Inför premiären med LBK:s ordförande kandidat Mats Skalberg!

, ,

 

Efter många om och men så står det alltså en person där som kandidat till att bli LBK:s ordförande och det är ett känt ansikte från läktaren på IP.
Vi är så otroligt glada att kunna presentera Mats Skalberg till att kandidera för ordförandeposten på det extra insatta årsmötet 13 november kl 18:00 i Ljusdals Folkpark.
Så vem är han då Mats Skalberg, en 62-åring som vi möter i villan i Råggärde mellan Ljusdal och Tallåsen med en utsikt som absolut skulle kunna sitta som tavla på vårt nationalmuseum som fond, där han bor med sin fru Lisbet.

-Jag är allmänt idrottsintresserad där framförallt fotboll och bandy ligger mig närmast om hjärtat. Har varit aktiv som fotbollsspelare i framför allt Järvsö BK där jag spelade under många år, men jag har även gjort ett försök som bandyspelare där jag var med till äldre pojklaget, men märkte att skridskoåkningen inte riktigt räckte till då tex Alf och Thomas Cahling susade förbi och runt mig, berättar Mats.

Men det är i företagsvärlden Mats satt mest avtryck där var han bl.a var med och startade upp mycket framgångsrika MediaNet 1996 och bland det sista saker han gjorde för MediaNet var att skriva avtal med en uppstickare vid namn blocket.se, för att sedan kliva av 2003 och då hade företaget vuxit från 3 personer till att ha en personalstyrka på 45 anställda.
Den professionella resan gick vidare till Ljusnanhälsan/Priserva där Mats fick sätta sig på VD-stolen och därefter vidare till Propus för ny chefsroll. Mats fanns även med som delägare till ICT, för att sedan fortsätta till Addera Omsorg och senare även Addera Assistans och X-fam AB.
Nu är Mats anställd på Omställningsfonden som rådgivare, med en som ni ser diger lista av erfarenhet från att jobba med människor, hälsa och omsorg och där vill han dela med sig av sin kunskap.

Men idrottsintresset har nu lett honom till att ställa upp för val som tilltänkt till ordförandeklubban i Ljusdals Bandyklubb.
Så varför hoppar du på den här möjligheten Mats?
-Jag ser det som mycket viktigt för vår kommun att LBK, som letat länge nog efter ordförande nu får den stabilitet som behövs. Jag känner att det är en stor ära att bli tillfrågad och eventuellt få vara med i en ledanderoll, en position som borde vara klassad som Ljusdals finaste uppdrag, då bandyn och bandyklubben historisk betytt otroligt mycket för Ljusdal som ort. Jag hoppas att kan vara med och bidra till att göra Ljusdals BK starkare, nu när jag tycker att tiden för det finns och jag hoppas att jag har kunskap och erfarenhet som kan tillföra LBK positiva saker, berättar Mats

LBK-hjärtat har funnits där sedan barnsben.
-Jag kommer ihåg när jag som liten 10 årig pojke stod i 28 gradig kyla på premiären mot Selånger i förmodligen för lite kläder då jag gick själv till matchen för att heja fram LBK

Du har inte tackat ja till detta uppdrag helt blint, vad har du fått för information innan du nu ska hoppa på detta tåg?
-Det blåser positiva vindar trots att det varit svårt att hitta en kandidat till att bli ordförande. På andra sidan av myntet så har jakten på ordförande inneburit att det kommit in ett betydande antal ideella krafter som klivit in i klubben för att hjälpa till vilket gör att vi kommer kunna sprida arbetsbördan på fler personer som nu är involverade i klubben.
Sedan har jag förstått att det är en djäkla skjuts på ungdomsverksamheten i klubben där många tjejer och killar vill åka skridskor och spela bandy. Att klubben lägger så stor vikt vid att skapa en stark ”knattebandy” är absolut en väldigt stor anledning då jag ser det som en helt nödvändig väg att gå.

Och förhoppningar på vårt A-lag är högt ställda med all rätt, där vi ska kunna vara med och slåss om minst en kvalplats till Elitserien denna säsong.

Hallfrågan känns också väldigt spännande. Det ska bli väldigt intressant att se vilket beslut som fattas runt den frågan. För mig som idrottsintresserad och kommer från branschen hälsa och omsorg vet jag den gigantiska vikten av att skapa bra förutsättningar för en aktiv fritid. Att det kan ge LBK:s A-lag större möjligheter att spela sig till en plats i Elitserien samt kunna starta upp ett damlag är två viktiga delar, men framför allt att vi ska kunna ge möjlighet till alla dom barn som behöver en bra start i livet genom en aktiv fritid, där mer inbjudande förutsättningar är en bra väg.
Vi vet ju genom studier att bra resultat i skolan ofta förknippas med en aktiv fritid. De yttre förutsättningarna att bedriva bandyverksamhet utomhus på IP har dom senaste åren förändrats betydligt åt det svårare hållet. En annan positiv effekt är ju att fler ljusdalsungdomar får bättre förutsättningar att gå bandygymnasiet på hemmaplan, vilket gör att dessa ungdomar stannar på hemmaplan, samt att fler ungdomar från andra kommuner lockas att gå sin gymnasieutbildning här kombinerat med bandy vilket ger en hel del skattekronor till kommunen.

Ekonomiskt har LBK en resa att göra den närmaste tiden. Men även där finns det många positiva faktorer och klubben ser positivt på utmaningen som absolut kommer kräva hårt jobb men tron på att vi ska kunna reda ut vårt underskott som är en förutsättning för att vi tex ska kunna få elitlicens är stor. Här är näringslivet mycket viktig och många företag förstår vikten i att vi ska kunna ha ett elitlag på orten och har trots svåra tider fortsatt att stötta LBK och en ganska stor del har även ökat sitt stöd till klubben. Samtidigt jobbas det hårt från klubben sida för att skaffa fler ben för att skapa ekonomisk styrka där tex LBK-Bingon är ett mycket bra exempel samt att det finns fler spännande projekt som vi får återkomma till.  Vi verkar på en ort där bandyn alltid betytt mycket och gjort människor stolta och det förtroendet vill vi rida vidare på och utveckla. Ljusdal ska vara stolta över sitt LBK.

Och i helgen är det seriepremiär, och vem passar då bättre att fråga ut om tankar inför matchen än Mats Skalberg som inom en snar framtid väntas vara den som leder LBK:s organisation?
Det blir ett revanschmöte, besvikelsen från söndagen har ännu inte riktigt lagt sig. Men där såg vi Djurgården som satt upp ett smart spel som lurade oss, vi hade svårt att hantera det lite lägre tempot och vi blev ivriga när vi skulle gå till anfall, men där är jag säker på att vi kan dra nytta av det insikten inför helgens match i Stockholm. Vi har många spelare som är fullt kapabla att kliva fram som matchvinnare när det behövs, det är en stor styrka som finns i truppen.
Vi ska skapa en vinnande kultur där vi är vana vinnare och visa upp en hunger för att nå framgång, både på planen och vid sidan om bandyisen, avslutar Mats Skalberg