Toppmatch mot Örebro igen

Örebro SK – alla bandyälskare i Ljusdal smakar lite extra på det namnet.
Och minns tillbaka till några dramatiska matcher hemma på Idrottsparken.
– Och en som också minns är LBK-backen Mattias Sand:
– Dels när vi vann den där avgörande matchen inför dryga 3 000 åskådare på IP och tog oss tillbaka till Elitserien och så förstås när vi vände och vann med 8-2 och höll oss kvar i Elitserien.

Dags för toppmatch igen mot Örebro SK Bandy. Nu i en liten seriefinal,  i och för sig mitt i serien, där LBK är i serieledning med Örebro på andra plats tre poäng efter.
– Jag vet i stort sett ingenting om dagens Örebro, inte mer än att det måste vara ett bra lag eftersom det ligger tvåa. Jag antar att Lars Buskqvist är med och gör många mål, säger Mattias Sand.

Så rätt, Lars Buskqvist toppar Örebros interna målliga (tillsammans med nyförvärvet från IK Sirius, Johannes Camilton) på sex gjorda mål och de två finns på topp-tio-listan tillsammans med Mattias Brolin Munther som svarat för fem mål så här långt. En trio att se upp med med andra ord. Örebro säger förstås detsamma om LBK:s Jonas Pettersson som ensam gjort lika många mål som de tre tillsammans.

Säsongen 2011/12 hade LBK och Örebro en tuff fight om seriesegern – och därmed uppflyttning till Elitserien. Båda lagen stod inför den sista matchen på 38 poäng med LBK som serieledare tack vare bättre målskillnad.
– Det krävdes ett kryss för att fixa uppflyttning. Det var sjukt mycket folk på IP, över 3 000 åskådare (3108 reds anm) och dom fick se Örebro göra 1-0. Vi kvitterade och sen tog vi ledningen både med 2-1 och 3-2, men dom kvitterade, det var väldigt jämnt, men så gjorde vi 4-3 (Mattias Stavis) med fem minuter kvar och vilket liv det sedan blev när slutsignalen sedan kom.

Och en minst lika dramatisk match blev det sedan säsongen efter, också det på IP, när LBK hade att ta igen fyra mål på Örebro. Och när Tomas Knutsson gjorde två ÖSK-mål i inledningen så var allt hopp ute.
– Men det otroliga inträffade, faktiskt en av det mest fantastiska jag varit med om under mina 15 år i elitbandyn. Vi ledde med 4-2 i paus och sedan var det stiltje både länge och väl men under matchens sista tio minuter gjorde vi fyra mål, vann med 8-2 och fixade nytt Elitseriekontrakt tack vare det, säger Mattias Sand.

Vad säger du om säsongen så här långt?
– Vi har visat att vi kan spela bra bandy. Nu har det inte gått som på räls, vi har fått slita för flera av poängen och senaste matchen, den mot Falun på Lugnet i en riktig snömatch, var det järnet från alla håll. Jobbet måste göras och det kändes i gruppen efter slutsignalen att alla hade gjort sitt och att det var två viktiga poäng som vi tog då via 1-0. Det var lite TV-puck-glädje då.
Det blir förresten tätt på given för LBK i veckoslutet – först match på fredag kväll mot Örebro och sen bortamatch mot Rättvik på söndag.

Text: Leif Sundell
Foto: HG Eriksson