”Böna” och Misha LBK:s nya tränarpar

, ,

 

Björn ”Böna” Eriksson kommer hem till LBK igen.
Och samtidigt stannar Misha Svechnikov i Ljusdal trots, ”samtal både från klubbar i Ryssland och övriga bandy-Sverige”.
Men nu är det klart att Misha blir LBK:s nye tränare tillsammans med Björn ”Böna” Eriksson.
– Vi är smått lyriska att ha fått till ett sånt kvalificerat tränarpar, säger LBK-ordföranden Ulf Cigén

Redan efter förra säsongen lade Misha Svechnikov matchskridskorna på hyllan. Då därför att han skulle bli tränare för det ryska topplaget SKA Neftyanik. Nu blev det inte riktigt som tänkt där borta i Chabarovsk, han vände hem till Ljusdal igen och det blev ytterligare en säsong som spelare med LBK.
– Men nu är det definitivt slutspelat, säger Misha.
Och fortsätter:
– Ja, på träningarna kommer jag förstås att vara med och spela.

Därför att:
Jo, på onsdagsförmiddagen blev det nämligen klart att Misha blir LBK:s nye tränare tillsammans med Björn ”Böna” Eriksson.
– För min del så var det självklart att tacka ja när LBK frågade. Jag vill vara hemma i Ljusdal helt enkelt, dels för att följa och utveckla de unga bandyspelarna i klubben och dessutom att får vara hemma med familjen, säger Misha.
Och i LBK är man förstås nöjda.
– Fantastiskt helt enkelt. Det här kommer att betyda mycket både för klubben och för våra unga spelare, säger LBK-ordföranden Ulf Cigén.

Den ”meste” LBK:aren, Lännart Nilzon, har inte bara gjort en massa nytta som spelare i Ljusdals BK. Med sin gedigna kunskap har han också varit med och format de flesta av spelarna i Ljusdals BK:s A-lagstrupp av idag. Både som lärare på bandygymnasiet och som mångårig tränare i LBK:s A-lag. Nu lämnar han dock över tränarskapet till en, rättare sagt två, ur-LBK:are: Björn ”Böna” Eriksson, som är tillbaka i det omklädningsrum som han lämnade efter säsongen 2013. Då hade han gjort några ”tunga” tränarår i klubben.
– Jag kom in som tränare i slutet av säsongen 2007 när Ari Kallioniemi fick sluta. Målet var att rädda kvar LBK i elitserien, men lyckades inte. Det var många spelare som försvann efter det och ekonomin var i botten. Det tog några år, men 2012 gick vi upp i elitserien, klarade oss kvar och säsongen efter det slutade jag, säger ”Böna”.
Och åren efter det handlade det först om idrottsvila ett  par år och efter det ingick han i ledarteamet runt Ljusdals IF duktiga fotbollsdamer. Det som slutade med en säsong i elitettan.

Sen lockade bandyn igen och det blev två säsonger i Broberg.
– Det var tänkt att det skulle bli en säsong till i Broberg, den som nyligen avslutades, men så fick jag ett nytt jobb här hemma i Ljusdal där det var omöjligt att vara mer flexibel när det gäller arbetstid. Det fungerade helt enkelt inte då med pendlingen till Söderhamn, säger ”Böna”.
Jobbet på Komvux i Ljusdal har ”Böna” kvar och närheten till Idrottsparken från hemmet på Nordgatan handlar om en promenad på ett par minuter så när förfrågan från LBK kom så tog det inte så lång tid att bestämma sig.
– Suget efter bandyn finns alltid där och jag vill ju precis som alla LBK:are att det ska bli bra här. Jag tycker att det är kul och intressant att jobba med lag, just det här med ledarskap är något jag gillar. LBK idag är lika med ett ungt och fortfarande utvecklingsbart material att jobba med och dem ser jag verkligen fram emot. Det är ett spännande ungt lag där de flesta har sin bästa tid framför sig och min uppgift blir att se till att de tar steget upp som elitseriespelare och helst då att elitseriespelet kommer att ske i LBK:s färger, säger ”Böna”.

Har du följt LBK under de år du varit på vift?
– Jo, det har jag och nu får jag väl, tillsammans med Misha, sätta mig ner och analysera om något, och i så fall vad, ska göras annorlunda. Laget var ju favorittippat den här säsongen, men slutade på en sjunde plats i Allsvenskan. Misslyckande eller inte, nja det var ju inte många poäng upp till kval i den jämna serien, säger ”Böna”.

Den andre ”ur-LBK:aren” är Misha Svechnikov som kom till till LBK inför säsongen 1994 från Dynamo Moskva och han har representerat klubben i många år. Hemvisten har varit Ljusdal trots att han varit tillbaka som, spelare både i Vodnik och Dynamo Moskva. Dessutom en säsong i Sandvikens AIK/BK. I 14 säsonger var han borta från LBK innan han om tillbaka till säsongen 2016. Då började han också sin tränarutbildning.
Hans meritlista som spelare är, som alla vet, diger. Det räcker i sammanhanget med att påtala att han varit en av bandyvärldens bästa spelare. Att han har mycket att lära ut står också klart.

Någon målsättning inför den kommande säsongen har, av förklarliga skäl, det nya tränarparet inte hunnit att sätta upp ännu.
– Vi vet ju inte hur spelartruppen kommer att se ut ännu. Att jag slutar vet vi och att Emil Järbing och Johan Jansson Hydling också lägger av är klart. Vi har en träff med sportgruppen ikväll, onsdag, och då får vi höra hur läget på spelarfronten är. En sak till vet vi förresten och det är att det lag vi kommer att ställa på benen troligen kommer att bli det yngsta A-lag som LBK ställt på benen i seriespel någonsin, säger Misha.

Hur kommer arbetsfördelningen att vara mellan er två?
– Vi har delat tränaransvar, det vill säga att ingen är huvudtränare och ingen är assisterande.
Det viktigaste med vårt delade ansvar är att vi på ett harmoniskt sätt tar hand om det spelarmaterial vi har att jobba med. Det vilar att stort ansvar på oss som nu har att utveckla det unga spelarna. Det vi hunnit att pratat med varandra så känns det som att det kommer att bli bra.

//Leif Sundell