”Vi går för guld!”

,

Nu har LBK:s P18-lag i pojkelitserien avslutat, och summerat, den gångna säsongen.

Och dessutom redan planerat för nästa.

– Och då går vi för SM-guld, det är vi överens om, säger lagets tränare, Fredrik Swartswe.

Och en ingrediens i vägen mot det hägrande guldet är ”Årets Pojkspelare” i svensk bandy, Marcus Öhman.

Vilken (händelserik) säsong det varit för LBK-talangen Marcus Öhman. Marcus som är en av de unga lovande spelarna ingående i klubbens satsning, Team 2020, som haft A-lagskontrakt den gångna säsongen. Och han är den junior som fått mest speltid av alla i A-laget. Och han är det trots att han i A-lagsmatchen  mot Boltic på Tingvalla bröt nyckelbenet och tvingades vila i en dryg månad. Då trodde man också att landslagsplatsen i P 17  och VM i ryska Uljanovsk var på väg att förloras, men icke. Marcus var snabbt tillbaka i ”gammal” god form och nu är han en av tre LBK:are, Isak Flodberg och Elias Swartswe är de andra, som drar på sig landslagsdressen i Ryssland i nästa vecka. VM inleds på torsdag med matcher mot Kazakstan och Norge. På fredag väntar Finland och Ryssland och på lördag är det semifinaler och final.

– Kul att få åka iväg och testa mot Ryssland. Klart att man var lite orolig ett tag i och med nyckelbensbrottet, men jag pratade direkt med förbundskaptenen Mattias Rehnholm, då vi ju skulle åka på landslagsläger till Vetlanda direkt efter matchen mot Boltic, men det blev ju  inget av för mig. Men i och med att VM skulle gå så pass sent som nu i mars så fick vi chansen till två landskamper mot Finland och i dem lovade han att jag skulle få chansen. Jag hann komma i rätt bra form och blev sedan uttagen i VM-truppen också, säger Marcus som, trots det där uppehållet, blivit utsedd till ”Årets Pojkspelare” i svensk bandy.

– Jättekul förstås. Jag trodde absolut inte att det skulle bli jag, säger Marcus, som får hämta sitt pris på Studenternas i Uppsala en halvtimme före SM-finalen på lördag.

Nyckelbensbrottet innebar också att LBK:s unga P 18-lag tappade en viktig kugge i flera av sina matcher, men det rekordunga (15,5 i snittålder) LBK-laget svarade, totalt sett, för en fantastisk första säsong i Pojkelitserien (P 18) och tog sig faktiskt ända till slutspel. Där blev dock SM-finalisterna Edsbyn för svåra.

– Vår summering för den gångna säsongen lyder att vi är nöjda med det vi gjort. Vi hade det lite tufft i början mycket tack vare att vi hade tidiga dubbla möten mot två av de bättre lagen i serien, Edsbyn och Sandviken. Det har definitivt varit ett nyttigt första år bland landets pojkelit. Nu har vi provat på, vi vet vad som krävs av oss till kommande säsong och när vi blivit ett år äldre så vågar vi sikta högt, vi går för guld, säger Fredrik Swartswe som är lagets huvudtränare och till sin hjälp har han haft Magnus Lindqvist, Peter Skalberg (lagledare), Anders Borg, Mattias Wallström (målvaktstränare) och Sven Persson. Till nästa säsong lämnar Anders Borg och Mattias Wallström sina uppdrag och nya pjäser ska in. På spelarsidan är det tre spelare som faller för åldersstrecket och det är Leon Djäkner, Viktor Nilsson och Rasmus Andersson.

– Under vår avslutning, summering och planeringskväll så hade vi besök av Bandygymnasiets  tränare Lännart Nilzon och han berättade lite om vad som både behövs och förväntas av spelarna vad gäller ökad träning. De första veckorna, det drar förresten igång redan nästa vecka, handlar det mycket om individuell träning och sedan blir det förstås också gemensam träning. Sen var Micke Vallin med också och pratade lite om vikten av hur vi ska vara utifrån ett varumärkesperspektiv då det blir ännu mer fokus på laget. Han berättade även lite om tanken bakom den Rena Dräkten som vi spelar i och som grabbarna tycker har varit häftigt, säger Fredrik Swartswe.

Text: Leif Sundell   Foto: HG Eriksson