med kaffe, säger materialförvaltaren Erik ”Fluff” Larsson.

Enligt samma materialare är ett av villkoren att han även sköter plumpprotokollet när det spelas kort på bussen. Det spelas nämligen en hel del plump i samband med bortamatcherna och Axel har till och med laddat ner en plumpapp för att hålla koll på resultatet.

Vem är det som är den vassaste motståndaren när det spelas plump på bortaresorna?

– Tja, om man går efter statistiken de senaste säsongerna så är det faktiskt jag som ligger bäst till, men jag håller nog Emil Järbing som den allra tuffaste motståndaren, säger födelsedagsbarnet. Emil har mer koll på vad han gör medan jag förlitar mig mer på magkänsla och tur.

Är det alltid samma personer som lirar plump på bussen?

– Ja, i regel är det alltid jag, Emil Järbing och Jonas Pettersson, medan Patrik Aihonen och materialarna Staffan och Fluff gör upp om de två sista platserna. Under spelets gång sitter alltid lagledaren Bengt Knapp vid sidan av och observerar oss. Man kan väl säga att Bengt Knapp är plumpens Jose Mourinho!

Axel Nilzon bevisar att han trots timmar av plumpspel på bortamatcherna är mjuk som en säl på isen. Hade han inte satsat på bandyn så hade han säkerligen kunnat försörja sig som yogainstruktör åt alla Hollywoodfruar!

Ni brukar ofta ha samma bänkgrannar när ni åker på bortamatcher, vilken brukar du sitta bredvid?

– Det är lite blandat, men jag lyckas oftast hamna bredvid Jonas Pettersson trots att han verkligen inte vill sitta bredvid oss målvakter. Han påstår att målvakterna tar för stor plats!

Matchen flyttad till Smedjebacken, är det premiär för din del på den arenan?

– Yes, det blir faktiskt debut på arenan i Smedjebacken, men det ska bli väldigt spännande! Men naturligtvis synd för Västanfors att deras is inte håller för spel.

Avslutningsvis, kommer du ihåg benskydden denna gång..?

– Haha, jag ska försöka komma ihåg dem den här gången. Som tur var hade vi dock inte hunnit rulla ner för Bjuråkersvägen den gången jag glömde kvar benskydden på IP!

Tre målvakter på en och samma bild! Målvaktslegenden Beppo-Olle Svensson till vänster hänger här tillsammans med sina mindre namnkunniga målvaktskolleger Jonas Svensson och Axel Nilzon.

Faktaruta Axel Nilzon:

Favoritlag i fotboll: Manchester United i med och motgång. Har dock varit mest av det sistnämnda under de senaste åren…

Favoritmat: Utan tvekan hamburgare och helst de burgare som Anders Runhem trollar ihop när vi är på barkmarksläger på Koppars i Säljesta!

Favoritfilm: Filmerna om Harry Potter ligger varmt om hjärtat ända sen barnsben. Nu för tiden blir det annars mycket Marvel-filmer.

Bästa bandymålis genom tiderna: Svår fråga, men Timo Oksanen var min idol som barn, så jag svarar Timo!

Bästa idrottsminne: Mitt bästa idrottsminne är när jag fick åka på Universiaden i Krasnojarsk 2019.

Tuffaste motståndarna i plump: Emil Järbing och Jonas Pettersson.

Jonas Pettersson till vänster ligger sex poäng bakom Jonathan Svensson i Åby/Tjureda i poängligan. Kommer det fler poäng från JP:s klubba på lördag?

Kalle Eriksson är tillbaka rekordsnabbt efter sin ledbanskada i sitt knä. Han ersätter Affe Nordlund som är sjuk. Kalle spelade sin första hela match efter skadan föregående helg i utvecklingslaget Järvsö Bandy.

Harry 1929, det vill säga farfar Harry Nilsson. Legendarisk sporthandlare i Ljusdal som sålde allt från knäskydd till gäddrag!

Axel Nilsson har många bollar i luften. Förutom att mota bollarna så får han även arbeta som butler på bortamatcherna och servera kaffe till alla i bussen som har fyllt 30 år. (Villkoret för att han ska få sitta med ”de vuxna” på bussen!)

Backen John Skalberg-Halvarsson konstaterar uppgivet att det bara är vatten i flaskorna istället för julmust!

Vänsterbacken Kalle Eriksson är glädjande nog redan tillbaka i spel. På fotot syns emellertid en helt annan typ av back.