Vilken match när LBK vann mot Tillberga

Kan man kalla det bragden i Västerås?
Då när LBK snodde de båda poängen av storfavoriten Tillberga.
Ledning med 2-0 och 4-2 – och båda gångerna kvitterade hemmalaget.
Men med en minut kvar av ordinarie matchtid kom det definitiva avgörandet – och vad passade bättre än att matchens gigant, Misha Svechnikov, fick sätta dit det avgörande målet.
5-4 till LBK – och vilken start på kvalspelet.
– Jättekul och en mycket viktig seger, sa Misha.

Ljusdals BK mot storfavoriterna i kvalgruppen Tillberga. Storfavorit därför att laget var på vippen att ta sig till slutspel i elitserien, men som hamnade i kvalspel istället trots 19 inspelade poäng.
Men vilken öppning vi fick se av LBK – och vilka mål sen.
Först ett sånt där lyft av Marcus Wikman som Jonas Pettersson plockade ner bakom Tillbergaförsvaret och så stod det 0-1.
Och det kom ytterligare ett LBK-mål mot ett vilset Tillberga, en frislagsvariant som helt grundlurade hemmalaget där bollen petades ut till Olle Sundin som kom i fart, tilläts att vika in, och satte bollen i nät. De här målen kom i den 19:e respektive 22:a minuten. Och förresten, LBK:s andra (!) frislagsmål för säsongen.

Sen blev det mycket Tillberga resten av halvleken, fast ändå inte den jättehårda forcering som man kanske väntat sig. Ändå gick man till pausvila med 2-2 i bagaget och då trodde nog det flesta på ett liknande scenario som mot det andra laget från allsvenskan i den här gruppen, Nässjö, senast. Den gången var det underläge 0-2 i paus som vändes till seger 6-4. Peta in ytterligare en växel så skulle det här också ordna det här sig.

Men så kom ett sådant där magiskt ”Misha-mål” – helt på egen hand fintade han bort drygt halva Tillberga-laget och så var det LBK-ledning igen, 3-2.
– Det kändes som att det var dags nu, jag har ju haft några sådana där genomåkningar i tidigare matcher under säsongen, men då har det endera kommit en klubba i vägen i sista stund, straff eller också nåt annat strul, kommenterade Misha.
Tillberga tog timeout och satte ännu hårdare tryck på LBK:s fina defensiva spel – då kom ytterligare ett mål för LBK. Jesper Larsson fick iväg ett avigt skott (passning av Misha Svechnikov) som målvakten Kevin Sterner räddade till hörna och den hörnan satt i nät, Emil Melin målskytt. Då återstod det 12 minuter att spela.

Tillberga gav sig inte och inom loppet av en minut och fyra sekunder kom både en reducering till 3-4 (Jimmy Jansson, hörnretur) och 4-4 (Robin Andersson genomåkning och skott).
Och bara två minuter efter den kvitteringen fick försvarschefen Johan ”Bejja” Berglund besöka utvisningsbänken i tio minuter. LBK i brygga, tycktes det.

Men det blev LBK som fick sista ordet, Olle Sundin hade bollen ute på högerkanten uppvaktad av flera Tillbergaspelare, skickade in en boll som kom studsande mot en tillsynes ointresserad Misha Svechnikov som gled in i straffområdet.
– Jag såg att bollen kom studsande emot mig och hann egentligen aldrig fundera på vad jag skulle göra utan jag bara sköt och, ja, så blev det mål. En jätteviktig seger förstås, men än är det långt kvar, sa Misha.

Nästa match i kvalspelet är redan på söndag när Nässjö kommer till Idrottsparken.

Text:Leif Sundell

Fakta
Elitseriekval Grupp A
TB Tillberga – Ljusdals BK 4-5 (2-2)
Målen: 0-1 (19) Jonas Pettersson, 0-2 (22) Olle Sundin, 1-2 (36) Niklas Engström, 2-2 (45) Filip Florén, 2-3 (52) Misha Svechnikov, 2-4 (75) Emil Melin, 3-4 (77) Jimmy Jansson, 4-4 (78) Robin Andersson, 4-5 (89) Misha Svechnikov.
Utv, Tillberga: 3 x 10. Ljusdals BK: 2 x 10.
Hörnor: 10 – 6.
Publik: 261.
Domare: Team Niclas Skog.