Första spelaren till Hellmyrs United!

Sveriges mesta elitspelare i bandy.
Klart att han står högt på listan när Per Hellmyrs ska ta ut en ”drömelva” till sitt Hellmyrs United som kommer ExTe Bandyhelg.
Gissa spelarens namn.

Ja, just det. Svaret var ganska enkelt för alla bandyintresserade. Lite överdrivet så har han nämligern varit med så länge som alla av oss kan minnas. Och han finns med i bilden idag också, men nu som assisterande tränare till Thomas Liw, han är lärare på bandygymnasiet och han är förbundskapten för P 17-landslaget. Dessutom finns han med som tränare i sonens P 16-lag också. Något spel, som ifjol, blir det inte den här säsongen.
– Nä, nä, nu har vi det bättre ställt på spelarsidan och att jag hoppade in och spelade 8-10 matcher ifjol var på grund av alla skador vi hade då, säger han.

Han, det är lika med Magnus Olsson, mer känd som Kuben, eller till och med Kubinho för några. Idag har Magnus Olsson hunnit bli 44 år ung och även om han lagt elitseriespel bakom (?) sig så drar han på sig skridskorna idag också. Hör här:
– Jag kommer till Arenan vid halv åtta på morgonen och i bästa fall är jag hemma igen vid sjutiden på kvällen, de kvällar jag tränar grabben lag blir klockan över nio. Och de dagar jag har ispass så handlar det om att jag har fötterna i skridskorna 25 timmar per vecka. Puh.

Ingen elitbandyspelare i Sverige har gjort så många elitmatcher som Magnus Olsson. Han passerade 700 förra säsongen (har 702) och hemma i Edsbyn leder han den ligan med dryga 200 matcher. Och under den karriären så är cv:et långt: ”Årets Man” 2006, SM-guld 2004, 2005, 2006, 2007 och 2008, två VM-guld, och så där 40 landskamper.

När det gäller bandycuper, och då främst World Cup och Idrottsparken i Ljusdal, så har han ett stort minne. Segeråret 1991.
– Fantastiskt. Vi slog ut VSK i semifinalen och vann mot Saik i finalen. Det var de stora lagen då också. Dag och Nattbandyn i Ljusdal har alltid varit något speciellt, man kan säga att det var bandy på sin spets. Det var synd att cupen tvingades flytta från Ljusdal för det var en fantastisk start på säsongen för alla spelare, ledare och supportrar.

Magnus Kuben Olsson gjorde sin A-lagsdebut i Edsbyn som 16-åring, eller om det var 15, han minns inte så noga, men matchen kommer han ihåg och det var mot Vetlanda på Tjustkulle. Säsongen var 1987/88. Och sin första match i World Cup spelade han sedan hösten 1988.
– När jag fick frågan om jag ville vara med i Hellmyrs United så var det självklart att tacka ja. Jag blev stolt över att få förfrågan och det var givet att ställa upp när Ljusdal ordnar en ny liten cup. Man har ju fina minnen, förutom segern 1991 då, därifrån, 6-7000 människor på läktaren och det luktade glögg ända ut på planen. Vilken stämning det var. Jag hade ju också förmånen att få spela ett antal nattmatcher.

Edsbyn vann förresten den där, för Ljusdal, så olycksaliga cupen 2008 när semifinaler och final tvingades flyttas till Edsbyn på grund av att isen smälte bort i den nästan 20-gradiga gradiga värmen.

Text: Leif Sundell