Nu är det kvaldags – igen

Ljusdals BK – bandysveriges mesta kvallag?
Hur som helst, i alla fall ett av de lag i landet som sammantaget kvalat flest gånger både upp och ner från elitserien.
Och i sådana matcher finns det förstås många hjältar.
Men inte många som blivit hjälte för att han skickat in ett reduceringsmål till 4-7 i den 87:e minuten.
Men fråga Magnus Mill, skarpskytten i just LBK.

Dramatiska kvalmatcher, och seriefinaler de senaste sex säsongerna. Tankarna går förstås då till de smått otroliga matcherna mot Örebro SK. Och det förstås för att de matcherna ligger i relativ närtid. En seriefinal inför dryga 3000 åskådare med seger 4-3 och en biljett till elitserien. Och efter det en sagolik upphämtning när lagen möttes igen, då i en kvalserie när LBK hade att vinna mot Örebro med mer än fem mål i sista omgången för att fixa nytt kontrakt i elitserien. Minns att Örebro tog ledningen med 2-0 och gjorde det än svårare, men där LBK lade in en raketspurt i den andra halvleken och vann, till slut, med 8-2.

Kalix är en av motståndarna i kvalet den här gången och är lika med premiärmotståndare (hemma på IP) och därmed också motståndare i den avslutande matchen. Ska vi tro på ett avgörande då vilket av de två lagen som får spela i elitserien nästa säsong.

Och Kalix har LBK mött förr när det gäller kval. Säsongen 2004/05 handlade det om en kvalvariant med först ett förkval och sedan ett kval till allsvenskan (nuvarande elitserien). LBK slog först ut Tellus och då väntade Kalix som spelat kom från allsvenskan.
LBK började på hemmaplan, ledde med 5-3 och så gjorde Magnus Mill 6-3 i slutet. Det vill säga när segern redan var klar. Föga visste man då hur viktigt det målet skulle bli.
– Jag kommer faktiskt inte ihåg det målet och den matchen överhuvudtaget, säger Magnus.

I returen på Kalix IP handlade det till en början mest om hemmalaget och de gick fram till 3-0 Det hela verkade kört för LBK när Kalix gjorde 7-3 med en kvart kvar att spela.
Då!!!
– Det kommer jag däremot ihåg, det var bara ett par minuter kvar att spela, jag åkte ikapp en boll ute till höger och hann skicka iväg ett skott från kortlinjen precis innan bollen gick över linjen, den tog i bortre stolen och studsade in i mål. Först var det ingen som riktigt fattade, men så bröt det stora måljublet löst, berättar Magnus.
Och aldrig har väl ett lag jublat så inne i ett omklädningsrum som LBK då gjorde, trots förlusten med 4-7.
LBK var klart för allsvenskan.
En önskerepris tack, om än med en annan matchhjälte.

Text & foto: Leif Sundell