Ännu en världsmästare i Hellmyrs United

Vem minns inte det lååånga utkastet till Sami Lakkonen i VM-finalen i bandy 2004.
Då när Finland nöp VM-guldet framför häpna svenska landslagsmän. Och de 10 000 på Rocklundas läktare.
Det lär bli ett och annat långt utkast på Idrottsparken i kväll också när målvakten från den där VM-finalen tar plats i Hellmyrs United i samband med ExTe Bandyhelg. En liten bandyfest typ World Cup.
– Om jag vågar ta i, det var ju ett tag sen, säger han som ska hålla målet fritt från påhälsning, Timo Oksanen

Vad gör han här?

A-lagsspelarna i Bollnäs fick stora ögon när målvaktsveteranen Timo Oksanen dök upp på träningen häromkvällen. Han kom förresten inte bara en gången utan två gånger till och med.

Men ganska snart stod det klart att det inte var någon allvarligt menad comeback.

– Nej, det var för att jag ville testa utrusningen och känna på bollen lite inför matchen med Hellmyrs United. Det var ju 20 månader sedan jag stod i ett bandymål på riktigt senast, säger den förre stjärnmålvakten.

Timo Oksanen är, som så många andra bandyexporter till Sverige, fostrad i finska Björneborg (Pori) och stadens bandystolthet Narukerä. Redan som 15-åringen debuterade han i a-laget, fanns med i det lag som spelade hem FM-guldet 1999 och samma år debuterade han i det finska a-landslaget. Landslagsmålet vaktade han hela 94 gånger och den landskamp som smäller högst är förstås VM-finalen 2004. Då när Finland aningen överraskande tog sig till VM-final mot Sverige. Det mesta talade där för Sverige både före och under matchen. Sverige ledde med 4-1, finnarna kom ikapp och efter 90 spelade minuter stod det 4-4. Då, tio minuter in på förlängningen kom det här låååånga patenterade utkastet från Timo Oksanen (kom till bandyn från den finska nationalsporten boboll) till Sami Laakkonen – och så var det avgjort. Guldet, för första gången i VM-historien till Finland – och det på svenskarnas hemmaplan.

– Stort förstås, jättestort, säger Timo.

Och han har några stora stunder i klubbandyn också. Förutom det finska mästerskapsguldet så har han en seger med Bollnäs i World Cup i Ljusdal (2005) och även om det inte blev SM-guld i de två SM-finalerna 2010 (snömatchen mot Hammarby) och Sandvikens AIK/BK (då skulle vi ha vunnit, men blev bortdömda) året efter så är det förstås fina bandyminnen att ta med sig. Det är förstås proffsejouren i ryska Uralskij Trubnik också. Där har han gärna blivit kvar, men så var det det här med skador.

– En ljumskskada som gjorde att jag var borta från bandyn i två år. Jag kom tillbaka i Bollnäs, men så åkte jag på en ljumskskada igen, i en match mot LBK faktiskt. Kalle Mårtensson höll igen dragningen i friläge och jag blev sittande i spagat för länge och då var det färdigt igen. Jag sprack i hela baksidan. Det var 2013/2014. Jag satt i och för sig på bänken i Bollnäs a-lag som backup säsongen 2014/15 när Prytz gjorde illa sig och så stod jag en match med Snoddas BK i januari 2015, men jag brukar säga att jag slutade 2014, säger Timo.

Ikväll blir det en ny comeback och det finns i alla fall en person som håller tummarna för att Timo Oksanens ljumskar håller matchen ut – Hellmyrs Uniteds reservmålvakt Charlie Granberg.

Text: Leif Sundell
Foto: bollnasbandy.se