Äntligen klart – Misha spelar vidare i LBK

Det har dröjt. Men nu har Misha Svechnikov bestämt sig för att spela vidare i Ljusdals BK. Det är ett kontrakt som löper över två år.
– Anledningen till att det har dröjt är att man hörde av sig från Dynamo Moskva, säger Misha.

Ifjol den här tiden presenterades Misha Svechnikov som nyförvärv till Ljusdals BK. Och under säsongen visade han att han fortfarande är en av världens bästa bandyspelare. Kontraktet då löd på ett år och därför var han en av flera i LBK-truppen som stod utan kontrakt efter den avslutande kvalmatchen mot Kalix. Den som innebar att LBK spelar kvar i allsvenskan (Nya Superallsvenskan) kommande säsong.
– Jag har väl inte gjort någon djupare analys av säsongen utan bara konstaterat att vi nog inte var riktigt färdiga för elitserien. Visst, med lte flyt och hjälp har vi kunnat ta steget upp, men jag tror att vår nivå är exakt där vi befinner oss nu, det vill säga ett topplag i Superallsvenskan, säger Misha.

Nu har alltså Misha ritat på ett nytt kontrakt som lyder på två raka år. Men med vissa statuter.
– Som om jag efter nästa säsong känner att jag inte vill spela mer så är det inget hinder att lägga av som spelare, säger Misha som fyller 44 år i höst.

Mishas klartecken betyder förstås oerhört mycket för LBK:s del. Anledningen till att namnunderskriften dröjt är den att Dynamo Moskva visade intresse. Igen.
– Ja, men det var egentligen aldrig riktigt nära. Jag ville helt enkelt inte rasera det jag byggt upp här hemma under det gångna året. Visst, Dynamo Moskva finns hela tiden i mitt hjärta, precis som LBK och Sputnik och när Dynamo hör av sig så lyssnar man. Det är lika med LBK och Sputnik också. Jag ska jag förresten på en säsongsavslutning med Sputnik (Karpinsk) om ett par veckor.

Apropå Ryssland, ifjol var du assisterande förbundskapten under VM och hyllades av spelarna för din insats. Hur blir det med den sysslan fortsättningsvis?
– Det vet jag faktiskt inte. Sen vi skildes efter VM i vintras har jag inte hört något från ryskt håll vad gäller det.

I LBK då. LBK står utan tränare sedan Patrik Larsson bestämt sig för att sluta. En roll för dig?
– Nä, jag ska spela. Det jag hoppas är att det inte blir någon panikvärvning av tränare. Lännart Nilzon har kunskapen, men måste ha hjälp. Lite kanske jag kan bidra, men det behövs en person till. Jag vill i sammanhanget passa på att å LBK:s vägnar tacka Patrik Larsson för det hästjobb han lagt ner under sina år i LBK.

Hur ser du på LBK:s framtid?
– Jag tycker det ser bra ut. Vi ska se till att ge de ungdomar som finns i klubben bästa tänkbara utbildning. Det är den vägen vi måste gå. Jag vill, till exempel, vara jätteinblandad i LBK:s satsning Team 2020.

Text: Leif Sundell