LBK hittade ny tränare i Tallåsen – Andreas Heeger klar för 2 år!

,

Tallåsen – grannbyn.

Inte direkt känd för sin bandy kanske.

Men därifrån ”värvar” Ljusdals BK sin nye bandytränare.

I och för sig en färsk import från Uppsala.

I förra veckan gick flyttlasset från Uppsala till Tallåsen för familjen Heeger/Forsberg. Att flytten skulle bli av har varit klart en tid. Forsberg, kvinnan i familjen med Jessica som förnamn, flyttar hem igen, tar med sig Andreas och deras son Elis, 8 år, och tar över föräldragården. Både Andreas och Jessica tar med sina jobb också.

Och det är en bandyfamilj som kommer till byn. Pappa Andreas Heeger, snart 47 år, är förresten skolad på bandygymnasiet i Ljusdal under två år (1988/89) och har spelat bandy i  flera klubbar i Uppsala – i Uppsala Bois, i Vindhemspojkarna och i Sirius. Tränarmeriter har han från ungdomsbandyn i Sirius, upp till P18 och P 20, och nu som assisterande i det UNIK som LBK mött två gånger i seriespelet den här säsongen och haft stora problem med.

Men nu lämnar alltså Andreas Heeger sitt uppdrag i UNIK och kommer att bli Ljusdals BK:s nya bandytränare. Den 1 april börjar hans 2-årskontrakt att gälla och hans uppdrag är glasklart:

– Ja, hans stora ansvar är att utveckla de duktiga ungdomar vi har i föreningen. Kommande säsong kommer 80 procent av truppen att bestå av unga spelare och Andreas är som klippt och skuren att vara mannen som ska sköta den biten. Han har också visat en extrem energi för att ta sig an det hela, och det känns hur fräscht som helst, säger Ljusdals BK:s sportchef Ola Bengtsson.

Vilka Andreas kommer att få med sig i ledarteamet är inte riktigt klart ännu, men kommer att bli snart nog. Det precis som de nya spelare som LBK kontaktat.

– Ja, allt ska vara klart under mars månad, säger Ola Bengtsson.

Och även om Andreas inte alls lägger sig i eller försöker påverka, så finns i alla fall ett intresse från LBK att sonen Samuel Heeger kommer att bli ett av de nyförvärven. I det fallet lägger sig som sagt pappa Andreas inte i, men klart är att Samuel är en duktig ungdom (född 1999) som spelat i alla ungdomslandslag som finns, P 15, P 17 och P 19.

– Jag vet ju vad han kan, men han får välja själv om han vill stanna kvar i Sirius där han har A-lagskontrakt, eller följa med hit upp. Jag agerar bara rådgivare till min son i det fallet, om han frågar vad jag tycker vill säga, säger Andreas.

Andreas Heegers bandyfilosofi är glasklar. Åtminstone vad gäller ”nya” Ljusdals BK:

– Jag vill inte ha ett färdigt lag. Jag brinner för att utveckla unga lovande bandyspelare. I LBK av idag finns en härlig mix av unga och äldre där de äldre ska hjälpa de yngre att utvecklas. Vi måste ge de unga chansen att utvecklas, de måste få rejält med speltid, för de ska vara stommen i laget om några år. Svenska bandyklubbar av idag måste utveckla egna spelare för att kunna överleva, säger Andreas.

– Och när det gäller sättet att spela så kommer det att handla om en offensiv bandy så att publiken gillar det vi gör. Vi ska jobba otroligt hårt tillsammans och stötta varandra. Visst, det kommer att bli många ups and downs, men på sikt kommer det att vara bra för LBK. Jag känner mig priviligierad som får jobba i en sån anrik förening som LBK och som är så häftigt ”på g” med alla sina duktiga ungdomar.

 

Text: Leif Sundell