Bäddat för riktig kvalrysare

Åtta inspelade poäng på fem matcher.
Det borde, i rimlighetens namn, ha räckt till avancemang till elitserien.
Så som det gjort i den andra kvalserien.
Nu blir det istället en rysare i den sista omgången med tre lag inblandade, förutom Ljusdals BK även Kalix och Tillberga.
Får man be om en önskerepris Marcus Wikman?

I kväll (lördag), så där vid 19-tiden vet vi: är Ljusdals BK ett elitserielag när det sätter sig på bussen hem till Ljusdal, eller ett lag i nya Superallsvenskan?
Man tycker förstås att åtta poäng borde ha räckt och att matchen mot Kalix på bortaplan skulle ha varit betydelselös för LBK:s del. Nu blir den inte det och det kommer att räcka med åtta poäng i den här gruppen också, men frågan är för vilka lag.
I den andra gruppen är IFK Motala klara med åtta poäng och med sig till elitserien tar de IK Tellus som blev klart med sju inspelade poäng. Det här efter fem spelade matcher.

I Grupp A leder LBK med 8 poäng, Kalix och Tillberga har 6 – det kan förstås bli så att de tre lagen hamnar på åtta poäng och att målskillnad kommer att avgöra. Att Tillberga också hamnar på 8 poäng tar alla för givet eftersom de har att möta Nässjö IF på hemmaplan. Sen är det frågan om de kan plocka in LBK:s försprång vad gäller målskillnad? LBK har +7, Kalix +3 och Tillberga +1.

Låt oss prata Ljusdals BK.
Tar LBK poäng (en räcker) mot Kalix så är det klart – då spelar LBK i elitserien nästa säsong. Det finns en chans till, rättare sagt två, och det är att LBK faktiskt har råd att förlora med ett mål på Kalix IP och ändå vara klart för elitserien. Den andra är att Tillberga, vid vinst, inte når upp till LBK:s försprång vad gäller målskillnaden i händelse att LBK förlorar mot Kalix.

Kalix mot Ljusdal då? Ja, minns att LBK hade det lite knöligt med norrbottningarna hemma på IP när snön föll i den första halvleken och låg under med 1-2 i paus. Men när det blev bättre förhållanden i den andra halvleken  både kvitterade och gjorde LBK ett segermål med tio minuter kvar att spela. Stor matchhjälte Marcus Wikman.

Får man be om en önskerepris?
– Det går så bra så och ingen skulle vara gladare än jag om din önskan skulle slå in. VI kör på det, säger Marcus som själv haft ett jättebra kval både spel och poängmässigt.

Hur går dina tankar så här timmarna innan avgörandet?
– Att det kommer att bli en häftig match där vi ska göra allt för att ta oss till elitserien. Vi har varit bra i kvalet och ska fortsätta på den vägen.

Hur är läget i laget. Vad har ni gjort sedan slutsignalen mot Tillberga i torsdagskväll och vad ska ni göra fram till avslag?
– Vi åkte vid lunchtid på fredagen upp till Luleå och tog det bara lugnt. Vi sov ut, käkade frukost och tog en promenad för att få igång kropparna. Nu blir det snack och lunch och sen åker vi mot Kalix, det tar en dryg timme.

Och sen?
– Först match och sen…nä, vi ska greja det här så då blir det väl som det blir efter det.

 

Leif Sundell