Nu börjas det

VM-guld igen för Sverige.
Men då fick inte Olov Englund vara med. För första gången på tio år ställdes han utanför landslaget.
Och inte har det gått särskilt bra för hans klubblag Kalix heller den här säsongen.
Bara en vinst, och tre oavgjorda, betydde en jumboplats i elitserien. Och ett givet kval sedan länge.
– Vi har ju varit inställa på kval ett tag nu och nu är vi nollställda i dubbel bemärkelse. Vi har presterat bra bandy stundtals och nu ser vi fram emot kvalet. Jag kan säga att alla i laget är sugna på det, säger lagkaptenen Olov Englund.

Ljusdal mot Kalix. Ett litet norrlandsderby. Och det är ju de två lagen som varit de nordligaste lagen i eliten de senaste åren. Och precis som LBK så är Kalix ett vant kvallag. Och nu har de två lottats i samma kvalgrupp och möts i kvalpremiären på onsdag på Idrottsparken i Ljusdal.
– Som sagt, vi har presterat rätt bra bandy emellanåt och gjort bra matcher utan att få med oss några poäng, säger Olov Englund.

Och Kalix kommer till spel i den första kvalmatchen med bara en serievinst den här säsongen. Den kom i lagets första hemmamatch mot Vetlanda. Det är så nära fyra månader sedan. Sen har det blivit tre oavgjorda, mot Tellus (b), Bollnäs (h) och Tillberga (h). Det är ganska ovanligt att ett lag i elitserien tar så få poäng som fem. Och bara en inspelad poäng på bortaplan.

LBK däremot kommer till spel med massor av vinster (14 av 18 matcher) i bandytrunken och frågan är då vad som är bäst, att komma till spel med en positiv känsla (LBK) eller med en massa förluster i bagaget, men med elitserietempo i kroppen (Kalix)? Senast det hände att det lag som kom från elitserien förlorade sin plats var när Gripen spelade ur LBK.

– Jag tror att Ljusdal borta kan bli en riktigt tuff uppgift, dom har ett bra lag, med Misha (Svechnikov, reds anm) i spetsen. Men vi har kvalité också och har lovat varandra att nu ska vi verkligen visa det, säger Olov Englund.

LBK vill förstås också visa sig från sin allra bästa sida och några större ändringar i laget jämfört med de avslutande seriematcherna blir det inte.
– Nej, alla är tillgängliga och i förväntar oss en jämn och tät match. Det brukar ju vara så att de lag som kommer från elitserien har ett högre tempo i sig och det får vi förstås se upp med. Vi har kartlagt Kalix rätt bra tycker vi och vet, till exempel, att de utgår från en stark defensiv med Olov Englund i spetsen, säger Patrik Larsson, tränare i LBK.

Text: Leif Sundell