Hans Åström till Hellmyrs United!

Trots att Kung Karl XIV Gustav och Hans Majestät Åström hade varit regenter på varsina håll under så många år så skulle det faktiskt dröja ända fram till 2016 innan vår konung för första gången fick förmånen att träffa Bollnäsbördige Åström.

Mötet ägde rum i Slottskyrkan i Stockholm där Hans Åström hade en av huvudrollerna i form av fadder till sitt kusinbarn Oscar.

I samband med dopet kunde Karl XIV Gustav genast konstatera att deras liv som ”regenter” hade många paralleller.

De hade ju bland annat en liknande uppväxt med fina skolor bakom sig: Kung Karl XIV Gustav gick på läroverket i Sigtuna medan Hans Majestät Åström var mönsterelev på det statusfyllda bandygymnasiet i Ljusdal.

Dessutom hade Kung Bernadotte och Hans Åström även det där med farten gemensamt. Karl Gustav gillade ju snabba bilar och speed, en egenskap som även vår bandyprofil var känd för i form av sina tempoväxlingar på isen.

Sedan hade det ju naturligtvis också det där med skyttet gemensamt. Kung Karl Gustav missar ju sällan en älgjakt och har under åren hunnit fälla en ansenlig mängd älgar som sedermera hamnat i frysboxen hemma i lägenheten på Drottningholm.

Trots detta är han ändå inte ens i närheten av Hasse Åströms skytte. Vår hjälte har ju både vunnit den allsvenska skytteligan och dessutom blivit skyttekung i bandy-VM!

Under säsongen 1996/97 klämde Hans Majestät Åström in ansenliga fyrtiofyra bollar i moståndarburarna och var därmed en starkt bidragande orsak till att Sandviken kunde bärga hem SM-guldet. Naturligtvis blev Hans Åström utsedd till årets man i svensk bandy efter denna säsong. Vintern innehöll ju även ett VM-guld, det tredje på raken för Hans Åström.

Tio år senare kunde han avsluta sin fantastiska bandykarriär på bästa sätt med ett SM-guld tillsammans med Edsbyn.

Nja, helt färdig var han inte med bandyn. Redan nästa säsong drog han ju på sig skridskorna igen för att spela en match emot Ljusdal. Då var emellertid Hans Åström tillbaka i sin moderklubb Bollnäs, en förening där han senare verkade som framgångsrik tränare under ett par säsonger.

Välkommen tillbaka till Ljusdals IP Hans Majestät, straffområdet har saknat dig!

Text: Anders Forselius