Anna Nordlund – ny ordförande i Ljusdals BK

Ljusdals BK – en smått unik elitförening i Sverige.
Bara det att en elitförening har en kvinnlig ordförande är ovanligt.
LBK är nu inne på sin tredje.
Det började med Yvonne Oscarsson i sju år.
Fortsatte med Ewa-Lotta Sköld i tre och ett halvt år.
Och vid måndagens årsmöte valdes den tredje kvinnan – i rad faktiskt – Anna Nordlund till LBK:s ordförande.

Som vanligt – nästan.
Det vill säga ett lugnt, stilla och snabbt avklarat årsmöte där det berättades om att klubben visar upp ett bra idrottsmässigt år där representationslaget vann den norra Allsvenskan. En i sammanhanget liten parentes är, att laget tyvärr inte nådde ända fram i kvalet till Elitserien. Flera av klubbens ungdomslag visade sig också högt upp i sina tabeller.
Positivt också att när det gäller det ekonomiska så visar klubben upp ett plusresultat på 65 000 kronor. Siffror som kunde ha varit ändå bättre, men där kundförluster i storleksordningen 200 000 kronor var det negativa.

Den stora frågan, på det för klubben 74:e årsmötet, var att välja ny ordförande efter Ewa-Lotta Sköld som undanbett sig omval, som hon säger själv, ”utan egentlig orsak”. Hon skulle kunnat ha tillagt, att tiden inte riktigt vill räcka till. Barnbarn, sammanlagt tre timmar i bil varje dag från Söderhamn till det ansvarsfulla jobbet som chef för Hälsinglands Sparbank i Järvsö är två orsaker. Klubben avtackade sin duktiga ordförande för drygt tre givande år.

Till ny ordförande efter Ewa-Lotta Sköld valdes Anna Nordlund, 41 år, boende i Färila. Och har Ewa-Lotta Sköld ett gul/svart (Broberg) bandyhjärta i grunden, så har Anna Nordlund ett röd/blått (Edsbyn). Anna är uppväxt i Edsbyn, i en snödriva på Ön, det vill säga innan det blev spel inomhus för de regerande svenska mästarlaget Edsbyns IF. Men någon bandytjej blev hon aldrig. Däremot kan hon visa upp ett SM-guld i Ultimate Frisbee (Viksjöfors IF var klubben) innan hon drog iväg från Byn.

Efter en handfull flyttar så slog hon ner bopålarna i Färila tillsammans med sin son Simon. Simon som blev hennes väg in i Ljusdals BK eftersom han började spela bandy. I tre år har Anna Nordlund suttit i LBK:s styrelse och tar nu alltså steget upp som ordförande.
– Det började med ett uppdrag på ungdomssidan i LBK plus att jag tillsammans med det varit med på övriga håll i klubben också. Jag tycker att jag kan klubben, det enda jag inte behärskar är själva elitdelen, men det kommer att lösa sig ändå eftersom avgående klubbchefen Ola Bengtsson kommer att ta hand om den delen.

Ola Bengtsson har varit LBK:s klubbchef på halvtid i tre år, nu delas den tjänsten upp i tre delar. Ola tar den ena tredjedelen, Per Löfgren den andra i och med att han blir ungdomsansvarig i föreningen. Den återstående tredjedelen är inte hundraprocentigt klar, möjligen blir det Anna Nordlund som i så fall blir en operativ ordförande.
De övriga i LBK-styrelsen är: Victor Pege, Katarina Svender, Stefan Nilsson (omval) och Tony Andersson (nyval). Det finns två vakanser i styrelsen.

Spelarna Jonas Pettersson, Emil Melin och Christoffer Norgren samt Anna-Karin Flodberg tilldelades klubbens standar och fyra personer utsågs till Stor Grabb: Jonny Berg, Peter Nystedt, Mattias Sand och Magnus Persson.

Årsmötesförhandlingarna leddes av Sören Görgård.