En Vintersaga – i Uppsala

Ett veckoslut i Uppsala.
Det hade på söndagsförmiddagen kunnat innebära en ny version av Vintersaga. Du vet den där låten som Ted Ström skrev 1984 och som, bland annat, handlade om ”Landsorts fyr där snöstormen drar in”, ”ett träningspass i Ullevi i dis”, och så vidare.
De här tankarna kom på promenaden i djupsnö från Scandic Hotell till Relitahallen. Det vill säga från det hotell där materialaren Sven Persson hyst sina adepter i Järvsö Bandy över natten mellan helgens två bandymatcher.

Nu behövdes ingen snöskottar-bandy-match för Järvsö Bandy, som det gjorde för storebror Ljusdals BK i Falun – för i Uppsala kan man, om man betalar för sig och har lite publik (så där 18-20 stycken) som Uppsala BoIS och WT Bandy, så kan man hålla till inomhus. Avundsjuk, ja? Här handlade det om bästa tänkbara förhållanden och kanske var det därför, vad vet jag, som ”JB” hade det svårt i lördagsmatchen mot Uppsala BoIS där det blev förlust 4-10. Jodå, hemmalaget var aningen bättre, men den lilla oordning som var i Järvsölaget in den matchen, rättades sedan till av ledarduon Magnus Lindqvist och Petter Bergman, inför söndagsmatchen och då var det riktigt bra. Vinst blev det också med 8-5. Att det blev lite Hawaii-bandy i slutet får man ha överseende med. Man var helt enkelt inte beredda när WT Bandy satsade allt framåt vid underläge 2-7 och i ett huj, ja, sju minuter så där, så stod det 5-7. Då klev duktiga Mikael Erhardsson – tremålsskytt i matchen – fram, gjorde en lååångåkning efter sargen och spelade in till Jerry Fasth och så spikade han slutresultatet till 8-5 i ”JB-favör” och två sköna poäng efter den lite mindre lyckade insatsen på lördagen. Spel- och kunskapsmässigt var man inte långt efter i den matchen heller, men det ville sig helt enkelt inte. Så kan det vara i bandy ibland.
I helgens båda matcher så hittar vi fem målskyttar för Järvsö Bandy, Edwin Persson 4, Mikael Erhardsson 3, Isak Flodberg 2, Jerry Fasth 2 och Simon Borg 1.

Intressant det här med division 1-bandy förresten. Och där är Järvsö Bandy unikt. ”JB” är LBK:s utvecklingslag, trots att det spelar en hel del ”gamla” och rutinerade spelare i laget. Spelare som ställer upp för att för att de unga i LBK, typ Isak Flodberg, Edwin Persson, Leon Djäkner plus några till från P-16-laget som kommer att få känna på vad det lider, Marcus Öhman och Elias Swartswe, till exempel. Dessutom Simon Borg och Marcus Lindholm, LBK:are som har ett utlåningsavtal från Edsbyns IF. Bra dä.

Gamla spelare var det. I Uppsala BoIS fanns en ex-LBK:are i uppställningen, Niklas Eriksson som varvat ner. I WT-bandy, Siriustränaren Olle Gabrielsson, han har definitivt varvat ner vad gäller den egna spelarkarriären, som raggades upp på parkeringen utanför Relitahallen timmen innan avslag när det fattades folk.
Och utanför Relitahallen dök också en annan LBK-bekant upp. Johan Jansson-Hydling som precis klivit upp ur sängen efter några dagar i ryggläge efter den hjärnskakning han ådrog sig mot Vetlanda borta för en vecka sedan. Nu satt han på en träningscykel och försökte trampa i gång kroppen inför Sirius bortamatch mot Broberg på onsdag. Fyra hjärnskakningar så här långt i karriären är inte att leka med. Och hör här hans smått fantastiska, kan man säga så? facit i just Vetlanda, det vill säga sedan Sapahallen kom till: De fyra gångerna där har inneburit två hjärnskakningar och ett avslitet ledband i en tumme. Puh.

Det berättades också om gamla anrika Wattholma IF – en, just det, anrik förening startad redan 1920, men under 2010 slog klubbens bandysektion ihop med Tensta GoIF och bildade då WT Bandy 2010. Bara några år äldre än Järvsö Bandy alltså.
Och apropå bandy i Uppsala så fick vi också reda på att IK Sirius hämtar upp barn från skolor runt om i stan och kör dem till Relitahallen för träning några gånger i veckan och så får föräldrarna hämta barnen där efter avslutad träning. Fantastiska siffran 400 barn tas om hand av gamla Siriusspelare som hjälper till med att knyta skridskor, sätta hjälmen rätt på huvudet och allt vad det kan vara. Man imponeras.
Så slut på två bandydagar med Järvsö Bandy, till, i och från, Uppsala.
Man bockar.
Järvsö Bandys målskyttar mot WT Bandy: Mikael Erhardsson 3, Jerry Fasth 2, Isak Flodberg 1, Edwin Persson 2.