LBK hämtade kraft i kyrkan

En litet ovanlig uppladdning.

I och för sig, Ljusdals BK:s a-lag har varit i kyrkan för och blivit välsignade inför säsongen. Nu alltså inför ExTe Cupen som börjar på torsdagen. Och seriespelet som ligger bara ett par veckor bort.

– Viktiga och bra matcher för oss, säger tränaren Patrik Larsson.

På torsdagskvällen drar det igång. ExTe-cupen, ett allvarligt menat försök till cupfest igen efter åtta års frånvaro.

Ingen World Cup med världens bästa bandylag än, men ett riktigt bra startfält ändå med bland annat tre ryska lag från högstaligan, Trubnik, Vodnik och Stroitel Syktyvkar. Dessutom de svenska lagen Tellus IK, Örebro SK, Gustavsbergs IF och AIK. Elitserielaget Tellus alltså som förstärkt en hel del inför den kommande säsongen. LBK:s seriekonkurrenter Örebro SK och Gustavsberg och det fräcka, relativt nya, bandylaget AIK. AIK som gör en nysatsning, med hög målsättning, på bandy och ”gnaget” ska förstås bara ”åka hem” division 1 den här säsongen.

LBK börjar sitt matchande direkt efter invigningen på torsdagskvällen och möter då det Gustavsberg som man hade besvär med i Supercupen i Uppsala för ett par veckor sedan. Ledning 3-0 för Gustavsberg, blev till en stark vändning av LBK till seger 5-3.

I den andra matchen ställs LBK mot Stroitel Syktyvkar, det på fredagseftermiddagen, för att sedan avsluta med den traditionella nattmatchen klockan 02.00 natten mellan fredag och lördag. På lördag eftermiddag väntar en eventuell semifinal. De två bästa lagen från de två grupperna går till semifinal.

Och LBK:s uppladdning inför cupen skedde alltså i Ljusdals Kyrka dit kyrkoherden Jan Bonander bjudit in till en Bandygudstjänst. Det med två väl valda psalmer ”Besegra det onda i världen”, och ”Möt mig nu som den jag är”. Den första psalmen, skriven av Desmond Tutu, pratar bland annat om att segern är vår, den andra, riktad till tränarna, där det talas om att ”gör mig till den jag ska bli”.

Kyrkoherden pratade också om tro och vetande i sitt tal innan han välsignade laget inför det som komma skall.

Gudstjänsten avslutades sedan genom att organisten, professorn och en av Europas främsta organister, Concezio Panone från Italien, framförde ett eget nykomponerat stycke speciellt för den här gudstjänsten, en ”Bandymatch för orgel”. I stycket fanns symbolik från det nervösa innan avslag till den kvicka skridskoåkningen, fighting spirit och där den häftiga avslutningen hade vinsten som symbol.

Ljusdals BK – det enda bandylaget i världen med ett eget orgelstycke.

– Vi får väl hoppas att vi kan leva upp till det. Vi möter tre bra lag i gruppspelet och, som sagt, det är viktiga matcher för oss. Tävlingsmatcher. Vi har en bit kvar innan vi får ihop det som vi vill, men jag tror att vi kan lyfta lite extra nu när det blir häftig stämning på IP, säger Patrik Larsson.

Text och foto: Leif Sundell