Bra början i Cupen

Det blev väl en bra start på ”nya” ExTe Cupen – precis som det brukar vara:
Att ”Ungarna var på isen”.
Att invigningen kröntes med en hyllning av Ljusdals IF:s fotbollsdamer – och Bad, Mean Yellow and Green framförd av ”Pekis”.
Att det var en fullt godkänd publiksiffra, över tusen (1221).
Att hemmalaget Ljusdals BK vinner  den första matchen.

Ljusdals BK har skaffat sig en finfin vana genom åren. Att vinna den första matchen i sin egen cup.
Och när det nu görs ett allvarligt menat försök att skapa cupfest i Ljusdal igen så gjorde i alla fall hemmalaget sitt. Vann över seriekollegan Gustavsberg.
När det här två lagen möttes i Supercupen för knappa två veckor sedan blev de första lite dryga 20 minuterna en rejäl överraskning för LBK:s del. Gustavsberg kontrade sönder LBK-laget den gången och ledde med 3-0 när gästernas ork tröt. Och innan det var färdigt så hade LBK vänt till seger, 5-3.

Nu var alltså hemmalaget varnat, satte upp en väldig fart redan från början och efter 13 spelade minuter ledde LBK med 2-0. De båda målen av firma Wikman/Pettersson. Det första – efter sju minuter – av Jonas Pettersson som fick en passning i djupled av Marcus Wikman och i det andra var  rollerna ombytta, nu med en läcker framspelning av ”JP” till Wikman.

Och i det tempo som LBK satte upp under den första halvleken hängde inte gästerna med. Marcus Wikman – hans bästa match för säsongen? – och det ryska nyförvärvet, Artem Varlamov  verkade också trivas i sitt första framträdande på sin nya hemmaarena. Båda var drivande i LBK-spelet. Och om någon tvivlat så fick Artem nu visa att han kommer att bli en klar förstärkning för LBK.

Nu stack i och för Gustavsberg upp ett par gånger, Niklas Norevik skickade iväg ett lurigt skott som Axel Nilzon räddade till hörna och på den hörnan fick Anton Engström bra träff och det betydde reducering 1-2. Det var precis innan pausvilan.

Den andra halvleken blev inte riktigt lika fartfylld och bra. Gustavsberg var väldigt nära en kvittering fem minuter in på den andra halvleken när Niklas Norevik (gästernas bästa) spelade fram William Palmblad, men då svarade Axel Nilzon för en avgörande räddning. I anfallet efter kom  istället 3-1 för LBK. På nytt en boll från Marcus Wikman till Jonas Pettersson, ”JP” snurrade runt och det lurade en försvarare, fick friläge och en liten hakning betydde straff – den satte han själv i nät bakom Pete Pättiniemi.

LBK hade några chanser till att öka på segersiffrorna, men det stannade vid 3-1.

– Det känns bättre och bättre för egen del. Visst jag saknar, precis som alla andra, Misha Svechnikov på planen, det blir lite fler spelalternativ då, men vi som lag ska vara nöjda med den här första matchen i cupen, speciellt den första halvleken, sa Marcus Wikman.

Leif Sundell

Exte Cupen
Ljusdals BK – Gustavsbergs IF BK 3-1 (2-1)
Målen: 1-0 (7) Jonas Pettersson, 2-0 (13) Marcus Wikman, 2-1 (30) Anton Engström, 3-1 (37) Jonas Pettersson, str.
Utv, LBK: 1 x 6. GIF: 1 x 6.
Hörnor: 4 – 4.
Publik: 1221.
Domare: Team Gustav Bortas.