Materialarna – LBK:s tre musketörer!

, ,

Erik ”Fluff” Larsson och Staffan Idlund utgör tillsammans med Andreas Persson trion av materialförvaltare i LBK:s A-lag.

Ni ser dem där i bakgrunden, tre musketörer vars mål är att se till att spelarna i Ljusdals A-lag i bandy har maximala förutsättningar att leverera bandy på högsta nivå. Men vad gör då en materialare mer än att slipa skridskor?

Svar: Mycket mer!

Man kan säga att en materialförvaltare är en blandning av slöjdlärare, psykolog, förälder, textillärare, lokalvårdare, lagerman, persedelvårdare, samtalsterapeut, med mera, med mera…

– Vi lägger väl ner totalt ungefär 40 timmar i veckan på materialarjobbet, säger Staffan Idlund.

Staffan är inne på sin sjätte raka säsong som materialförvaltare i LBK, medan Erik ”Fluff” Larsson har avverkat tre säsonger och Andreas Persson är debutant.

Staffan var tidigare även lagledare/materilaförvaltare under ett par säsonger för typ tio år sedan. Dessutom var han med och drog igång supportergänget LBK Lightnings.

I tidernas begynnelse, strax innan människan lärt sig behärska elden, var han även med och filmade bandymatcher och var bisittare till kommentatorn Mikael Svärd.

Staffan Idlund visar upp en Snake-klubba. En klubba som tack vare sin udda form enligt vissa spelare ska ge ett hårdare skott. Jonas Claesson använde exempelvis en sådan klubba.

Vad är er drivkraft att lägga ner all denna tid på LBK?

– Naturligtvis har man ett stort bandyintresse, men jobbet ger även en enorm kick, säger Staffan Idlund.

– Man får en otrolig energi av att träffa grabbarna, fyller ”Fluff” i med.

Det slipas en hel del under en säsong, samtliga spelare vill ha nyslipade grillor när de kliver ut på träning såväl som på match. Undantaget är veteranen Emil Järbing som har en tyst överenskommelse med materialarna som lyder: Slipa mina skridskor när ni anser att det behövs!

I samband med match är det naturligtvis extra viktigt med slipningen, vilket till viss del har att göra med ren psykologi. Det har faktiskt hänt att någon spelare fått sina skridskor slipade fem gånger i samband med en match, d.v.s. före under och efter bataljen.

– Det kan vara en så enkel sak som ett felskär på isen som triggar igång det psykologiska, säger materialarna. Istället för att spelaren ska åka omkring i nittio minuter och fundera på om det är något galet så slipar vi hellre om skridskon på stubinen.

När det gäller bandyklubborna så finns det ett antal varianter att välja bland. Materialet är dyrt och det finns en materialbudget som måste hållas. Det händer därmed nästan aldrig att någon spelare slår sönder en klubba i vredesmod, då blir det genast böter enligt en speciell skala.

Vissa spelare gör dock av med fler klubbor under en säsong än andra, men lustigt nog är det en av klubbens skarpskyttar,  Jonas Söder, som har gjort av med minst klubbor denna säsong.

Söder skjuter allra hårdast i A-laget och man kan kanske förvänta sig att han ska slå sönder så många klubbor att han kan börja leverera ved till en pappersmassafabrik, men så är alltså inte fallet.

– Söder har faktiskt bara gjort av med två klubbor under säsongen, säger Staffan Idlund. Hans Brisseklubba håller otroligt bra. (Brisse är ett klubbfakbrikat.)

Hur är det med spelarna, förbereder de sig exakt likadant när de ska åka på bortamatcher?

– Nja, det varierar lite. Vi har exempelvis ett par spelare som är extremt noggranna med sin utrustning när vi åker på bortamatcher. Sedan har vi någon som alltid kommer i sista minuten. Men det är ett otroligt härligt gäng.

Enligt materialarna är det dessutom aldrig något gnäll om det är något material som har glömts kvar i Ljusdal. Ofta handlar det om enkla grejer som tvålen eller fotbollen som de brukar ha på uppvärmningen.

– Vi vinner som en grupp och vi förlorar som en grupp, säger materialarna.

Klockan fyra i morse åkte spelarbussen iväg till Kalix för säsongens sista match. Matchen börjar 17:00 och därefter övernattar laget i Norrbotten innan de åker hem på söndag. Säsongen närmar sig alltså sitt slut, men vi kan nog vara säkra på att de tre musketörerna redan har börjat blicka fram emot nästa säsong…

Fluff berättar att det krävs en hel del textilarbete för att göra i ordning ett par nya bandygrillor.

Lugnet före stormen. Snart ska det storma in ett antal bandyspelare redo att åka iväg på bortamatch.

”Morgongymnastik” i bussen. Om det här blir en ny uppvisningsgren under OS i Paris 2024 så är Stefan Andersson stor favorit att ta hem guldmedaljen!

En sista koll att alla prylar är med i väskan. Stefan ”Rattens riddare” Andersson är redo att ratta bussen.

Staffan Idlund kollar så att ”plumbordet” är välpolerat. Vid bordet ska Staffan själv samt Fluff, Axel Nilzon, Jonas Pettersson och i normala fall Patrik Aihonen sitta, medan lagledaren Bengt Knapp bevakar matcherna från bordet bredvid.