Varlamov har anlänt

Artem Varlamov en framtidsman i rysk bandy.
Så har det varit allt sedan han spelade pojkbandy hemma i Abakan
och som 15-åring värvades till det ryska storlaget Jenisej från Krasnojarsk.
Nu, som 23-åring, kommer han till Ljusdals BK.
– Riktigt spännande, sa tränaren Patrik Larsson efter Varlamovs första ispass med laget i Järvsö på måndagskvällen.

För två säsonger sedan fick Artem Varlamov spela sin första A-lagsmatch för Jenisej. Då hade han redan spelat i det ryska P 17-landslag som blev världsmästare i finska Varkaus 2010 – och utvecklingskurvan pekade bara uppåt.
Förra säsongen var Varlamov också ordinarie på Jenisejs mittfält och tänkt var väl att så skulle vara fallet den här säsongen också, men i och med att Jenisej värvade tre storstjärnor, Sergej Lomanov, Erik Pettersson och Alan Dzjusojev, till den här säsongen så tror man i Jenisejs ledning att det skulle bli mindre speltid för Varlamov i klubbens A-lag. Därför valde man att låna ut honom till Ljusdals BK den kommande säsongen eftersom han behöver speltid för att fortsätta sin utvecklingskurva. Jenisej har dock klargjort att lånet bara handlar om en säsong.

Och efter all pappersexercis så var det en nervös 23-åring som klev in i LBK:s omklädningsrum på måndagseftermiddagen. Han var förresten nervös redan när han klev av flygplanet från Moskva på söndagskvällen. Där väntade nämligen idolen Misha Svechnikov.
– Och han har jag följt på tv och sett upp till i alla år och så skulle jag åka bil med honom i tre timmar upp till Ljusdal, sa Varlamov.

I LBK hade man hört om Varlamov att han var en typisk Jenisejspelare, det vill säga en duktig skridskoåkare med genombrottsförmåga.

Skridskoåkning och styrkan fick Artem Varlamov – han kommer att spela i tröja nr 28 – chansen att visa upp under det första träningspasset på hockeyrinken i Järvsö måndagskvällen och det samlade omdömet efter den träningen var att det ryska nyförvärvet definitivt kommer att höja standarden på LBK-laget.
– Det såg riktigt bra ut. Som sagt en stor, stark, vältränad spelare, sa en nöjd Patrik Larsson om Varlamov som fått träna med Jenisej B-lag i väntat på flytten till Ljusdal.
– Jag har hört om Ljusdals målsättning och jag hoppas kunna bidra till att den målsättningen blir verklighet, säger Varlamov som kommer att göra sin matchdebut i LBK på torsdag när Edsbyn väntar i Svenska Fönster Arena.

Det brukar ta ett tag för ryska spelare att vänja sig med det svenska spelet. Hur ser du på det?
– Människan är van vid att vänja sig, visst det kan ta lite tid, men det ska nog bli bra.

Du har aldrig varit i Ljusdal förr, men har du hört talas om Ljusdal?
– Jo, det har jag och då i sammanhanget World Cup i bandy.

Text & foto: Leif