Lilla julafton på annandagen

Vilken makalös målform.
För Jonas Pettersson.
Och för hela LBK-laget förresten.
7-1 mot Örebro och 6-0 mot Rättvik i de två senaste matcherna.
Och så smått otroliga 17-2 (8-1) mot trean i tabellen HaparandaTornio på annandagen
Jo, Jonas Pettersson var det. Han gjorde åtta (!) av de 17 LBK-målen.

Ingen minns.
Men kan det ha hänt att LBK gjort 17 mål i en elitmatch i bandy hemma på IP någon gång?
Hur som helst så blev det en målkavalkad av sällan skådat slag när hemmalaget kvaddade serietrean HaparandaTornio på annandagen. Och de dryga tusen på läktaren njöt förstås.
Hela 8-1 efter det första spelade 45 minuterna. Och lika stora siffror (lite drygt till och med) i den andra halvleken som i den första. Lite ovanligt att man hålla skärpan trots sådan överlägsenhet.
– Det är en av sakerna jag är mest nöjd med: att vi kan hålla fokus både offensivt och framförallt defensivt trots vår överlägsenhet, det är väl sånt man kan kalla en form av totalbandy, säger LBK-tränaren Patrik Larsson som kunde räkna in ytterligare en topprestation av sitt lag.

HaparandaTornio kom till det här ”norrlandsderbyt” i allsvenskan med två raka segrar bakom sig och lite respekt hade ändå LBK:arna innan match, för det svensk-finska laget har, inte bara den här säsongen, visat sig vara att skottglatt gäng. Elva mål hade man gjort bara på hörnor innan annandagens möte och visst syntes det att det var hörnor man jagade. Man klev också på högt, men det skulle visa sig var en helt huvudlös taktik mot ett piggt och spelskickligt LBK.

Det var firma Svechnikov-Wikman-Pettersson som visade vägen för hemmalaget, det samarbetet innebar 1-0 redan i den 5:e matchminuten – och början på Jonas Pettersson smått fantastiska måldag. Tidigare har det blivit fyra-mål-i-varje match, ja, i varje var att ta i, men nästan. Nu handlade det om fyra-mål-i-varje halvlek – totalt åtta alltså och sammanlagt har han nu gjort 31 mål på de nio seriematcher som spelats.
– Det rullar på och det här bli ett svårslaget personbästa, jag menar åtta mål, sa Jonas Pettersson.
Nästa gång LBK matchar är på nyårsafton och på nytt är det Haparanda Tornio som svarar för motståndet. Revansch för det nu förnedrade HaparandaTornio då?

Text: Leif Sundell
Fakta
Allsvenskan Norra
Ljusdals BK-HaparandaTornio 17-2 (8-1)
Målen: 1-0 (5) Jonas Pettersson, 2-0 (10) Jonas Pettersson, 2-1 (15) Robin Larsson, 3-1 (18) Misha Svechnikov, 4-1 (27) Jonas Pettersson, 5-1 (38) Jonas Pettersson, 6-1 (41) Marcus Wikman, 7-1 (43) Misha Svechnikov, 8-1 (44) Edwin Persson, 9-1 (55) Johan Berglund, 10-1 67) Olle Sundin, 11-1 (69) Misha Svechnikov, 12-1 (74) Jonas Pettersson, 13-1 (79) Jonas Pettersson, 14-1 (80) Jonas Pettersson, 15-1 (87) Jonas Pettersson, str, 16-1 (88) Marcus Wikman, 16-2 (89) Sakara Pörhölä, 17-2 (90+1) Marcus Wikman.
Utv, LBK: 2x 10. H/T: 2 x 10.
Hörnor: 10 – 7.
Publik: 1059.
Domare: Team Stefan Johansson.