Jonas och Jonas – två heta LBK:are

En klubba som glöder.
Och en handske som längtar.
Jonas (Pettersson) och Jonas (Svensson) är kanske de två LBK:are som längtar mest till seriepremiären.
På fredagskvällen är det dags för Ljusdals BK:s möte mot UNIK i Relitahallen i Uppsala.

En smått magisk klubba.
Det har Jonas Pettersson alltid haft.
Och nu glöder den också.
För när Ljusdals BK startar upp seriespelet på fredagskvällen så gör man det med en ”ny” forward som är het som ett strykjärn. Eller tomebloss om du så vill.

Jonas Pettersson värvades till Ljusdals BK från Skutskär inför säsongen 2010/11 – då som renodlad försvarsspelare. Libero och back stod på cv:et när han anlände och det var som back han började sin karriär i LBK.Men sen har han provat på både som ytterhalv, mittfältare och så lite som forward också innan han gick bakåt i banan igen.
– Men när Larsson (Patrik) kom som tränare så sa han direkt att jag skulle framåt i plan, ifjol blev det mest som yttervinge till höger och när vi pratade inför den här säsongen i mars så gjorde han klart för mig att jag skulle bli forward, säger Jonas som var LBK:s bäste målskytt förra säsongen med 20 seriemål

Men vad säger man om den här försäsongen?
Numer är han renodlad forward och redan i säsongens första träningsmatch, den mot Sirius i Relitahallen, så kom målen, fyra för att vara exakt. Och sedan har det bara fortsatt. Sammanlagt har det blivit 39 mål i de matcher LBK spelat på försäsongen. Ingen i elitbandyn kan visa upp nåt liknande.
– Vi spelar en mer offensiv bandy nu än vi gjorde, till exempel, ifjol och det gör att det skapas fler målchanser också och min stora uppgift i laget är just att göra mål, att spelare som nyförvärven Misha Svechnikov, Olle Sundin och Marcus Wikman ska se till att jag får rätt  bollar. Och det har ju funkat så här långt.

Skytteligan?
– Det kan få vara ett av säsongens mål.

Något annat mål?
– Vi har ett så pass bra lag nu så vi ska vinna serien och sedan kvala oss upp till Elitserien. Så här bra lag har vi inte haft under mina sex säsonger i LBK.

Och ska Jonas (Pettersson) göra målen så blir det Jonas (Svensson) som ska se till att det inte blir mål på den andra sidan. Minns att Jonas Svensson spelade sin senaste seriematch i bortamötet mot Haparanda annandag jul ifjol. Sen följde några ovissa månader på grund av en mystisk infektion och något spel blev det inte mer den säsongen.
Nu är han tillbaka. Och som han längtat.
– Ja, men det här är ju det roligaste jag vet, säger han.

Läget?
– Bra mycket bättre än den där annandagen i Haparanda i alla fall. Sen har jag väl en bit kvar innan toppformen, men meningen är att jag ska spela och träna så mycket som möjligt för att jag ska vara i toppform när det drar ihop sig i slutet av säsongen.

Så här ser LBK-laget ut i premiären:

Jonas Svensson – Olle Sundin, Mattias Sand, Johan Berglund, Erik Olsson, Emil Melin – Jens Hermansson, Mattias Blom, Marcus Wikman, Micha Svechnikov – Jonas Pettersson. Avb: Axel Nilzon, Samuel Nyberg, Christoffer Norgren, Edvin Nilsson, Emil Woxberg.

Text och foto: Leif Sundell