Team 2020 rullar vidare tillsammans med och i Ljusdals kommun.

, ,

 

Team 2020 projektet, som är påväg att bli ett  koncept, startades i december 2015 med följande målbild :

” Skapa en långsiktig plattform där grunden för LBK:s representationslag byggs kring ungdomar fostrade i de egna leden, öka attraktionskraften för Ljusdals Bandygymnasium, samt skapa förutsättningar för att kombinera kvalitativa studiemöjligheter och jobb med en bandysatsning, på hemorten”

 

2015 sätter sig ett gäng människor för att se över hur LBK kan göras starkare med hjälp av saker som finns på hemmaplan, och få dessa saker att samverka så att på det sättet göra klubben starkare över tid. LBK hade just fått lämna Elitserien, vilket innebar en annan ekonomiskt situation för klubben, och det blev ett bra läge att se över organisationen.

Planen som då föddes kom från att klubben kollade i den egen ungdomsverksamheten, och att det fanns ungdomar som verkligen gillade att spela bandy och på sikt kunde ta sig hela vägen till A-laget. Ett problem som LBK upplevde vara att när ungdomarna gick ut högstadiet sökte man sig vidare mot olika Bandy-gym på annan ort, vilket även medförde att spelarna som blev kvar på hemmaplan hade färre lagkompisar att spela med på dagtid (under bandy-gym) och under kvällstid (LBK äldsta ungdomslag var ett P-16 lag)

 

Avsiktsförklaringen om Team 2020, en vändpunkt.

En avsiktsförklaring skrevs mellan spelare, spelares föräldrar, klubb, gymnasieskolorna samt bandygym i vilken parterna kom överens om att antal punkter, och arbetet påbörjades.

Nu har satsningen Team 2020 funnits i fem år. Bandygymnasiet i Ljusdal är verkligen på väg åt rätt håll där det detta år kommer att gå 22 elever, LBK har ett P17 och P19-lag i respektive åldersgrupps högsta serie.

Flera av spelarna som varit med i början av konceptet är inte bara med i a-laget och drivande i LBK’s representationslag utan också landslagsmän med VM-guld på meritlistan.

Säsongen 19/20 hade LBK 8 st landslagsmän i olika åldersgrupper (P-15, P-17 och P-19)

”Gamechanger”

Vi har talat om en ”gamechanger” för bandyn i Ljusdal. Där vi ser en x-faktor om satsningen ska nå dom höjder som vi vill och tror att den ska föra oss till.

I Team 2020 så har vi behövt se längre än till när våra ungdomar slutar gymnasieskolan. Utmaningen i att få spelarna att stanna kvar i Ljusdal även efter studenten, är något som vi även behövt ta krafttag runt.

Vår ambition har varit tydlig i att hjälpa ungdomarna ut i vuxenlivet efter skolan. Därav har vi i Team 2020 projektet haft regelbundna företagsbesök med det lokala näringslivet för att på så sätt bygga en plattform och låta ungdomarna se att man kan stanna kvar i Ljusdal och jobba inom många olika arbetsområden.

Vi har inventerat deras vidare utbildningsbehov, och kollat vad kan vi göra där. För vi vill även vara med att hjälpa till för dom som vill studera vidare efter gymnasieåldern och bygga en civil karriär.

Trainee-tjänster

Vi har velat finna möjligheter för att ge ungdomarna chansen att komma ut i olika trainee-upplägg i det lokala näringslivet, för att på nära håll få lära sig ett yrke, -etablera en relation och bygga sitt varumärke, där en viktig ingrediens i detta är att det sker på spelarnas lediga tid utan betalning, men med viljan att utvecklas som människa och bygga en plattform för att möjliggöra en civil karriär på hemmaplan.

Redan förra vinter började Elias Swartswe som trainee hos vår partner Hälsinglands sparbank. Elias har redan gått flera internutbildningar och hade också sommarjobb 2020 på Hälsinglands Sparbank i Delsbo. Fr o m denna höst har han börjat studera till mäklare mot Gävle högskola.

Nu vill inte lillebror Erik Swartswe var sämre utan kommer att börja en sådan tjänst hos en annan av våra partner Länsförsäkringar bank här i Ljusdal, där det nu i veckorna är introduktion. Erik är även ett nytt ansikte i LBK:s A-trupp denna vinter och går andra året på Bandygymnasiet i Ljusdal.

 

Frågor till Helena och Erik

Vi har ställt lite frågor till Helena Johansson som arbetar på Länsförsäkringar i Ljusdal och till Erik så att dom själva får berätta om hur dom ser på upplägget med Eriks trainee-tjänst.

 

Helena, vad hoppas ni få ut av det?

Länsförsäkringar Gävleborgs vision är ”Ett tryggt och attraktivt Gävleborg i hållbar tillväxt” och detta samarbete som vi har bl.a med LBK där vi får låna Erik någon timme per vecka stämmer ju väldigt bra överens med vår vision. Länsförsäkringar är ett kundägt företag och vi tycker det är viktigt att genom vårt samhällsengagemang vara med och bidra att framförallt barn och ungdomar i vår bygd får en bra start i livet. Vi är därför med som huvudpartner till Brynäs IF och deras sociala verksamhet som heter just ”En bra start”. Vi har även vår samhällsfond där föreningar och organisationer som arbetar utvecklande och hållbart för barn, unga och Gävleborgs bästa kan ansöka om bidrag.

Erik ska ju studera två år till, hur ser ni på hans tid på banken under dessa två år, hur kan dessa år användas?

Tanken är att Erik ska vara hos oss ca 1-2 timmar per vecka och då först och främst få en inblick i vår verksamhet. Vi erbjuder ju både banktjänster och försäkringar av alla olika slag till både privatpersoner och företag samt har fastighetsmäklare på kontoret och vi har tänkt erbjuda Erik att få titta på alla olika delar och vem vet kanske hittar Erik det han vill jobba med i framtiden och vi kanske kan få en ny kollega i framtiden.

Varför har ni valt att ge Erik denna fantastiska möjlighet?

Vi tycker att det är viktigt att våra ungdomar ser att det finns en möjlighet att kunna stanna kvar på orten den dagen de är färdigutbildade och att Ljusdal kan få behålla kompetenta och driftiga unga. Det är viktigt inte bara för bandyns framtid utan även för orten och företagen.

Erik, varför vill du se hur det fungerar att jobba på bank?

För jag tycker att det verkar väldigt intressant

Hinner du med detta mitt i dina studier? Hur mycket tid över har du?

Jag hinner med skolan eftersom jag kan anpassa praktiken efter skolan. Jag har inte mycket tid över eftersom jag oftast har träning efter praktiken.

Vad har du för förhoppningar och vision med tiden du lägger ner på denna chans att som 17-åring få se hur det går till att jobba på bank?

Jag har som vision att få lära mig om hur banken fungerar samt att få känna på hur det känns att jobba.

 

//L-B Kåå