”Lillis” kommer hem!

Kortleken full.
Därför att häromdagen (6 okt) hade Stefan ”Lillis” Jonsson sin 52:a födelsedag.
Men än är bandylegendaren, med Ljusdals BK som sin moderklubb, still going strong.
Och är det någon som ser fram emot ”cupmatchen” på Idrottsparken fredagen den 21 oktober så är det ”Lillis”.
– Får man en inbjudan till bandymatch på IP i Ljusdal så finns det inte på kartan att tacka nej. Och det finns faktiskt dom som tycker att jag är rätt bra än idag, säger han.

Hellmyrs United. Ja, nu får Stefan ”Lillis” Jonsson dra på sig ytterligare en bandytröja i karriären. Och tittar vi till matcher på Idrottsparken i Ljusdal, och det som var den stora bandyfesten på orten från 1974 till 2008, så blir det nu den femte tröjan i ordningen. Tre av de tidigare klarar de flesta, Ljusdals BK, Västerås SK/BK och Hammarby IF. Den fjärde är en bra Quizfråga inom ämnet bandy. Svaret: Dynamo Minnetonka.
– Jag lade av, i alla fall hade jag tänkt det, efter SM-guldet med VSK 1998, men så behövde amerikanarna en liten förstärkning i hösten World Cup så jag hoppade med dom, berättar ”Lillis”.

Och det här ledde sedan till att ”Lillis” kom hem och spelade med LBK halva säsongen. Det hade gott lite tungt före jul för LBK, men med ”Lillis” i laget vann man den hemska ”nedflyttningsserien”, slog ut spöket Boltic i åttondelsfinal och hade stora starka Saik på gaffeln i kvartsfinalen.
– Vi tog det till en femte och avgörande match på Jernvallen, vi kvitterade till 4-4 precis i slutet och i förlängningen fick vi en hörna, ja, sa, jag tar den, fick bra träff, men den gick precis ovanför ribban, strax efter det fick Saik också en hörna, det blev ett misslyckat inspel, men Anders Östling, jag tror det var han, vände om och sköt bollen i nät.

Och det blev faktiskt ytterligare en fortsättning för ”Lillis” del. Västeråsklubben Tillberga höll på att åka ur division 1 säsongen efter, då hoppade han in, spelade de fyra sista seriematcherna och dessutom åtta till i ett kvalspel och var med om att spela kvar Tillberga.

– Efter det skulle det vara slut, men så ringde Stefan Karlsson, han tränade Hammarby då, och ville att jag skulle komma dit, dom hade lite problem med spelare och jag tackade ja. Efter lite stök och bök med Tillberga, jag var registrerad där, så blev det spel i Hammarby i två säsonger.

Och i Hammarby har han ett, som han säger, tudelat minne både bra och mindre bra, från Idrottsparken och World Cup.
– Ja, vi mötte LBK i final och det kändes faktiskt lite konstigt. Vi vann stort, 7-0, och det var väl i och för sig rätt skoj, men…
Det betydde ”Lillis” tredje seger i World Cup. De två andra med VSK.

På meritlistan i övrigt finns elva SM-finaler varav sex SM-guld, 4 VM-guld, 107 A-landskamper, ”Årets Man” 1990 och han är den spelare som spelat näst flest elitseriematcher i bandy i landet, 670 stycken. Med det är han tvåa efter Magnus ”Kuben” Olsson som har 702.
– Det grämer mig att jag lade av efter SM-guldet 1998. Har jag inte gjort det har jag spöat han.
Istället för mer spel så har ”Lillis# en tränarkarriär bakom sig också, i Hammarby, Örebro och VSK. Idag är han anställd av VSK som ungdomstränare.

Ditt allra häftigaste minne när det gäller World Cup?
– Det är många. Bland annat så jobbade jag två år tillsammans med cupgeneralen Björn Swartswe på World Cup-kansliet och det var väldigt lärorikt och en massa tokiga händelser mest varje dag. Tittar man till spelet så är nummer ett när jag spelade högerhalv i LBK och vi mötte Jenisej i final. Året innan (1983) hade Pelle Hedqvist skjutit ett frislag i dålig vinkel i nät mot just Jenisej. Målvakt då i ryska Jenisej var landslagsmålvakten väldige Lazarev. Det bara small över hans huvud när Pelle sköt. Jag kom ner på kortlinjen, det var ingen vinkel alls, klippte till och bollen smet in i nät, Lazarev fattade inte hur bollen kunde gå in den gången heller, och vi var på väg mot seger, ledde med 3-0 i paus. Men Jenisej gick ikapp och tog ledningen med 4-3, vi kvitterade, men Jenisej vann till slut med 5-4.

Och nu är det dags att dra på sig ännu en ”cuptröja” på IP i Ljusdal.
– Det ska bli jätteskoj. Och jag tror nog att jag kan hänga med rätt bra. Jag hörde att Andreas Westh var på gång till laget så jag får väl spela högerhalv då.

Text: Leif Sundell