Tord Amré – Intervju med LBK:s främste målskytt genom tiderna!

, ,

Ett 89 minuter långt telefonsamtal går fort när man snackar med Tord Amré, under den tiden hinner man ju knappt mer än bara skrapa lite på ytan i hans galet långa idrottskarriär!

Kanske det var en tillfällighet, men för många ljusdalingar så är ju det största minnet av Tord Amré det som hände just i den 89:e minuten den där berömda vinterdagen 19:e februari 1978. Ett hemmamöte mot Selånger som var grundseriens sista match och som med facit i hand skulle bli helt avgörande för vilket lag som skulle stanna kvar i den högsta serien.

Eftersom Ljusdal låg under med två mål mot Selånger med bara två minuter kvar av matchen så hade Falun redan börjat fira på sitt håll eftersom de i det läget var klara för fortsatt spel i bandyns finrum. Det var då Tord Amré klev fram och gjorde två av karriärens absolut viktigaste mål. En kvittering som innebar att Ljusdal med endast 45 sekunders marginal räddade kontraktet!

Den sena kvitteringen blev dock omdebatterad, kunde det ha varit för bra för att vara sant? Knappast enligt tidningen FIB-Aktuellt som ville ha en intervju med Tord Amré efter matchen. I jakten på skandalrubriker så hade de nämligen fått för sig att det här rörde sig om en läggmatch trots att Selånger tappade seriesegern på grund av detta poängtapp mot Ljusdal. Selånger hade ju all anledning att vinna matchen för att få lättare matcher i det kommande slutspelet.

– FIB-Aktuellt påstod att jag och Keith Sahlin (back i Selånger) var kompisar och att vi hade riggat resultatet. I själva verket var ju Keith och jag som hund och katt på isen!

Helsida i Expressen under den lyckade debutsäsongen i LBK.

Tord kommer ursprungligen från Albacken i Jämtland, en by som inte minst är känd för Gunder Hägg och faktum är att Tords mamma faktiskt var kusin med den legendariske storlöparen.

Eftersom Tord vid den här tidpunkten var en lika stor talang i bandy som fotboll så fick storsatsande fotbollsklubben Ope tidigt upp ögonen för Tord och erbjöd honom ett proffskontrakt 1971. Men när det var dags att skriva på kontraktet så sträckte Tord fram handen till Opes lätt chockade förhandlare och tackade för sig, han ansåg helt enkelt att bandyn var roligare!

Tord, hur kommer det sig att valet föll på LBK?

– Jag hade anbud från flera bandyklubbar som exempelvis Edsbyn, men eftersom jag till en början valde att bo kvar i Jämtland så var Ljusdal den plats som var närmast hemmet. Dessutom så lockade det ju naturligtvis att få spela med Örjan Modin och Torbjörn Ek!

Redan första säsongen i Ljusdal så blev det SM-final för jämtlänningen. En match mot giganten Katrineholm som till slut vann finalen med 2-0, men som kanske hade kunnat sluta annorlunda om inte Ljusdal hade slagit en straff i stolpen i inledningen av matchen.

Tord Amré skulle emellertid få en ny chans redan tre år senare. En legendarisk match mot Villa där Ljusdal till slut vann med 8-4 efter två mål av Tord Amré inklusive den klassiska flygturen på bilden ovan.

Hur var känslorna när slutsignalen gick och SM-guldet var klart?

– Det var nära tårarna och jag minns att Anders Sellman nästan var otröstlig efter machen. Det var ju så många känslor den där dagen på Söderstadion med så mycket tillrest publik från Ljusdal!

Det legendariska laget från mitten av sjuttiotalet. Tord Amré längst ner till vänster med en mustasch nästan lika lång som kortsidan på Söderstadion!

Tord har hunnit spela med många profiler under sin karriär som exempelvis Stefan ”Lillis” Jonsson på bilden.

Tord, vilka är de tre absolut bästa spelarna du har lirat med i Ljusdal?

– Det är nästan en omöjlig fråga att besvara, men de två främsta tycker jag är Örjan Modin och Torbjörn Ek. Väldigt svårt att ta ut en tredje spelare eftersom jag har haft förmånen att spela med så många talanger, men jag hade ett fantastiskt samarbete på planen med Tommy Nilsson, så jag väljer honom.

 

Bilden till vänster: Tord framför Torbjörn Ek. Bilden till höger: Lage Norden och Örjan Modin.

Vem är den tuffaste spelaren du har haft i samma laguppställning?

– Utan tvekan Lage Norden, han höll i sin klubba som ett svärd! Jag minns också att Lage brukade tejpa fast gamla femkronor på bladet och jag har för mig att han hade tre stycken på båda sidorna som han lindade med isoleringsband!

Förutom bandyn så spelade Tord även i landslaget i landhockey och på somrarna spelade han fotboll bland annat i Ramsjö.

Vid ett tillfälle körde det ihop sig för Tord när han i början av sjuttiotalet spelade landskamp i landhockey i Tyskland precis innan en viktig match i division IV mellan Ramsjö och Bergvik. Ramsjö ansåg emellertid att det var värt att ta hem honom till matchen och av den anledningen köpte klubben en flygbiljett (!) till Tord Hur matchen slutade? Jodå, det var värt kostnaden. Ramsjö vann matchen och Tord gjorde två mål!

Det snackas mycket om Börje Salmings alla skador, men det är nog tveksamt om ens alla NHL-spelare tillsammans kommer upp i den sjukhusjournal som Tord Amré har. Några exempel:

11 diskbråck, 5 knäoperationer, 11 helgipsningar, 10 hjärnskakningar, 4 näsbensbrott, samtliga 10 fingrar brutna, höftskador, ledbandsskador, fotskador, båda armbågarna, nyckelbenen och axlarna skadade. En gång stod han dessutom i vägen på en hörna för den beryktade skarpskytten Pelle Hedqvist från Broberg. En situation som resulterade i att okbenet krossades och att det bokstavlig talat var nära ögat!

Vid ett tillfälle åkte han in med hjärnskakning till Hudiksvalls sjukhus och fick ligga kvar där ett par dagar. Läkaren krävde att han skulle stanna där ännu längre, men den viljestarke LBK-anfallaren var av en annan åsikt. Tord skulle hem, basta!

– Läkaren gav till slut med sig men endast på det villkoret att jag inte fick beträda isen på minst fjorton dagar. Dumt nog lyssnade jag inte på honom så jag fanns med på bandyplanen bara några dagar senare mot Edsbyn. Det slutade med att jag blev pååkt av två motståndare och fick åka tillbaka till Hudiksvall och träffa exakt samma läkare. Han var inte glad…

– En annan gång låg jag på regementet i Östersund men var sjukskriven på hemmaplan eftersom jag var skadad i handen. Jag lyckades emellertid förmå läkaren att gipsa så att jag lyckades få in klubban i gipset. Jag kunde därmed spela en bandymatch med LBK som vi till slut vann och där jag själv gjorde båda målen. Dessvärre sändes matchen på Sportspegeln så hela regementet inklusive översten hade sett mig på TV!

Kombinationen fotboll och bandy kanske inte var den ultimata eftersom skaderisken är stor inom fotbollen. Tord trasade bland annat sönder sitt knä i samband med en fotbollsmatch i mitten av september ett år. En skada som i normala fall borde innebära att hela bandysäsongen var förstörd. Tack vare ett specialskydd lyckades Tord ändå komma ut på isen redan i början av december i en match där hemmalaget vann med 4-3 och där tre av målen levererades från Tords klubba!

Alla skador till trots så lyckades Tord alltid ta sig tillbaka och målsinnet verkade aldrig bli lidande, han vann ju bland annat skytteligan 1984. Många kanske även kommer ihåg att Tord vid ett tillfälle gjorde Tord sju mål i en viktig match hemma mot Sandviken.

Enligt statistiken så har du gjort 374 mål på 348 allsvenska matcher. Har du koll på hur många mål du har gjort totalt för LBK under din långa karriär i Ljusdal?

– Jag vet inte exakt, men vi spelade ju även många cupmatcher och DM så jag är ganska säker på att det bör ha blivit närmare 700 mål i LBK-dressen. 

På lördag spelar LBK hemmamatch mot Tillberga från Västerås och då ska Tord vara med på uppvärmningen en timme innan avslag och han ska även överräcka matchbollen till domaren.

Har du hunnit träna något på is innan helgens hedersuppdrag?

– Jodå, jag åkte bland annat tjugo minuter i Hudiksvall för några dagar sedan och det kändes riktigt bra. Enda problemet är att jag har problem med ett knä och av den anledningen kan jag bara svänga åt vänster!

På lördag har ni alltså chansen att hylla den främste målskytten i Ljusdals Bandyklubbs historia. Ta er till IP och var där gärna en timme innan matchstart så får ni se Tord Amré i tröja nummer 9, det plagg som han hade på sig den där legendariska vårdagen på Söderstadion 1975. Matchen mot Tillberga startar 15:00.

Varmt välkomna!!!