Lännart Nilzon siktar dubbelt

Grattis Lännart!
Både nu – och sen.
Eller?
Men visst skulle väl ett dubbelfirande sitta fint så där vid niotiden på torsdagskvällen.
Det vill säga att tränaren – och meste LBK:aren – Lännart Nilzon kan fira sin 56-årsdag samtidigt som LBK fixat en biljett till elitserien via poäng mot Tillberga.

Så nära redan i tisdags. Att LBK blivit klart för nästa års elitserie. För samtidigt som LBK hade ledningen mot Nässjö så var Kalix inte långt ifrån att knipa en nödvändig poäng mot Tillberga. Nu ordnade storfavoriten Tillberga upp det hela till slut så än lever kvalgrupp A i allra högsta grad, trots att LBK vunnit fyra av sin inledande matcher.
– Lite märkligt när man vet att det vissa år räckt med fem poäng för att vara klara. Vi har vunnit fyra, men det är nu det ska knytas till, säger Lännart.

I kvalets avslutning handlar det om möten med de två elitserielagen för LBK:s del, Tillberga hemma på IP i kväll, torsdag och Kalix på bortaplan på lördag. Två riktigt svåra matcher där LBK (troligen) behöver en poäng för att vara på den säkra sidan. Och bäst vore förstås att ordna det redan mot Tillberga.
– Det är klart att det vore det bästa, men även om Tillberga sviktat i kvalserien så här långt så måste man komma ihåg att de tog 19 poäng i elitserien och det gör inget dåligt lag. Jag ser fortfarande Tillberga som stora favoriter i den här kvalserien, men vi vet nu att vi kan vara med och störa dom. Och samma sak gäller mot Kalix. Det skulle förstås inte vara helt fel att fixa den där poängen mot Tillberga i kväll så kunde man ta två tårtbitar till kvällsfikat.

Det blir förresten en liten match i matchen på tränarbänken i kväll. En Åkernvägen-match. För bara några hus bort från där Lännart bor har Oskar Robertsson, numer tränaren i Tillberga, vuxit upp. Dessutom har familjerna sommarstugor nära varandra.
Och Oskar Robertsson basar över ett Tillberga som är pressat. De måste (troligen) vinna mot LBK för att ha fortfarande har chansen att greja elitserieplatsen.
Troligen – därför att resultatet mellan Nässjö och Kalix också spelar in. Den matchen börjar för övrigt en timme innan matchen på IP.
– Märkligt att matcherna går på olika tider. Det var lika i tisdags också och det stör fokus, säger Lännart Nilzon.

Text: Leif Sundell
Foto: HG Eriksson