Supercupen slutspel i Karlstad

Efter två stycken matcher mot våra Elitseriegrannar Edsbyn och Bollnäs är det nu dax för den sista finslipningen inför seriepremiären nästa helg mot Tellus i Stockholm. Och vad passar då inte bättre än att åka till Karlstad för finalspel i Supercupen där vi i semifinal ställs mot Åby/Tjureda imorgon lördag kl 14:00. I semifinalen som spelas kl 11:00 ställs TB/Västerås mot Örebro.

Matcherna kommer ni att kunna se via denna länk :  https://www.bandyplay.se/livestream/s-ljusdals-bk-abytjureda-if-9nm4n

Om vi tar en titt mot våra gul/gröna hjältar så börjar förväntningarna stiga inför säsongen och det efter att LBK sett starka ut på försäsongen, där vi börjat hitta ett spel som ger ett stabilt intryck. Många delaktiga spelare i offensiven och ett försvarsspel där hela laget hjälper till att skydda målburen från motståndarnas framstötar.

Inför helgen är dom flesta spelarna tillgängliga, och det är ett härligt go i truppen. Resan mot Karlstad började under fredagsmorgon och senare ikväll står träning i Karlstads fina och stora, nya inomhus arena på programmet.

Det kommer att bli väldigt spännande att följa matcherna nu under helgen där vi kommer möte idel topp-tippat motstånd vilket kommer ge en fin bild över vad vi kan förvänta oss senare i vinter när seriespelet drar igång.

I Supercupens gruppspel gick LBK obesegrade genom matcherna;

Falun (6 – 2) – Rättvik (7 – 2) – Borlänge (12 – 3)

Och nu hoppas vi på att den segerraden förlängs med två segrar till under helgen!

Let´s Go LBK!

 

 

Vi har tagit oss friheten att låna texter om övriga slutspelslag från Örebros hemsida, vilka ni finner nedan

ÅBY/TJUREDA IF

Vi tar en titt på Åby/Tjureda. Smålandslaget som sånär tog klivet upp förra säsongen och sedan på det under en späckad silly season tappade målgaranti i Adam Rudell och en av seriens bästa ytterhalvor i Erik Quiros. På det även ett tungt målvaktstapp när Juuso Tervonen försvann till Gripen och sist men inte minst, far och son In-Fa-Lin till Vetlanda.

Som om inte det vore nog har klubben som driver sin egen arena, fått bevittna mardrömmen som pågår på elmarknaden. Något som skulle kunna innebära slutet för en av Sveriges rikaste bandyklubbar. Kostnaden med nuvarande elpriser hade inte gått att bära men som den idrottskommun Växjö är lämnade kommunen ekonomiska garantier och därmed kan Åby/Tjureda även den här säsongen sikta in sig på toppstrid i Bandyallsvenskan.

Det har varit en större spelaromsättning som ni säkert förstår. Men behöver det innebära någonting negativt för di gule? Så klart inte! Plantskolan i Småland har i stället fått in massor av talang i spelare som inte fått kontrakt i skarven mellan junior- och A-lag i Vetlanda. Några av dessa hade också utgående A-lagskontrakt även ifall dom mestadels spelade i juniorlaget. Men man skall inte underskatta den rutin man får av en säsongs träning i elitserietempo.

På pluskontot har man bl.a. fått in succéspelaren från två säsonger sedan, Jonathan Svensson. En säsong som tog honom till Vetlanda men där det stannade upp och nu är han tillbaka i moderklubben på permanent basis. Från Vetlanda kommer också Måns Racov, Gustav Wallin, Filip Johansson, Linus Sandqvist och Anton Svensson.

Kvar sedan förra säsongen är bl.a. Philip Lindquist, Emil Nordström, Filip Fransson och Jakob Knutsson, den sistnämnde kom in mitt under säsongen från Tellus som komplement till Tervonen. Som ny tränare ser vi Johan Svensson som var assisterande tränare till In-Fa-Lin under förra säsongen.

Summa summarum, det är en spännande mix av spelare, två bra målvakter och ett lag som vill spela med högt bolltempo och gå mycket i djupet. Trion längst fram i Fransson, Johansson och Lindqvist kommer att skapa en hel del oreda i Allsvenskan denna säsong.

Under försäsongen har man spelat följande matcher:

LAIK 12 – 6

Skirö AIK 8 – 2

Supercupen

Kungälv 7 – 4

Nässjö 4 – 1

Surte 6 – 2

Flest poäng under försäsongen har trion längst fram svarat för där Philip Lindqvist gjort flest mål, 5 stycken.

 

TB VÄSTERÅS

TB Västerås, det lag som kanske imponerat mest av alla under försäsongen.

TB kommer in i den här säsongen på ett i bandySverige lite tomt och annorlunda sett, utan den karismatiske eldsjälen ”Pinno” som så tragiskt rycktes från oss när han gjorde det som han älskade allra mest, höll på med bandy och utvecklingen av unga spelare.

Därmed tar man avstamp från scratch med andra ledare som nu skall förädla det ”Pinno” byggt upp under som mångårig eldsjäl och tränare i TB Västerås.  Och vad är det då han har byggt? Först och främst är det ett skridskoskickligt lag som är mycket svårslagna på den stora isen hemma i ABB Arena som Johan Söderström nu basar för. Andra kvaliteter laget besitter är en hög individuell, teknisk skicklighet.

I Supercupens gruppspel gick man rent med segerraden;

Tellus (9 – 1) – Västanfors (10 – 3) – Kalix (5 – 2)

Utöver det har man vunnit den egna internationella turneringen Skärås Cup där man i finalen vann med 4 – 2 över Solberg från Norge.

TB är så klart ett lag med sina VSK lån och ett när man inte har tillgång till dom. Det troliga är dock att Benjamin Pizzoni-Elfving, U-21 landslagets målvakt och ständig tvåa i VSK bakom omutlige Henrik Kjellson, vaktar målet i alla matcher där spelschemat inte krockar med VSK:s. Således lär han agera burväktare i Supercupens slutspel, precis som han gjort i alla matcher i gruppspelet. Däremot är det oklart om talangen Kasper Sandgren släpps ner till helgens matcher i Karlstad. Det troliga är dock att man kommer med bästa möjliga lag då VSK har matchfritt fram till Elitseriepremiären.

Och det är självklart att lagets styrka höjs avsevärt med dessa båda spelare i matchtruppen. Men man ska så klart inte stirra sig blind på dom. Edvin Porswald har ju kanske varit hela gruppspelets bästa spelare och är ett ständigt hot för motståndarna. Med i laget finns nu också den från Örebro värvade Emil Juhlén som sitter inne på viktig rutin från flera säsonger i Elitserien. Nämnas bör också Figge Nilsson som kanske är den spelare i TB som har absolut störst potential.

Det som framför allt definierar TB den här säsongen och som man har sett i spelmönstret under hela försäsongen, är att man vill vara ett mer spelande lag och komma bort från epitet ”kör, bara kör”. Det är kort sammanfattat lite mera tanke bakom allt och hittills har det sett lovande ut.

Örebro SK

Då vi som sagt tidigare har lånat texter om våra motståndare denna helg från Örebros hemsida så är det på det sättet texten nedan om ÖSK behöver läsas.

Laget har tränat på bra och det har enligt rapport från tränare Patrik Sjöström har det varit riktigt hög nivå på träningarna och man tar kliv i utvecklingen hela tiden. Helgen som gick hade spelartruppen ledigt och många var hemma och hälsade på vänner och familj. Enda undantaget, de båda finska landslagsmännen Alex Adeheimer och Nico Nevalainen, som var nere i Nässjö för landskamper mot Sverige A- och U-21.

Nico verkar ha prickat in formen bra och svarade för riktigt starka insatser. Han kvitterade bl.a. till 2 – 2 mot Sverige A i lördags. Örebro är också sugna på en titel till skåpet uppe på kansliet där pokalerna varit få efter storhetstiden på 1950- och 60-talet.  Men för att ha möjlighet till detta krävs först att man besegrar ett formstarkt TB Västerås i semifinalmatch #1.

Nedan listar vi några punkter som måste sitta då för att det skall gå vägen:

  • Tajming i straffområdet
  • Uppspelen
  • Noggrannheten
  • Fysiken
  • Passningsspelet

Sammanfattningsvis gäller det att vara fysiska i spelet över hela isen, att man spelar boll på rättvända spelare så att inte spelet stannar upp och att man är mer noggranna i passningsspel och tajming. Allt det här fungerade så fint första 25 mot Boltic och under perioder mot KVBS.

Vi vet att TB har varit riktigt bra men kan Örebro undvika att slarva och hamna uppställt och samlat i försvarsarbetet, ja, då skall det mycket till för att man släpper igenom så kallade heta målchanser. De lägen som lag skapat på Örebro under försäsongen har främst förorsakats av Örebro själva.

I Supercupens gruppspel vann man alla sina matcher;

Lidköping (5 – 2) – Boltic (7 – 5) – Katrineholm (5 – 1)