Två tunga tapp – Jens och Mattias slutar

Först lagkaptenen Johan ”Bejja” Berglund.
Sen kallade Bollnäs hem lånet Jesper Larsson.
Och till Bollnäs försvinner också Edvin Nilsson.
Och inte nog med det, nu har Jens Hermansson också meddelat att han inte kommer att spela med Ljusdals BK mer.
Dessutom är det ett stort frågetecken för Mattias Sands fortsättning i klubben.
– Lite jobbigt faktiskt, säger LBK:s klubbchef Ola Bengtsson.

Fem ut. Och bara en in.
Ja, som läget ser ut nu så blir det till att lita på att någon av de yngre spelarna i LBK får sitt genombrott på seniornivå redan den kommande säsongen.
Borta från förra säsongen, när LBK vann allsvenskan i stor stil och var på vippen att knipa en elitserieplats via en storstilad insats i de fyra första kvalmatcherna, är liberon Johan ”Bejja” Berglund, högerbacken Mattias Sand, vänsterhalven Jesper Larsson och mittfältaren med främst defensiva uppgifter, Jens Hermansson. Tunga defensiva tapp med andra ord.
Dessutom Edvin Nilsson som kom från Sandvikens AIK/BK mitt under säsongen.
Den nya: Jesper Norrman från Västerås SK/B.

– Länge hoppades jag på att få ett ja från Jens Hermanson, men nu är det klart att han slutar, i vart fall kommer han inte att spela bandy i LBK den kommande säsongen. Det är högst osäkert när det gäller Mattias Sand också, säger Ola Bengtsson.

När det gäller Jens Hermansson så kommer han att flytta hem till Edsbyn där han fått ett heltidsjobb när skolan börjar igen till hösten. I Edsbyn har han också sin fru och en lägenhet sedan tidigare,
– Jag har precis blivit färdig lärare och när det dök upp en passande tjänst på Celsiusskolan i Edsbyn så sökte jag den och fick den. Jag måste säga att jag trivts väldigt bra på skolan i Tallåsen och i LBK, men hemma är ändå hemma och det blir för långt att pendla 16 mil för att spela bandy i LBK, åtminstone som det känns nu med långa skoldagar på högstadiet på Celsiusskolan säger Jens som gjort fyra säsonger i Ljusdals BK. 

Slut med bandyn, eller?
– Det kan jag inte svara på, men det lutar väl åt det. För min del är Edsbyn enda alternativet, men jag har ingen aning om hur de ser på den saken. Jag har ju tillhört A-truppen där i sju säsonger tidigare, men mest varit  utlånad. Det kan bli hockey också. Nä, jag vet inte.
Jag kommer i alla fall att fortsätta att träna som vanligt, det vill säga mycket, säger Jens som informellt fått titeln som landet mest vältränade bandyspelare.

Och?
– Ett Vasalopp är faktiskt något som lockar.

Och om LBK kallar i höst?
– Nä, jag tror inte det. I alla fall inte som det ser ut nu.

Mattias Sand har idag fokus på andra saker i livet än bandy. Hans mamma är sjuk och hans sambo har varit sjukskriven.
– Det gör att mitt fokus just nu ligger på familjen – och på jobbet som lärare. Jag har funderat, och funderar fortfarande på om det verkligen är värt att satsa hundraprocentigt på bandyn och det har jag sagt till LBK. Visst, jag vet att LBK har det tunt med spelare och mitt hjärta finns ju i klubben, men familjen måste komma i första hand ändå. Man ska aldrig säga aldrig när det gäller bandyspel framöver. Jag har ju slutat en gång tidigare, men hoppat med under säsongen, säger Mattias.
– Jag räknar inte med att Mattias kommer att spela med oss kommande säsong utan tittar på andra lösningar, säger Ola Bengtsson.

Text: Leif Sundell