Överraskningarnas Cup

Jodå, visst har vi hittat överraskningar i Cuphistorien förr. Och små sådana kan vi också notera efter den första dagens spel i ExTe Cupen.

Att hemmalaget Ljusdal skulle vinna mot Gustavsberg i sin cuppremiär gav inga högre odds. Det blev seger 3-1 till slut. Komfortabelt skulle kunna vara en bra sammanfattning, även om Gustavsberg hade en jättechans att kvittera till 2-2 när Ljusdalsbekantingen Niklas Norevik (hur gick det sedan med fingret?) snyggt frispelade William Palmblad till ett friläge – då gjorde målvakten Axel Nilzon en avgörande räddning.

Att det ryska Super Leauge-laget Vodnik skulle vinna mot det svenska divison 1-laget AIK var väntat. Men det var definitivt inte väntat att det bara skulle bli med uddamålet, 4-3. AIK har ett mycket bra lag med div 1-mått-mätt och ledde i paus med 2-1 – och hade mer på gång mot det ålderstigna ryska laget. ”Nya” AIK såg definitivt piggare ut.

Om AIK överraskade positivt, vad ska man då säga om Örebro. Seger, och en stor sådan, mot ett annat  av de ryska lagen från högsta ligan, Stroitel Syktyvkar, tränat av bandylegendaren Pavel Franz. En relativt jämn historia, i alla fall målmässigt sett, i den första halvleken, men i den andra åkte Örebro ifrån till seger 5-1. Tero Määttälä gjorde tre av målen.

Onekligen trivs både Tobias Björklund och Filip Skoglund på Idrottsparken i Ljusdal. De två låg hur som helst bakom målen, ”Målbjörn” (Tobias Björklund) gjorde två, Filip Skoglund ett för sitt nya lag IK Tellus i den sena nattmatchen mot Trubnik. Trubnik, kvartsfinallag hemma i Ryssland, förra säsongen, och som nyligen visade upp sig i World Cup har utnämnts till favoriter i den här cupen, men såg lite trötta ut i den sena timmen. Det slutade 3-3 sedan Tellus kvitterat på tilläggstid. Den avslutande straffläggningen vann av Tellus.

I dag, fredag, ser vi fram emot följande matcher: Vodnik-Tellus (14.20), Trubnik-AIK (16.00), LBK-Stroitel (17.40), Gustavsberg-Örebro (19.20), AIK-Tellus (21.00), Vodnik-Trubnik (22.40), Stroitel-Gustavsberg (00.20), LBK-Örebro (02.00).

/Leif Sundell