Tre gul-gröna i blå-gult!

Ingen uttalad VM-trupp.

Men när förbundskaptenen Mattias Renholm presenterade 16-mannatruppen till landskamperna mot Finland 27-28 januari så betyder det hur som helst, att de tre LBK-spelarna Marcus Öhman, Elias Swartswe och Isak Flodberg är ett steg närmare P17-VM i Uljanovsk 22-24 mars.

– Spännande, riktigt spännande sa LBK-trion efter det blå-gula beskedet kom på måndagseftermiddagen.

Både P17- och P15-VM skulle ha avgjorts under veckoslutet 26-28 januari. Mästerskapen har, av olika anledningar, senarelagts och spelas istället 22-24 mars. Därför har möjligheten till träningslandskamper dykt upp för pojklandslagen i slutet av januari.

Och det tackar särskilt LBK:s Marcus Öhman för. För när de övriga aktuella landslagsspelarna var på väg till Vetlanda för några dagars läger så satt Marcus i a-lagets spelarbuss på väg hem från Karlstad (IF Boltic) med armen i mitella. Nyckelbenet var av efter en kollision under matchen.

– Jag ringde direkt till Mattias (Renholm, förbundskaptenen) och berättade vad som hänt och han sa, att jag har en plan. Vi har pratats vid efter det också och nu får jag chansen att visa upp mig i de två landskamperna mot Finland i Nora respektive Örebro, säger Marcus som spelade sin första match efter skadan i söndags, då med LBK:s P 18-lag.

– Visst känns det att man tappat en del i kondition, men jag hinner ta igen en hel del innan landskamperna och i stort sett allt innan ett eventuellt VM-spel, säger Marcus som förresten begår sin landslagsdebut i och med Finnkamperna.

Till det avslutande lägret i Vetlanda åkte tvåa andra VM-aktuella LBK:are, Elias Swartswe och Isak Flodberg. Båda var med i P 15-VM i Finland för två år sedan och nu har de, precis som Markus Öhman, en stor chans att få spela P 17-VM i ryska Uljanovsk även om det alltså är uttalat att de här inte är lika med VM-truppen.

– Två viktiga landskamper förstås och en jättechans att visa att vi vill med till Ryssland, säger de tre mitt emellan A-lagets och P 18:s träning. Alla tre tillhör ju LBK:s A-lagstrupp och vissa dagar blir det väldigt mycket bandy. Som den här måndagskvällen när A-laget hade träning 16.30 och där P 18 sedan började 19.45.

– Det är fantastiskt kul att vi får möjligheten att spela de här landskamperna. Det blir ett väldigt fint mellansteg och en bra möjlighet att utveckla vårt spel. Som ungdomsspelare får du inte möjligheten till så många landskamper. Det här ger ett erfarenhetsutbyte som är grymt viktigt, säger Mattias till svenskbandy.se och fortsätter.

– Vi har många vassa spelare i truppen och nu gäller det att vi sätter ett eget spel i landskamperna. Mycket kan hända fram till VM i mars och det här är ingen uttalad VM-trupp.

När hände det förresten senast att Ljusdals BK haft tre spelare i en landslagstrupp? 1970-talet månne?

Nu levererar Team 2020.

 

Text och foto: Leif Sundell

 

P17-LANDSKAMPER 27-28 JANUARI:

Lördag 27/1, 18.00, Berhn Arena, Örebro

Söndag 28/1, 12.00, Danfo Arena, Nora