Linnéa – en världsmästare från Ljusdal

När Ljusdalstjejen Linnéa Larsson stod på studenttrappan på Solna Gymnasium så hade hon ett val att göra.

Det var idrottsklubben AIK som ställde ultimatum.

Satsa helt på fotbollen och därmed få ett allsvenskt kontrakt.

Eller fortsätta med bandyn och gå miste om det där fotbollskontraktet.

– Jag stod för nära bandyn för att skippa den, säger Linnéa.

Och i dag, som färsk världsmästare, ångrar hon förstås inte sitt val.

Ljusdalstjejen Linnéa Larsson –  en stor idrottstalang.

Och det hade förstås storklubben AIK noterat.

Så när det blev dags för gymnasiestudier så hade Solnaklubben ett helt koncept klart. Lägenhet och studier på Solna Gymnasium och ett specialdesignat idrottsprogram som innebar både bandy och fotboll.

Nu hade Linnéa redan spelat en dryg halvsäsong med AIK:s allsvenska dambandylag när hon gick i nian hemma i Ljusdal och pendlat till storstan för en träning och en match i veckan. Hon bytte nämligen Team Hälsingland mot AIK redan i november månad.

Och utvecklingen, både vad gäller bandy och fotboll, fortsatte sedan under skolåren i Stockholm. Och den dag hon gjort sina år på skolan erbjöd AIK ett A-lagskontrakt till sitt då allsvenska fotbollslag. Enda kruxet, för Linnéas del. Du måste sluta med bandy och satsa allt på fotbollen.

– Nä, men det kunde jag bara inte göra så jag bestämde mig för att fortsätta med bandyn och ta steget ner till klubbens utvecklingslag när det gäller fotbollen. Det blev förresten en säsong hemma i Ljusdal den här tiden, men sen fick jag problem med vaderna och tvingades till operation. Nu har jag slutat helt med fotbollen och det betyder att jag tagit ett steg till vad gäller bandyn.

Och har Linnéa nånsin tvekat på att valet på bandyn var fel så har hon den här säsongen fått svart på gult (!) att det var rätt.

Säsongen så här långt: Tillbaka i AIK efter en säsong i Hammarby (Hammarby, därför att AIK saknade både tränare och spelare inför förra säsongen) uttagen i VM-truppen till Kina (Chengde) och ett VM-guld med sig hem i bagaget när landslagstruppen landade på  Arlanda måndagseftermiddagen.

– Helt fantastisk skoj. Dels att vinna, dels att göra det i Kina under de förutsättningar som var, det sas förresten att vi var det första svenska lag som tagit VM-guld i Kina.

Linnéa har förresten att VM-guld från förr, året var 2010 och guldet tillsammans med F 17.

Naturligtvis smäller de nyaste guldet högre. Mycket högre.

– Jo, men det är klart. Ett seniorguld är alltid ett seniorguld och  vi hade laddat för det här i två säsonger. Vi har lärt mycket om Kina, vad som väntade oss där, vi hade byggt ett nytt spel och, ja, vi var verkligen laddade för det här guldet.

Nu är det vardag igen. Serielunken fortsätter till helgen när det vankas match mot Söråker och ”nya” AIK har siktet högt ställt den här säsongen.

– Vi är ett helt nytt lag och vi tror och hoppas på att vi ska då ihop det redan den här säsongen så att vi kan vara med och utmana om SM-guldet. Det är tre-fyra lag som kan stå på Studenternas i mars och vi är ett av dem, säger Linnéa som redan spelat sex SM-finaler, trots att hon bara är 22 år gammal. Av de här sex gångerna har det blivit SM-guld i två. Det senaste 2014.

– 2014. Ja, det börjar bli dags igen nu, eller hur?

 

Text: Leif Sundell

Foto: Erik Jonsson