Måljakten är ett initiativ som är tagit för att… vi ska kunna fortsätta att utveckla vår ungdomsverksamhet för killar och tjejer på och vid sidan av planen, behålla och spetsa vårt A-lag för att kunna vara ett slagkraftigt lag i eliten, vara en drivande kraft för ett socialt hållbart Ljusdal, bidraga till eventsatsningar i Ljusdal som gör att orten blir roligare att leva/resa till, fortsätta utveckla Ljusdals BK till en förening med strukturer som människor kan utveckla.
Upplägget är enkelt, man väljer helt enkelt en summa man är villig att satsa per mål LBK gör under denna säsong.
Det du/ni behöver göra är att fylla i formuläret här på hemsidan eller att skicka summan och ert namn till mailadress letsgo@ljusdalbandy.se Det går även att ringa in till 0651-12221 under våra öppettider 10-14.
På vår hemsida kommer namnen på personerna, företagen, organisationerna radas upp så vi alla kan följa hur mycket varje mål är värt just nu. (vill ni inte att ert namn ska synas berätta det för oss när ni satsar er jakt-peng).
Vi vill även rikta ett enormt stort tack till alla er! Sponsorer, partners och privatpersoner som stöttar och bidrar med ert engagemang under denna speciella säsong genom våra olika kampanjer och projekt. Ni bidrar tillsammans så att vi som klubb kan fortsätta att existera och bedriva vår verksamhet.
Kenth Brodin (som ni kommer att lära känna lite bättre genom Måljakten) har inte bara gjort många år på Idrottsparken för att följa LBK på nära håll. Innan sin pension arbetade Kenth under 20 års tid för Ljusdal Energi.
När vi berättade om detta i ett annat sammanhang för Ljusdal Energi tyckte dom att det var ett väldigt bra initiativ, så bra att det inte tog många timmar innan telefonen på IP än en gång ringde.
Denna gång var det en representant från energibolaget som snabbt berättade att dom mycket gärna skulle vilja vara med i Måljakten och bidra till att barn och ungdomar även i framtiden ska få lära sig åka skridskor, spela bandy och hänga på Idrottsparken med LBK för att fortsätta att utvecklas till ”schysta kompisar”
Dom ville satsa mycket uppskattade 300kr per mål som LBK gör i årets BandyAllsvenska.
Så redan innan vi börjat är alltså varje mål som LBK gör inte bara värt ära, berömmelse och poäng i tabellen, utan också 310kr/st till vår klubben från 1943.
Kenth Brodin, Ljusdal Energi 300:-, Högbergs VVS Konsult 30:-, Hälsinge Mark Entreprenad AB 30:-, SES AB 20:-, Erha Bil 20:-, Clemin Fastigheter AB 20:-, Mats Skalberg, Mille Wallin, Svante Wallin, Lennart Bennermo, Patrik Eriksson, Michael Wallin d.t., Emma Öberg, Gunnar Svensson, Renströms fotografiska 10:-, Katarina Svender, Colorama Ljusdal 8:-, Jonas Söderlund, Hans Larsson, Karin Ferm, Bengt Sandström, Mary Sverin, Hugo, Milla, Moa Jonsson, Magnus Berggren, Erik Hasselberg, Bella Franzén, Marcus Persson, Anders Forselius, Majken Sverin Svensson, BeppeOlle Sverin Svensson, Ante Bergman, Mats Söderlund, Berndt Åkesson, Kalle Nystedt
En grå höstdagen ringer telefon där vi sitter hemma på Idrottsparken och försöker göra någon form av planering inför den på många sätt mest prövande bandysäsongen på länge, kanske någonsin sedan emblemet såg dagsljus där i Januari 1943. På andra sidan telefonlinjen är en väldigt bekant röst, det är Kenth Brodin som brukar hjälpa till att knyta skridskor och dela ut festis till alla barn som är med på vår skridskoskola ”Bandy för alla barn” under söndagar på Idrottsparken, han är även en av LBK:s mest hängivna supportrar som har sett LBK spela både hemma och bortamatcher i 48år. På senare år är det även Kenth som har hedersuppdraget att ”tända” Örjan Modins hederstavla på huvudläktaren (läktaren som även börjat kallas Örjan Stand) för det är inga problem för Kent då hans match på plats börjar redan när lagen åker ut för uppvärmning.
Vi pratar lite om hur vi tycker att det ser ut, nu när det spelats några första träningsmatcher och vad man kan våga hoppas på denna säsong, men ganska snabbt kommer vi in på det som hänger över oss, som inte har med bandy att göra men på så många sätt sätter tänderna i vår organisation och vad vi vill åstakomma. Vi pratade bl.a om dom ekonomiska bortfallen i&med att det inte kunde spelas någon ExTe CUPEN, Rekordmatchen (P-19 matchen mot Edsbyn) kommer också bli väldigt svårt att få till, för att inte prata om Kyrksjöloppet där vi fyllt kyrksjön med människor under en dag i februari.
Men du! Det var det här jag ringde idag om säger Kenth, förut hade LBK något som vi kallade MÅL-pengen, Kenth förklarar snabbt det enkla upplägget att man ger företag och privatpersoner chansen att satsa en peng för varje mål som A-laget gör under säsongen och att man sedan lägger ihop dessa när alla matcher är färdigspelade och på så sätt fick Ljusdals BK några tusen kr extra som Kenth säger och fortsätter, jag kan vara med å lägga 10kr/mål så vi har en start.
En mycket bra idé inför detta år som vi båda hade på känn kommer att bli ett kämpigt år för vårt älskade LBK.
När samtalet är över och vi på firman börjar fundera lite över vad MÅL-pengen egentligen betyder, och vilken peng som kanske skulle kunna komma in via detta initiativ, börjar vi räkna… Och vad vi kommer fram till ser ni nedan, vi har gjort det enkelt för oss och räknat på att Edwin, Noa, Pettersson, Isak och övriga i laget gör sitt OCH att pandemin tillåter bandyspel så gör vi 100 mål detta år (vi har gjort strax över 100 mål dom senaste säsongerna)
- 481 (Publiksnittet 19/20) kr x 100mål = 48 100kr
- 1000 (1000 är alltid 1000) kr x 100mål = 100 000kr
- 1943 (födelseåret för Ljusdals BK) kr x 100mål = 194 300kr
- 3232 (Senaste publiksiffran semifinal) x 100mål = 323 200kr
- 5000 kr x 100mål = 500 000kr
- 8086 (Publiksiffran från LBK-Bollnäs DEX cupen 1982) kr x 100mål = 808 600kr
- 10 000 kronor x 100mål skulle innebära en MILJON, och det skulle betyda att vi är ute på MiljonJakten!
Då… Ljusdals BK har under en väldigt lång tid varit ett av Ljusdals starkaste varumärken vilket kanske inte minst visar sig på det vanliga sättet att man kanske känner uttrycker sig starkast för LBK när man inte längre bor på orten, men det är hemma.
Ljusdals Bandyklubb bildades på Ericsons konditori mitt under brinnande världskrig 1943. För att vara exakt den 19 mars då ett gäng män stegade in på cafét mitt i köpingen. När dessa sedan hade fikat klart var Ljusdals Bandyklubb ett faktum.
Efter 49 säsonger i den högsta serien, den senast 2014/2015 är LBK och en av svenskbandys mest klassiska och mytomspunna klubbar, och det tänker vi fortsätta att vara i minst 80 år till.
1955 gick vi efter att under några år bara varit ”nära” segrande ur striden med Grycksbo och fick debutera i dåtiden högsta serie Allsvenskan.
Under 60-talet börjar LBK (för redan här är vi starkt förknippade med dessa tre bokstäver) växa sig starkare i bandyvärlden. Siktet ställs högre och högre, nu börjar kanariefåglarna verkligen få luft under vingarna.
Här väntade några gyllene år hörnet, nämligen 70-talet, eller rättare sagt den första halvan av detta. 1975 blev vi för första och enda gången svensk mästare! Den 16 mars ekade köpingen tomt då vi gul/gröna hade vallfärdat till Stockholm och Söderstadion. Ett Söderstadion som dagen till ära var klädd i den vackraste nyans av gulguldigt från solskenet. LBK slog Villa Lidköping i finalen och om dagen finns det mängder av historier, halvsanningar och minnen för livet hos många. Men det vi vet är att hjältarna som gjorde det på planen alltid kommer att vara inskrivna i dom finaste av gul/gröna historieböcker.
Här följer namnen på hjältarna som gjorde det : Lars-Göran Persson (mv), Pär Langer, Anders Sellman, Bengt Eriksson, Örjan Modin, Karl-Gunnar Englund, Stefan Johansson, Karl-Erik Engblom, Tord Amré, Torbjörn Ek, Kent Clemin, Hans Fors, Mats Sundell (mv) och Björn Swartswe (lagledare).
Men vi var nära redan 1970 och 1972 där det tyvärr tog stopp i finalerna.
Det var också under 1974 som en man som denna vinter hade stor del i vårt guld, som hamnat i Ljusdal via sina bandygärningar satt i ett tåg som susade över Upplandsslätten och blickade ut, där och då födde han idén att man skulle spela bandy på natten, och redan kommande vinter var Dag & Natt bandyn född, något som verkligen satte Ljusdal på kartan och bandyn i mediabruset.
När 70-talet går över i 1980-talet har vi igen ett fantastiskt lag som vinner Allsvenskan norra år efter år. Men tyvärr har vi en otrolig otur när det ska lottas inför slutspel då vi varje år ställs mot dåtidens suveräner från Karlstad och vi blir utslagna i jämna och legendariska slutspelsserier. Under 80-talat uppstartas också Sveriges första bandygymnasium i Ljusdal.
90-talet innehåller både kvart och semifinaler i slutspelet där många LBK:are säkert fortfarande kan vakna mitt i natten över mardrömmen där man ser det där hörnskottet i sudden death segla strax över ribban på Järnvallen i Sandviken och beröva oss på det magiska slutet den säsongen var värd i alla skrivna sagor.
Under 2000-talet har vi stadigt dansat i dom undre regionerna på högsta serien och i toppen av serien under, lite för dålig för dom bästa och lite för bra för serien under. Men 2008 kanske vår största förlust (om man bortser från att vi tvingats sluta använda numren 10, 16 och 22 i våra laguppställningar RIP) kom när vi den där regniga och blåsiga natten förlorade lite av vår identitet då vi efter 34 år blev bestulna på World Cup, Världscupen, DEX cupen kärt barn har många namn…
Under alla dessa år har mängder med stora bandyspelare skapats och spelat i våra kanariefågel gula tröjor.
Nu… Just nu befinner sig LBK i BandyAllsvenskan där vi är ett av dom lagen det snackas om när uppflyttning till Elitserien kommer på tal. Vi kommer till start med ett lag som till stora delar har Ljusdals BK som moderklubb, och just det är något vi sedan några år jobbat väldigt för, att vårt A-lag till stor del ska bestå av spelare som blivit fostrade i våra egna led, med en tydlig idé om att åka i hög fart dit motståndarmålet är beläget.
För några år sedan sjösatte vi vår ”gamechanger” projektet TEAM 2020, som till stor del handlade om att vi ville ge förutsättningar för unga spelare att kunna spela bandy och bli bra på hemmaplan. Där vi inte bara har jobbat på och runt bandyplanen, utan också varit med ungdomarna på företagsbesök, sedan 2 år tillbaka driver LBK Cuo:s Veranda i folkparken där 10st ungdomar varje år har sommarjobb. Effekterna syns inte bara i A-lagets spelartrupp utan även att vi just nu har ett P-17 lag (i samarbete med Selånger) och ett P-19 lag i seriespel, och det är allt annat än en självklarhet som det sett ut dom senaste åren.
Vi ville också med TEAM 2020 öka attraktionskraften för Ljusdals Bandygymnasium. Bandygymnasiet har också fått ett uppsving både när det gäller antal elever och möjligheter för utveckling tex har vi med stor hjälp av Ljusdals Kommun tex till detta år fått till en suverän uppfräschning av ett omklädningsrum för eleverna. Samt att vi nu har 2 st väldigt duktiga instruktörer.
Skapa förutsättningar för att kombinera kvalitativa studiemöjligheter med en bandysatsning på hemort, var ett 3:e ben vi talade om genom TEAM 2020. Vi har genom sittningar med spelare som börjar närma sig studenten gjort en genomgång om hur den ser på framtiden och vilka möjligheter som finns civilt. Via partners har möjligheten för trainee-tjänster även funnits för våra ungdomar, där vissa kombinerat studierna på gymnasieskolan med att vara ute på en arbetsplats när luckor i skolschemat funnits.
Något mer som vi är otrolig glada och stolta för är att vår satsning på att få fler barn att börja spela bandy. ”Bandy för alla barn” har blivit otroligt uppskattad och dom senaste åren har barnen verkligen börjat hitta till Idrottsparken igen för att åka skridskor. Tack vare att vi fått den fantastiska möjligheten att kunna låna ut en ”starta-spela bandyutrustning” via Ljusdalshem har vi även sett att barn som tidigare kanske inte haft chansen att börja åka skridskor nu väldigt ofta är på IP.
Utöver P-19 och P-17 har vi i dagsläget även ett U-14 lag, U-11, U-9 samt att skridskoskolan är mycket uppskattad. Under många år har vi velat locka fler tjejer att börja spela bandy, men denna säsong har vi till vår stora lycka sett att antalet tjejer som via ”Bandy för alla barn” hittat vidare till vårt tjejlag som nu nästan är 20st tjejer när dom tränar på onsdag och söndagar.
Bredvid bandyplanen har vi börjat arbeta för att skapa event för invånarna i Ljusdals Kommun, där Kyrksjöloppet, Ränn i Ljusdal (samarbetet med Ljusdals IF) och ExTe CUPEN är olika event som bär LBK signatur. Genom Brynäs IF:s ”En bra start” har vi även börjat agera för att bli en spelare i att göra vår ort mer socialt hållbar. Där vi tillsammans med många av våra partners tidigare varit med och drivit ”Vägen in” vars mål var att sätta fler ungdomar i ålder 19-26 i arbete.
Mycket arbete och kraft läggs också i dagsläget för att komma till rätta med dom ekonomiska problem som LBK brottats med under en lång tid, jobbat med att kostnadseffektivisera hela verksamheten i allt från löner till materiell där vi tex inför säsongen 19/20 minskade lönebudgeten för A-laget med 500 000kr.
För att göra klubben mindre beroende av enskilda personer utan istället bygga strukturer som ska göra oss hållbara över längre sikt har 7 olika kommittéer tillsats. Dessa är…
Barn- och Ungdomskommittén
Sportkommitté
Ekonomikommitté
Marknad/Eventkommitté
Funktionärskommittén
Säkerhetskommitté
Juridisk Kommitté
Framåt… LBK kommer fortsatt att lägga mycket fokus på vår barn/ungdomsbandy som utvecklats dom senaste åren, men mycket finns kvar att göra. ”Bandy för alla barn” vill vi att ska växa ännu mer och i framtiden ska det vara den naturliga inkörsporten för barn att komma i kontakt med bandy och LBK, att fortsatt ha ett stort ”inflow” via skridskoskolan ser vi som A-O för att vi ska bli en stark klubb med mycket ungdomar i olika ålder som spelar och är intresserad av bandy.
Efter det lyckade projektet TEAM 2020 kommer vi att börja utveckla ”Gula Vägen” där vi får fantastisk hjälp via RF-SISU och vår nya Officiella Partner Byggfakta Group. Med Gula Vägen har vi som slutmål att skapa så många livslånga LBK:are som möjligt, i det talar vi inte bara om spelare i representationslaget, utan även alla dom som vid sidan av planen gör ett mycket stort avtryck för vår bandyklubb som partners, funktionärer, supportrar, styrelsemedlemmar, ledare. Just ledare är den första angreppspunkten med Gula Vägen då vi ska sätta igång att utbilda våra ledare här hemma på vid Idrottsparken, så att vi kan fortsätta att bygga vidare på dom positiva effekter och möjligheter TEAM 2020 och ”Bandy för alla barn” nu gett oss.
Ljusdals Bandyklubb behöver även bli bättre att locka fler funktionärer/ideella krafter i konceptet ”Fler gör mindre, som blir mer” som är en otroligt viktig pusselbit för att vi ska kunna fortsätta att utveckla bandyklubb. Det är en kod vi behöver knäcka men även här ser vi en stark kraft om vi får fram fler ”livslånga LBK:are” och skapar men miljö/klimat där människor vill vara kommer vägen till att hitta ideella nyckelspelare vara enklare.
Vi tror att modellen att jobba för att få fram och utbilda egna spelare är den väg som inte bara kommer att göra att vi tar steget upp i Elitserien utan att vi blir ett slagkraftigt lag som är i Elitserien för att stanna och göra avtryck under väldigt lång tid genom att spela en bandy som bygger mycket på hårt jobb och vår strävan att åka i hög fart mot där motståndarmålet är beläget.
I vår ekonomi behöver vi fortsätta att kolla på lösningar så att vi kan bli mer effektiva i var vi väljer att lägga våra utgifter. Se över hur och vart vi kan öka våra intäkter, samtidigt som vi fortsättningsvis även kommer att jobba med att försöka kapa kostnader. Och framför allt SKA vi bli en klubba där vi bygger ett eget kapital som gör att vi kan stå starkare alla dagar.
På Partner och Event sidan vill vi utveckla upplevelsen av LBK runt matcher, via partnerskap samt möjligheten att vara ständigt närvarande via webben. I allt detta går utveckling väldigt snabbt, från Marknads/Event kommittén har det uppstått en paketeringsgrupp som har till uppgift att kolla på föreningen just nu och se över vad vi har och vad vi kan erbjuda våra partner. Det finns också Eventgrupp som har till uppgift att vid hemmamatcher bygga en stämning och känsla runt bandyplan som ska göra att besökarna får uppleva något mer än ett schackspel ute på isen. Och inte minst vidare utveckla våra större event som vi vill att ska ge Ljusdal som ort ett mervärde
Vid sidan av isen vill vi vara en stark faktor till att göra Ljusdal mer socialt hållbar som samhälle, det låter som ett stort ansvar men är vi flera eller kanske många organisationer, företag och människor som är beredd att ta det ansvaret är vi övertygade om att vi tillsammans kommer att göra Ljusdal bättre och tryggare att växa upp och leva i. Vi kommer att fortsätta vara en del av ”En bra start” där vi tycker att vi har en väldigt bra relation med Brynäs. Under våren kommer vi tillsammans med Ljusdals IF och IK Ljusdal att i ett gemensamt projekt arbeta för att alla barn i Ljusdal ska få en trygg, säker och välmående uppväxt genom att ge möjlighet för främjande av rörelse, Trygghetsarbete i skolor och näringslivs-samverkan.
Fler medlemmar i världens mest mytomspunna bandyklubb är något som vi vill bli. Medlemsantalet har länge pendlat mellan ca 500-700 medlemmar, att LBK skulle kunna vara en organisation med 1000 medlemmar tror vi inte ska vara någon omöjlighet uppnå om vi arbetar på ett starkt sätt med det.
Vi har också en dröm, en dröm om en arena med tak, en dröm som är något som vi ska börja jobba med för att den ska bli verklighet, så bandybarn ska kunna bli bandyungdomar, som ska kunna bli ”livslånga-LBK:are” för att skapa dom bästa förutsättningarna så Ljusdal ska få uppleva sin bandy i många år till