Andreas Westh till Hellmyrs United!

Presentation, egentligen, överflödig.

Men OK. En gigant bland giganter. En krigare. En av världens allra bästa försvarare, och en av Sveriges främsta spelare genom tiderna. Han hade såklart vunnit ännu mer, om han inte hade varit Bollnäs trogen genom nästan hela sin karriär. Men varför skulle han inte? Det bevisar bara hans enorma karaktär. Andreas är en spelare, och människa, som aldrig sviker. Kaptenen att hålla i när det blåser, och garanterat den siste som skulle lämna ett sjunkande skepp. En hårdför, men stilfull, kämpe på planen. Och näst intill en svärmorsdröm utanför densamma. Alltid med glimten i ögat, och med en härlig attityd till sin omgivning. En sådan person som alltid ställer upp, i alla lägen, oavsett vindriktning.

Andreas har haft bindeln, och truppfanan, i landslaget under många år nu. Och 39 år ung skulle han säkert kunna hålla den i minst ett par år till utan att skämmas, om han bara får och vill. Världsmästare hela fyra gånger. Lägg därtill ytterligare ett antal VM-finaler, och ett par SM-finaler med Bollnäs och en med Sandviken. Given i svenska landslaget under ett och ett halvt decennium. Har överlevt både en och två generationsväxlingar i blågult, sedan debuten 1999. Vår näst meste landslagsman och VM-spelare (13 VM), efter Andreas Bergwall. Snacka om radarpar i den bakre centrallinjen.

Årets man i svensk bandy blev han utsedd till 2011. Som en av få renodlade försvarare över huvud taget. Han hade garanterat fått den utmärkelsen fler gånger om inte juryn haft en förkärlek till offensiva krafter i allmänhet, och skyttekungar i synnerhet. Kilaforskillen är en av de bästa någonsin som aldrig har vunnit ett SM-guld. Men han har vunnit många röda bandyhjärtan. Och apropå rött: han har till skillnad mot en hel del andra hälsingeprofiler järnkoll på vad som gäller inom engelsk fotboll. Hade han pysslat med det istället så hade han vandrat bredvid Steven Gerrard. Njut av Andreas Westh spelförståelse och briljans så länge det går!

Text: Robert Tennisberg
Foto: svenskbandy.se/Patrik Karlsson