Fjärde raka segern i kvalet

En liten smak av elitserien.
Men ändå inte hela vägen fram.
För under en dryg halvtimme så var faktiskt LBK tillbaka i elitserien på tisdagskvällen.
Men innan det var färdigt så hade Tillberga fixat till en tvåpoängare, 5-4 mot Kalix, och det gjorde – och gör – att den här kvalserien fortfarande lever.
LBK gjorde i alla fall sitt, vann med 6-2 (3-0) mot Nässjö och tog därmed sin fjärde raka seger i kvalspelet och har fortfarande ett gyllene läge till avancemang.

Små, små nervkittlingar hos många LBK-anhängare kan man tänka, eller?
Det var ju så att Tillberga och Kalix började sin match en timme före LBK-matchen i Stinsen Arena.
Och när Jonas Pettersson fick sin lilla personliga revansch på Jakob Säleby (Säleby vann ju den interna matchen dem emellan på IP senast) och satte dit 1-0 redan i den 7:e minuten så hade Kalix en poäng (2-2) i bortamatchen mot Tillberga. Kalix ledde till och med ett tag och ända till i den matchens 82:a minut så var LBK i elitserien. Nu blev det inte så, Tillberga vann nämligen med 5-4 till slut. Kalix hade behövt sno minst en poäng av Tillberga för att LBK skulle vara elitserieklart via egen seger mot Nässjö.

Det här betydde att LBK ”bara” hade att koncentrera sig på en seger mot Nässjö – gärna med så många mål som möjligt. Den här kvalgruppen kan nämligen bli ett drama utan dess like ända fram till slutsignalerna går i den avslutande omgången på lördag. LBK behöver ytterligare en poäng i mötena med Tillberga och Kalix för att hamna på rätt sida strecket.

I Nässjö så gick LBK till pausvila med säkra 3-0 – men var inte riktigt vakna när Nässjö satsade allt på ett kort i början av den andra halvleken och satte in en frisk offensiv och het forechecking man inte sett tidigare av smålänningarna. Jonas Svensson stod emot med ett par riktigt vassa räddningar, men så kom två snabba mål, i samma minut faktiskt, av hemmalaget via en hörna och efter ett defensivt slarv och så stod det plötsligt 2-3. Då hade man bara spelat en knapp kvart av den andra halvleken.

Timeout LBK – och sen blev det en helt annan matchbild igen. Med LBK som drivande och i alla fall lite av önskningen om Jens Hermansson som matchvinnare slog in. Det var Jens som stötte in viktiga 4-2 sedan Marcus Wikman skjutit och Jakob Säleby räddat och lämnar retur.
Det kom två mål till från LBK fram till seger 6-2 via mål av Marcus Wikman och Misha Svechnikov – och ytterligare en straffmiss. Misha Svechnikov i första halvlek och Jonas Pettersson i matchens sista minut.
– Vi vinner vår fjärde raka match och visar samma fina moral som tidigare. Likt matchen mot Tillberga då vi hade ledningen med två mål två gånger om och hamnade i brygga via två kvitteringar, men avgjorde i slutet så kommer vi igen nu också. Nässjö började bra i den andra halvleken efter vår 3-0-ledning och gjorde två snabba mål, men efter vår timeout så fixade vi segern där här gången också. Vi var ju i elitserien ett tag där i första, men nu får vi se till att avgöra det här på hemmaplan på torsdag istället, sa LBK-tränare Patrik Larsson.
Text: Leif Sundell

Elitseriekval Grupp A
Nässjö IF – Ljusdals BK 2-6 (0-3)
Målen: 0-1 (7) Jonas Pettersson, 0-2 (35) Mattias Sand, 0-3 (44) Emil Melin, 1-3 (58) Patrik Gustavsson Thulin, 2-3 (58) Viktor Lindqvist, 2-4 (66) Jens Hermansson, 2-5 (70) Marcus Wikman, 2-6 (90) Misha Svechnikov.
Utv, Nässjö: 3 x 10. LBK: 2 x 10.
Hörnor: 11 – 9
Publik: 265
Domare: Team Andreas Broberg,