”Lillis” gav råd till Team 2020

Två år gammal – då fick Stefan ”Lillis” Jonsson skridskor på fötterna och en bandyklubba i handen för första gången.
Det kanske inte var då som han fick sin dröm, att bli bandyproffs i USA.
Hur som helst så blev han det vad det led. Signing bonus: En dollar och 25 cent. Och så blev det spel, tre matcher i World Cup, med Dynamo MInnetonka.
Det och en massa annat berättade ”Lillis” om när han höll ett föredrag för Ljusdals BK:s Team 2020.

Team 2020 – ett gäng bandytalanger i Ljusdals BK med målsättning att spela, med Ljusdals BK, i elitserien om fem, sex, sju…år.
Vägen dit är förstås lång och krokig och på vägen ska det här gänget få bästa tänkbara stöttning vad gäller träning, matchning, kost, sömn, studier och så vidare.

Och vem vore väl bättre att ge råd på vägen om inte Stefan ”Lillis” Jonsson. Den bandyspelare, av de som fostrats i Ljusdals BK, som tagit sig allra längst. Vad sägs om en meritlista där det finns 670 elitseriematcher och bland dem finns sex SM-guld. Dessutom 107 A-landskamper, fyra VM-guld och utsedd till ”Årets Man” (1990). ”Lillis” lämnade Ljusdal och LBK 1988 och har sedan spelat i Västerås SK/BK och Hammarby IF. Han har också tränat Hammarby, Västerås och Örebro SK. I dag är han tränare åt VSK:s P 20-lag.

– Jag vet hur det är när man är ung och sitter och ska lyssna på sådana här föredrag och råd, det går in genom ena örat, ut genom det andra. Det var därför jag började mitt föredrag med uppmaningen om att grabbarna skulle ta på sig knyckarglasögonen och sno åt sig en eller två grejer.

”Lillis” berättade om sitt bandyliv och att det var vid 11-12 årsålder som han bestämde sig att han skulle bli bandyspelare. Och sedan fick grabbarna i Team 2020 lyssna på en del av allt han varit med om genom karriären.
– Det första stora beslutet de här grabbarna har att ta det är att bestämma sig om man vill bli en bra bandyspelare eller inte. Nu tror jag i och för sig att det beslutet redan är tagit eftersom de är med i den här gruppen. Sen går det inte att ta allt på en gång utan det får tas i trappsteg. När det gäller träning så får man lägga fokus på ett par saker åt gången, man måste också tänka på att äta rätt, att inte slarva med sömnen och att komma lika väl förberedd till träning som till match. Men har man väl bestämt sig så går allt mycket lättare. Det finns nämligen inga genvägar när det handlar om elitidrott.

Text: Leif Sundell